ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Flyktingkrisen

Billström: Vi tog inte flyktingoron på allvar

  • Tobias Billström. Foto: TT

Den tidigare moderata migrationsministern Tobias Billström riktar i Aftonbladet hård kritik mot den migrationspolitik som Alliansen förde under hans tid. "Det var mycket svårt att diskutera de här frågorna på ett balanserat sätt", säger han.

Som migrationsminister ville Tobias Billström minska antalet flyktingar som får skydd i Sverige, men motarbetades av både sitt eget parti och de andra allianspartierna.

"Nästan varje antydan att man ville förändra eller förbättra möttes med påståenden om att det fanns illvilja", säger han till Aftonbladet.

Inför valet 2014 bad dåvarande moderatledaren Fredrik Reinfeldt svenskarna att "öppna sina hjärtan" och välkomna människor på flykt, även om det innebar att reformutrymmet i statsbudgeten begränsas.

"Jag hade inte formulerat mig på det viset. Det man måste rikta kritik mot är att vårt parti inte förmådde att ta den oro som fanns bland medborgarna på allvar. Och att man inte omsatte det i förslag som kunde vinna väljarnas förtroende", säger Tobias Billström till tidningen.

Han säger att dagens flyktingpolitik är bättre och att den tillfälliga lagstiftningen, som drastiskt minskat antalet asylsökande som lyckas ta sig till Sverige, måste bli permanent.

Redan under allianstiden var det tydligt att Tobias Billström hade en hårdare linje i flyktingpolitiken än partiledningen. Bland annat fick han mycket uppmärksamhet för uttalandet att det inte är "blonda och blåögda" svenskar som gömmer flyktingar som fått ett nej till sin asylansökan.

I den förra regeringen fick migrationsministern inte som han ville, men hos den nuvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra står hans linje högre i kurs.

"Jag tackade ja till att fortsätta som aktiv riksdagsledamot och vice talman, och partiledaren tycker att jag ska utvidga mitt ansvar", svarar han på Aftonbladets fråga om han vill bli minister igen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer