Annons

Biokungens stipendier ohotade – trots uteblivna SHB-miljoner

Årets stipendier från Anders Sandrews stiftelse kommer att delas ut, trots att den aktieutdelning från Handelsbanken som till betydande del finansierar stipendierna har lagts på is. Det meddelar stiftelsen Di.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Coronaviruset drabbar filmsektorn, exempelvis genom att biografer stängs ned och filmfestivaler skjuts upp, något kulturminister Amanda Lind diskuterade när hon träffade branschrepresentanter i tisdags.

Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon har tidigare uttalat sig om att det kommer att behövas både beslutskraft och ekonomiska stöd för att minska konsekvenserna av inställda evenemang för en redan hårt ansatt sektor. 

”Inte minst för alla frilansare och egenföretagare inom scen och film som från en dag till en annan riskerar att stå utan inkomst”, säger Simon Norrthon på förbundets hemsida, i linje med vad Investors ordförande Jacob Wallenberg påpekade i en intervju med Dagens industri.

I onsdags beslutade Handelsbankens årsstämma, efter politiska krav dagen före och trots en uttalat stark finansiell ställning, att skjuta upp sin aktieutdelning till en extrastämma senast i november.

Det innebär att Anders Sandrews stiftelse, som äger en stor mängd aktier i Handelsbanken, åtminstone temporärt går miste om flera miljoner kronor, pengar som brukar delas ut till några förtjänta svenska skådespelare samt unga film- och teaterstuderande i form av stipendier under våren.

Förra året delade stiftelsen ut omkring 4 miljoner kronor till dessa ändamål, fördelat på fyra stipendier à 150.000 kronor till bland andra Suzanne Reuter och Helge Skoog, och 50 stipendier på vardera 60.000 eller 80.000 kronor till elever på konstnärliga utbildningar. Därutöver skänktes 1,5 miljoner kronor till välgörenhetsstiftelsen Hand in Hand.

Terese Norstedt Hedman på Sandrewstiftelsen meddelar dock Di att man även i år kommer att dela ut stipendier, 56 stycken – trots den bordlagda aktieutdelningen. Skälet är att utdelningen bygger på stiftelsens resultat för 2019, som i sin tur bland annat kommer från Handelsbankens utdelning för räkenskapsåret 2018.

”Stipendiaterna kommer få sina pengar på bankkontot och sina diplom, precis som vi beslutade för en månad sedan. Däremot har vi ställt in själva stipendieutdelningen”, bekräftar Bo Damberg, före detta vice vd i Handelsbanken och nu vice ordförande i stiftelsens styrelse.

Med det sistnämnda syftar han på den utdelningsceremoni och fest som sedan många år är tradition, där stiftelsen och stipendiaterna träffas. I fjol hölls den på Nalen den 8 april, medan årets utdelning sker 27 april. Vilka årets stipendiater är kommer att tillkännages i samband med det.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?