Biogen ingår samarbete inom genterapiutveckling

Läkemedelsbolaget Biogen ingår ett globalt samarbete för utveckling av genterapier vid behandling av Alzheimers sjukdom, Parkinsons, neuromuskulära sjukdomar samt andra neurologiska sjukdomar. Det framgår av ett pressmeddelande.

Biogen kommer enligt avtalet erlägga 350 miljoner dollar i en upfront-betalning innefattande en licensavgift och en aktieinvestering i Sangamo. Vidare kan Sangamo komma att få upp till 2,37 miljarder dollar i potentiella milstolpsbetalningar plus royalty på eventuell försäljning.

Upfront-betalningen fördelar sig på 125 miljoner dollar i licensavgift och en investering om 225 miljoner dollar i nya aktier i Sangamo omfattande 24 miljoner aktier till ett pris om 9:21 dollar per aktie.

Av de totala potentiella milstolpsbetalningarna är 925 miljoner dollar hänförliga till betalningar före eventuella marknadsgodkännanden samt 1.445 miljoner dollar i försäljningsrelaterade milstolpsbetalningar.

Samarbetet kommer initialt att fokusera på utvecklingen av läkemedelskandidaten ST-501 vid behandling av bland annat Alzheimers sjukdom samt ST-502 vid behandling av bland annat Parkinsons sjukdom med ett neuromuskulärt bål.

Biogen får även exklusiva rättigheter till ytterligare nio tillgångar med ännu inte avslöjade neurologiska mål.

Sangamos vd Sandy Macrae konstaterar i en kommentar i pressmeddelandet att det ännu inte finns någon sjukdomsmodifierande behandling för patienter med många neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers och Parkinson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?