1515

Biokungens stipendier ohotade – trots uteblivna SHB-miljoner

Årets stipendier från Anders Sandrews stiftelse kommer att delas ut, trots att den aktieutdelning från Handelsbanken som till betydande del finansierar stipendierna har lagts på is. Det meddelar stiftelsen Di.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Coronaviruset drabbar filmsektorn, exempelvis genom att biografer stängs ned och filmfestivaler skjuts upp, något kulturminister Amanda Lind diskuterade när hon träffade branschrepresentanter i tisdags.

Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon har tidigare uttalat sig om att det kommer att behövas både beslutskraft och ekonomiska stöd för att minska konsekvenserna av inställda evenemang för en redan hårt ansatt sektor. 

”Inte minst för alla frilansare och egenföretagare inom scen och film som från en dag till en annan riskerar att stå utan inkomst”, säger Simon Norrthon på förbundets hemsida, i linje med vad Investors ordförande Jacob Wallenberg påpekade i en intervju med Dagens industri.

I onsdags beslutade Handelsbankens SHB A +1,13% Dagens utveckling årsstämma, efter politiska krav dagen före och trots en uttalat stark finansiell ställning, att skjuta upp sin aktieutdelning till en extrastämma senast i november.

Det innebär att Anders Sandrews stiftelse, som äger en stor mängd aktier i Handelsbanken, åtminstone temporärt går miste om flera miljoner kronor, pengar som brukar delas ut till några förtjänta svenska skådespelare samt unga film- och teaterstuderande i form av stipendier under våren.

Förra året delade stiftelsen ut omkring 4 miljoner kronor till dessa ändamål, fördelat på fyra stipendier à 150.000 kronor till bland andra Suzanne Reuter och Helge Skoog, och 50 stipendier på vardera 60.000 eller 80.000 kronor till elever på konstnärliga utbildningar. Därutöver skänktes 1,5 miljoner kronor till välgörenhetsstiftelsen Hand in Hand.

Terese Norstedt Hedman på Sandrewstiftelsen meddelar dock Di att man även i år kommer att dela ut stipendier, 56 stycken – trots den bordlagda aktieutdelningen. Skälet är att utdelningen bygger på stiftelsens resultat för 2019, som i sin tur bland annat kommer från Handelsbankens utdelning för räkenskapsåret 2018.

”Stipendiaterna kommer få sina pengar på bankkontot och sina diplom, precis som vi beslutade för en månad sedan. Däremot har vi ställt in själva stipendieutdelningen”, bekräftar Bo Damberg, före detta vice vd i Handelsbanken och nu vice ordförande i stiftelsens styrelse.

Med det sistnämnda syftar han på den utdelningsceremoni och fest som sedan många år är tradition, där stiftelsen och stipendiaterna träffas. I fjol hölls den på Nalen den 8 april, medan årets utdelning sker 27 april. Vilka årets stipendiater är kommer att tillkännages i samband med det.

 

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Ikano Bostad: Långsiktighet och bredd nyckeln till fortsatt tillväxt

Ikano Bostads vd Robert Jaaniste.
Ikano Bostads vd Robert Jaaniste.

Pandemin har inneburit utmaningar. Men det finns bolag som ändå har lyckats riktigt bra 2020. Ett av dem är Ikano Bostad, som gjorde sitt bästa år någonsin.

– Vi är stabila och kan fatta långsiktiga beslut även när marknaden gungar, säger vd Robert Jaaniste.

Långsiktigt engagemang: Läs mer om hur Ikano Bostad arbetar med områdesutveckling.  

Utveckla, bygga, äga och förvalta hållbara, kvadratsmarta och prisvärda bostäder – är Ikano Bostads affärsidé. Företaget ingår i Ikanogruppen, som ägs av familjen Kamprad.

Hela verksamheten började med att företaget förvärvade hyresfastigheter, med siktet inställt på långsiktig förvaltning. 2009 gick man vidare till att även satsa på nyproduktion och utveckling. Det var också då som företagets tillväxt tog fart på allvar.

– I mitten av 2010-talet hade vi en tillväxttakt på uppemot 100 procent om året. Vi nyanställde varje vecka, man hann knappt lära sig namnen på alla, berättar Robert Jaaniste, vd för Ikano Bostad sedan 2009.

Årlig tillväxt på 10-15 procent

I takt med att företaget blivit större har också tillväxttakten dämpats något.

– Men vi är fortfarande i en tillväxtfas. Ambitionen är en årlig tillväxt på 10-15 procent.

Företaget har vuxit på flera sätt. Nya kontor har öppnats runt om i landet och 2017 inleddes också företagets utlandsexpansion, i samband med att Ikano Bostad invigde sitt kontor i Köpenhamn.

Tillväxten har också möjliggjorts genom att företaget breddat sin produktportfölj. Förutom att fortsätta att förvalta de egna hyresfastigheterna bygger företaget inte längre bara lägenheter för hyres- och bostadsrättsmarknaden utan även vårdboenden och småhus.

Mindre projekt med några få fastigheter genomförs i dag parallellt med stora stadsdelsutvecklingsprojekt, där Ikano Bostad ofta arbetar tillsammans med andra aktörer.

Långsiktigt ägande, utveckling och socialt engagemang

Bredden i företaget, med både långsiktigt ägande och utveckling av nya bostäder, skapar en riskspridning som ger företaget stabilitet. En annan nyckel till framgångarna är den långsiktighet som genomsyrat företaget ända sedan starten.

– Vi är ett långsiktigt bolag med långsiktiga ägare. Det ger stabilitet, något som är oerhört viktigt när man jobbar med fastigheter och bostäder. De ska ju förhoppningsvis stå i 150 år.

Ett exempel är Stockholmsförorten Hagsätra. Här förvärvade företaget sina första fastigheter 2005. I dag äger och förvaltar man 3 000 lägenheter i området, hela Hagsätra Centrum, och planerar en förtätning.

Visionsbild av Ikano Bostads område i Hagsätra.
Visionsbild av Ikano Bostads område i Hagsätra.

Parallellt med den långsiktiga utvecklingen av området bedriver Ikano Bostad också ett socialt hållbarhetsarbete, bland annat genom en egen fritidsgård för hyresgästernas barn.

– Genom att vara långsiktiga i alla våra beslut kan vi också ta ett större ansvar och genom vår dagliga verksamhet påverka områdena där vi är verksamma. Vårt sociala engagemang är något vi har arbetat fokuserat och målmedvetet med under många år. Där märker vi verkligen att vårt arbete betyder något och gör skillnad, konstaterar Robert Jaaniste.

Hela kompetenskedjan inom företaget

Långsiktighet och stabilitet i bolaget skapas också genom att Ikano Bostad har hela kompetenskedjan inom det egna företaget. Det gör det möjligt att driva projekt genom alla faser i utveckling. Från detaljplanearbete till att utveckla nya bostäder, egen produktion, fastighetsförvaltning och försäljning.

Ikano Bostads ledningsgrupp.
Ikano Bostads ledningsgrupp.

2014 beslutade man dessutom att börja rekrytera lika många män som kvinnor, på samtliga nivåer inom företaget. Som ett led i det arbetet drog Ikano Bostad 2017 igång projektet Hentverkarna, ett snickarlärlingsprogram för enbart kvinnor.

– Då hade branschen 1 procent kvinnliga byggnadsarbetare, medan vi kom upp i 18 procent, berättar Robert Jaaniste och gläds över att flera större byggbolag tagit efter modellen.

Enkelhet och sunt förnuft

Men långsiktighet och hållbarhet handlar så klart även om miljö och klimat, ett område där företaget också ligger i framkant. Alla fastigheter som byggs från och med nu ska Svanenmärkas och om nio år ska företaget vara klimatneutralt.

– Vi kan inte bara hålla på med workshops, nu måste alla ta tag i frågan och göra något varje dag. Och självklart är vi också beroende av andra aktörer.

Robert Jaaniste konstaterar att det i slutänden är företagets grundvärderingar som skapat framgångarna.

– Enkelhet och sunt förnuft genomsyrar hela Ikanogruppen. Och vi gillar att jobba tillsammans, på schyssta villkor.

Långsiktigt engagemang: Läs mer om hur Ikano Bostad arbetar med områdesutveckling. 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?