ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

bin Salman: Iran bakom attackerna

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ansluter sig till USA:s linje att Iran låg bakom attackerna på två tankerfartyg i Omanbukten häromdagen.

I en intervju med tidningen al-Sharq al-Awsat säger bin Salman att Iran inte ens tog hänsyn till att Japans premiärminister Shinzo Abe var på besök i Teheran.

”De svarade på hans (diplomatiska) arbete genom att attackera två tankrar, varav en var japansk”.

Mohammed bin Salman råder det internationella samfundet att ”kraftfullt markera” mot attackerna. Även i maj inträffade liknande händelser ombord på fyra tankfartyg i regionen.

Detta har väckt oro på de globala marknaderna för fossila bränslen. De inblandade skeppen i torsdags fraktade etanol och metanol, men även så mycket som en fjärdedel av all sjöburen råolja i världen passerar dessa vatten.

USA har publicerat vad man kallar bevis för iransk inblandning, i form av en videosnutt som sägs visa iranska revolutionsgardister hanterande en mina vid ett av de anfallna fartygen i torsdags. Sekvensen är dock väldigt suddig och svårtolkad.

Den norska skeppsägaren har sagt att man ännu inte kan fastslå orsaken till explosionerna ombord.

”Orsaken till explosionen är okänd, men vi har uteslutit möjligheten att den utlöstes av ett mekaniskt fel eller mänskliga faktorn”, skriver företaget Frontline i ett pressmeddelande.

Mohammed bin Salman är nära allierad med USA, medan Saudiarabien och Iran är bittra motparter om herraväldet i Mellanöstern.

”Vi vill inte ha krig”, säger kronprinsen i den nya intervjun.

”Men vi tvekar inte att hantera alla eventuella hot”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer