Bilprovningsbolaget Opus blir av med kontraktstilldelning

Opus faller på börsen då det mångmiljonkontrakt som bilbesiktningsbolaget tilldelats i USA har hävts efter en protest.

"Vi är naturligtvis besvikna. Men ärendet är inte avslutat på något sätt", säger kommunikationschefen Helene Carlson till Di.

Bild:TT

Bakslaget sänker det Göteborgsbaserade bolagets aktie med 4,3 procent vid klockan 11.30 på fredagen, efter att inledningsvis ha fallit med över 8 procent.

"Vi har inte haft med det här i vår finansiella plan, den femårsplan vi presenterade i februari i fjol. Så ur det perspektivet är läget egentligen oförändrat. Men det hade varit en fin vinst, och naturligtvis en stor förlust om vi inte får det", säger Helene Carlson, Opus chef för kommunikation och investerarrelationer.

I slutet av augusti i fjol vann det svenska bolaget ett kontrakt från amerikanska New Jersey rörande driften av delstatens utökade bilprovningsprogram. Opus kom tvåa i upphandlingen, men vann sin protest. Beskedet fick Opus-aktien att lyfta med 8,5 procent.

"Det är väldigt ovanligt att man vinner en sådan protest, så det var lite av en positiv överraskning för oss", säger Helene Carlson.

Kontraktet skulle sträcka sig över sex år, med möjlighet till ytterligare fyra år om New Jersey så önskade. De årliga intäkterna för Opus beräknades ligga på omkring 20 miljoner dollar, motsvarande 163 miljoner kronor.

Delstatens 26 statligt ägda bilprovningsstationer, och cirka 1.200 privata stationer, utför drygt 2,5 miljoner besiktningar per år.

Men den befintliga innehavaren av kontraktet, som kom trea i upphandlingen, har nu i sin tur fått bifall för sin protest. New Jersey har därför meddelat att Opus 'notice of contract award' upphävts.

"Delstaten som har hand om upphandlingen har ju synat all dokumentation två gånger och inte haft några klagomål tidigare, så det är väldigt märkligt att den här protesten gick igenom", säger Helene Carlson, och fortsätter:

"Det republikanska styret avgår inom en vecka, så det är konstigt att de tar det här beslutet så tätt inpå maktskiftet", säger Helene Carlson.

Opus arbetar nu med nästa juridiska steg, och konstaterar att man ännu inte vet om ärendet ska gå ut på ny upphandling eller fortsätta med den pågående processen.

"Vi förbereder skrivelser och överklagar naturligtvis det här beslutet. Chanserna att vi vinner kontraktet är givetvis mindre nu än innan det här beskedet, men ärendet är inte avslutat på något sätt."

Bolaget har flera gånger understrukit att man inte innehar verksamheten i fråga i nuläget, för att lugna aktieägarna.

"Det kom frågor på det både första och andra gången, trots att vi skrev ut det. Det är ett så stort kontrakt, och vi vill betona att vi inte förlorar någonting på det här."

Då ett demokratiskt styre tar över delstaten inom kort så ska nya personer sätta sig in i upphandlingen och protesterna, varpå processen sannolikt kommer ta längre tid än vanligt, säger kommunikationschefen.

"Det kan ta upp till sex månader. Sådant här brukar dra ut på tiden. Det positiva är att kontraktet inte är förlorat – vi är inte ute ur processen."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?