1515
Annons

Bimobject: Minskad rörelseförlust – något högre omsättning fjärde kvartalet

Bygginformationsbolaget Bimobjects nettoomsättning steg till 32,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (31,2). Rörelseresultatet kom in på -20,7 miljoner kronor (-42,6).

Koncernens ebitda-resultat förbättrades till -18,6 miljoner kronor (-38,8). 

”Att förändra ett bolag från grunden i den här situationen har varit extremt utmanande, men jag är stolt över vad vi åstadkommit. Utåt sett har Bimobject behållit och förstärkt vårt marknadsledarskap. På insidan är vi ett helt annat bolag idag jämfört med i början av 2020”, sammanfattar vd Carl Silbersky det gångna 2020. 

För helåret ökade bolaget nettoomsättning med 2 procent, medan ebitda-förlusten drygt halverades jämfört med föregående år.

Vid en framåtblick noterar Bimobject att tillväxten för bolagets plattform samt den fortsatta produktinnovation för bolaget ger ”en stark grund för optimism”, oavsett den kortsiktiga makroekonomiska osäkerheten, heter det.

För 2021 förväntar sig Bimobject fortsatt omsättningstillväxt.

”Med vår skalbara organisationsmodell kommer vi kunna investera i tillväxtmöjligheter utan att ge upp förbättrad lönsamhet”, skriver bolaget. 

Rejält korrfel i Sectras rapport – aktien föll tungt

Foto:Jesper Frisk

Sectra-aktien föll kraftigt på fredagen efter att ha rättat bokslutsrapporten som släpptes tidigare i veckan. Den organiska tillväxten var inte ens hälften av vad man uppgav i rapporten, framkom i rättelsen.

Det Linköpingsbaserade medicinteknik- och it-säkerhetsföretaget Sectra har haft ett motigt börsår hittills i år och fram till den bokslutsrapport som släpptes i onsdags. Aktien hade backat nästan 22 procent fram till dess.

Rapporten fick dock fart på aktien. I den redovisades en klart starkare organisk tillväxt än vad marknaden synbarligen hade förväntat sig (några Infrontestimat sammanställs inte för bolaget). Omsättningen steg med hela 23,8 procent valutajusterat under kvartalet, som spänner över februari till april, enligt onsdagsbeskedet. Aktien lyfte med 7,4 procent, från 575 till 617 kronor.

Beskedet fick tummen upp även i analytikerled. På torsdagen höjde Danske Bank sin riktkurs för Sectra-aktien, som man har köpråd på, från 719 till 727 kronor. Carnegie, som har säljråd, såg sig också tvungen att justera upp sin värdering något och höjde riktkursen från 500 till 515 kronor enligt vad nyhetsbyrån PLX rapporterade på fredagsmorgonen.

Kort därpå, före fredagens börsöppning, släppte Sectra beskedet som fick aktien på fall: uppgifterna om den organiska tillväxten var fel. I stället för den 23,8-procentiga valutajusterade tillväxten handlade det om en omsättning som visserligen steg kraftigt, men med den klart mer beskedliga takten 10,4 procent – inte ens hälften av den i onsdags rapporterade takten, således.

Sectra-aktien föll 5,5 procent på fredagen, från torsdagens stängningskurs på 616 kronor till 582 kronor, och hörde till de sämsta storbolagsaktierna på en börs som samtidigt rörde sig sidledes. Kurstappet motsvarar ett 1,2 miljarder kronor lägre börsvärde.

Di har sökt bolaget för en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera