1515
Annons

Billerud Korsnäs och Tetra Pak satsar på återvinning i nytt samarbete

I dag är de flesta förpackningar ungefär 70 procent återvinningsbara. Ett samarbete mellan de svenska bolagen Billerud Korsnäs och Tetra Pak hoppas föra den siffran till 100 procent.
”Vi tar vårt partnerskap till nästa nivå,” säger Malin Ljung Eiborn, hållbarhetschef på Billerud Korsnäs.

Hållbarhetschefen Malin Ljung Eiborn på Billerud Korsnäs.
Hållbarhetschefen Malin Ljung Eiborn på Billerud Korsnäs.Foto:Martina Huber

”Vi samarbetar redan sedan väldigt många år, och just det här specifika partnerskapet är att vi tar det till nästa nivå. Det här blir ett renodlat partnerskap där vi fokuserar på innovation för att skapa bättre hållbarhet. Vår mission inom Billerud Korsnäs BILL +2,18% Dagens utveckling är att lösa de hållbarhetsutmaningarna vi ser i dag, och göra produkter som kan hjälpa oss fasa ut plast och fossila bränslen,” säger Malin Ljung Eiborn.

Samarbetet har precis inletts, men Malin Ljung Eiborn pekar på de mål som Billerud Korsnäs har satt upp för sig själva. Att minska sina utsläpp med 59 procent innan 2030, i linje med Parisavtalet.

”Vi kommer förstås inte sätta en ny produkt på marknaden i morgon, utan det här är ett långsiktigt arbete. Jag vågar inte säga ett definitivt slutdatum, men de mål som EU har satt upp är ju till 2025-2030. Den tidshorisonten kan man se som vår yttre deadline, men vi hoppas komma med resultat snabbare än så,” säger hon.

Man är också redo att satsa en hel del pengar på projektet, men vill inte säga exakt hur mycket. Men det är en långsiktig investering.

”Livsmedelsförpackningar är en betydande del av vår verksamhet, och vi är väldigt måna om att satsa på det här på lång sikt. På kort sikt kan det givetvis vara förenat med omställningskostnader. Jämför vi oss med plastprodukter är vi, i de flesta fallen, konkurrenskraftiga. Förpackningar med hög hållbarhetsprestanda kommer vara mest lönsamma, det är framtiden,” säger Malin Ljung Eiborn.

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera