Annons

Biodling blev vägen till jobb efter flykten från Iran

UNDERSÅKER. Det finns några platser i världen som är fria från det varroakvalster som har orsakat många bisamhällens undergång. En sådan plats är Västjämtland.

Hit kom den iranske biodlaren Behboud Zare när han flydde sitt hemland för sju år sedan.

Behboud Zare flydde från teokratins Iran för sju år sedan. Nu jobbar han som biodlare i Undersåker.
Behboud Zare flydde från teokratins Iran för sju år sedan. Nu jobbar han som biodlare i Undersåker.Foto:Malin Palmqvist

Det är en mulen dag och bina är lite sega. Det måste vara över tio grader och gärna sol för att de ska ge sig ut och leta efter nektar. 

”De är lite arga i dag, de springer upp”, säger Behboud Zare och konstaterar att svarta kläder, som jag råkar ha klätt mig i, är dåliga när man umgås med bin. 

Själv står han intill kuporna i sin vita overall med skyddande näthatt och en vaxkaka mellan de handskbeklädda händerna. Trots skyddskläder kan han få hundra stick på en dag. Röken från det brinnande gräset i rökpusten lugnar den kryllande massan av bin. Varje bikupa rymmer ett bisamhälle om 20 000 till 60 000 bin. De bikupor som finns här i kanten av ängen på Rabarbergården i Undersåker, någon mil från Åre, är bara en handfull av de sammanlagt 105 kupor som Behboud Zare har utposterade på olika platser i Åre kommun.

Han är uppvuxen i Iran och började redan som 15-åring hjälpa sin pappa med biodlingen. Hans intresse växte och han sökte in till en utbildning för att bli certifierad yrkesbiodlare. Efter utbildningen utökade han sin verksamhet till drygt 200 samhällen.

”På gården har vi också granatäpple, mandelträd och vindruvor”, säger han och visar en film i sin mobil hemifrån och kacklet från Rabarbergårdens höns byts tillfälligt ut mot helt andra fåglars läten. 

Men för sju år sedan var han 40 år gammal tvungen att lämna sitt liv i Iran. Han är kristen vilket ledde till problem med regeringen i den islamiskt styrda staten. 

”Jag ville till norra delen av världen, där det inte är så många människor”, säger han. 

Den första plats han nådde i Sverige år 2015 var Malmö. Efter två dagar i Skåne placerades han på asylboendet Continental Inn i utkanten av Åre där han bodde i nio månader. Han fick jobb som städare. Via kyrkan kom han i kontakt med Urban Widholm som med sitt sociala engagemang hjälpt många nysvenskar till arbete. 

”Urban ringde mig och frågade om vi inte ville ha några bikupor, vilket jag tyckte var jätteroligt”, berättar Olle Sundemo, ägare till Undersåkers snickeri. 

Olle Sundemo äger Undersåkers snickeri, där Behboud Zare är anställd. På sommarhalvåret ägnar han sig främst åt biodling.
Olle Sundemo äger Undersåkers snickeri, där Behboud Zare är anställd. På sommarhalvåret ägnar han sig främst åt biodling.Foto:Malin Palmqvist

Tillsammans med sin fru driver Olle Sundemo också ett mindre jordbruk, Rabarbergården. Genom att anställa Behboud som snickare i Undersåkers snickeri och sedan hyra ut honom som biodlare till Rabarbergården kan han se till att Behboud Zare kan ägna sig mestadels åt biodling under sommarhalvåret. Samtidigt har han en anställning och försörjning året runt, något som också är ett krav för att att så småningom få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

I Iran väntar också hans fru, som han träffat under åren i exil, på att få komma till Sverige. Honungen, som går under namnet Fjällhonung, säljs via reko-ring, som är en digital marknadsplats för lokalt mathantverk, till lokala restauranger och via Åre chokladfabrik, som också köper in honung för sin nougattillverkning. 

Att sommaren är högsäsong för både husbyggande och biodling har man löst genom att Behboud Zare utbildat sig till lösullsmontör inom träfiberisolering, som ofta utförs på senhösten. 

Det är stor skillnad på att jobba som biodlare i Iran och i södra Norrlands fjälltrakter. Trots att sommaren är kort och oförutsägbar och vintern lång och snörik tycker Behboud Zare att den svenska fjällvärlden har mycket att erbjuda en biodlare. I Iran flyttade han bikupor mellan olika delar av landet under året beroende på värme, torka och blomning. I Sverige är det inte tillåtet att flytta bisamhällen runt i landet på grund av bisjukdomen varroa, ett kvalster som trots sin litenhet kan slå ut hela bisamhällen då binas vingar blir förkrympta. Varroa är ett stort problem i merparten av världen, men än så länge är i stort sett hela Jämtlands län varroafritt, en lättnad för en biodlare. 

”Här är det mycket blommor, det är bättre. I Iran är det inte så mycket regn och torka är inte bra för bin, då måste man flytta bina ofta för att de ska få blommor”, säger Behboud Zare. 

Pollenanalys av honungen visar att bina lapat i sig nektar från bland annat hallon, ljung, rallarros, blåbär och lingon som sedan lagas till honung i kupan. Några av kuporna finns i Åre Björnen där Skistar köper in en pollineringstjänst för att gynna den biologiska mångfalden på fjället.

”Om du har mer monokultur blir det få blommor, då blir det till exempel en rapshonung. Här blir det mycket större variation”, säger Olle Sundemo. 

De senaste åren har Behboud Zare satsat på att bygga upp antalet bisamhällen framför att producera så mycket honung som möjligt. När ett bisamhälle växer och frodas kan drottningen bestämma sig för att det är dags att dela kupan. Hon lägger då flera drottningägg och gör sig redo att lämna den gamla kupan med halva styrkan i en svärm. Som biodlare gäller det då att vara alert och dela samhället och ge drottningen en ny kupa att bygga bo i, en avläggare. Annars kan det hända att drottningen ger sig iväg med en grupp arbetarbin i en svärm.

”Bin är som barn, det är lika mycket jobb”, säger Behboud Zare med ett stillsamt leende.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera