1515
Annons

Bioinvent ingår ”transformativt” licensavtal i Kina

Forskningsbolaget Bioinvent licensierar ut Kinamarknaden för sin viktiga cancerkandidat BI-1206 till Nasdaqbolaget Casi, i en affär värd upp till mer än halva börsvärdet – plus royalties.

”Det här är transformativt för bolaget”, säger vd Martin Welschof till Di om affären.

Martin Welschof, vd Bioinvent.
Martin Welschof, vd Bioinvent.Foto:Pressbild

Smallcapnoterade Lundabolaget Bioinvent BINV -0,15% Dagens utveckling utvecklar antikroppsläkemedel tillsammans med partnerbolag för behandling av olika sorters cancer. En av fem läkemedelskandidater är BI-1206, som i våras nådde en forskningsframgång: en patient med blodcancerformen follikulärt lymfom gav ”fullständig respons” i fas I.

Aktien steg kraftigt, och i somras togs drygt en halv miljard kronor in, pengar som ska räcka till 2023, från bland andra den holländska huvudägaren Van Herk.

Nu har bolaget enligt ett färskt pressmeddelande avtalat med Nasdaqnoterade och Kinabaserade Casi Pharmaceuticals om samarbete i Kina kring just BI-1206.

Affären innebär att Casi, som med ett par hundra anställda är en liten spelare i läkemedelsbranschen, samarbetar kring patientstudier och blir ansvarig för kommersialisering i Kina.

För det betalar Casi 5 miljoner dollar kontant i förskott (”upfront”) till Bioinvent, och köper samtidigt aktier för 7 miljoner dollar till en kurs med premie på 30 procent.

Därutöver har Bioinvent rätt till milstolpebetalningar på upp till 83 miljoner dollar, plus royaltyavgifter på ”höga ensiffriga till medelhöga tvåsiffriga” procenttal om och när BI-1206 väl börjar säljas om några år, förutsatt att de studier som nu är i fas I/II verkligen leder fram till ett kommersiellt läkemedel.

Sammanlagt innebär affären alltså 95 miljoner dollar, motsvarande 840 miljoner kronor, till kassan plus royalties för Bioinvent vars börsvärde vid måndagens stängning uppgick till strax under det dubbla, drygt 1,5 miljarder kronor.

”Det här innebär mer klinisk eldkraft för oss”, sammanfattar den tyska vd:n Martin Welschof, doktor i antikroppsteknologi från Heidelberg, det nya partnerskapet för Dagens industri. Avtalet har ingåtts efter en roadshow som Bioinvent genomförde i Kina tidigare i år.

Han fortsätter:

”Det här är transformativt för Bioinvent: det accelererar vår utveckling och sätter BI-1206 på kartan. När andra bolag ser att någon betalat 12 miljoner dollar i förskott blir de intresserade, och vi kan ingå nya partnerskap med andra i Japan, Europa och USA. Om data kommer in positivt tror jag nästa steg är en världsomfattande affär, vilket förstås vore kommersiellt ännu mer intressant än det vi gör nu i Kina.”

En tänkbar partner är läkemedelsjätten Merck, säger han mot bakgrund av ett pågående mindre samarbete med dem kring BI-1206, vars världsmarknad uppskattas vara värd cirka 500 miljoner dollar per år.

Bioinvent står dock inte och faller med BI-1206, enligt Martin Wilschof, som är medveten om Bioinvents historik av stora studiebakslag och aktieägare som bränt sig. Under 2012, sex år innan han kom in i bolaget, gick större delen av bolagsvärdet upp i rök till följd av ett bakslag vid en studie i fas 2b av en blodproppshämmare.

Hur sannolik är framgång denna gång?

”Chanserna är alltid lika stora. Jag var inte där då och vet inte om den prekliniska valideringen var lika bra som nu, men nu har vi en portfölj av fem preparat och inte bara BI-1206. Alla är lika viktiga för oss även om BI-1206 är längst kommen, så vi har därmed så att säga fem skott på mål. Jag tror att chansen att minst en blir lyckosam är ganska hög.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?