Annons

Billerud Korsnäs: Branddrabbad produktion fortsatt nere

Produktionen i Billerud Korsnäs fabrik i Karlsborg ligger fortsatt nere efter den eldsvåda som härjade anläggningen i veckan, och bolaget vill inte lämna någon uppskattning för hur lång tid det kan ta att komma i gång igen.

Bild:TT

Det säger Susanne Lithander, finanschef på förpackningskoncernen, till Nyhetsbyrån Direkt på fredagsförmiddagen, 2,5 dygn efter tisdagskvällens förödande brand.

"Vi vet ännu inte när produktionen kommer att kunna återupptas, men kommer att kommunicera det när så sker och då även gå ut med vad produktionsbortfallet är", säger hon, utan att vilja indikera om det handlar om dagar, veckor eller månader innan ordningen är återställd.

"Det är otroligt vanskligt att säga i nuläget, och omöjligt att ge någon uppskattning av vad den totala slutnotan blir innan vi blir klara."

Bruket i norrländska Karlsborg i Kalix kommun är ett av åtta i Billerud Korsnäs-koncernen och står med 300.000 ton producerad pappersmassa och papper (säck- och kraftpapper) per år för cirka 10 procent av bolagets produktionsvolym.

Värdemässigt är andelen lägre än så, eftersom den massa som i hög grad är vad som säljs från bruket har lägre försäljningspris än papper, bolagets andra produkt. Av det som tillverkas i Karlsborg utgörs 40 procent av papper och 60 procent av massa, vilket är en högre massaandel än koncernen i stort.

Brandorsaken har i veckan fastställts till läckage i en säkerhetsventil på förgasaren till en syrgasförångare, förklarar Susanne Lithander. Byggnaden som brann var ett tidigare blekeri där det numera finns bland annat en ångturbin. Lokalerna används till kemikaliehantering och syrgasförångning, men inte längre för blekning.

Anledningen till att produktionen behövts stoppas är att det har brunnit i ett så kallat korskopplingsrum, varför energiförsörjningen till bruket har stoppats. Leverantörerna - Air Liquide levererar utrustning för syrgasförångning, exempelvis - undersöker för närvarande möjligheterna att tillhandahålla ersättningsutrustning, såväl permanent som provisorisk.

Beträffande försäkringsersättning säger Susanne Lithander att Billerud Korsnäs har avbrotts- och egendomsförsäkringar som täcker kostnader över självrisken, och att man har anmält försäkringsskada.

Ett annat och större Billerud Korsnäs-bruk, Gruvön, drabbades i maj i år av ett stort haveri som stoppade produktionen av det vågiga skiktet i kartongpapperssorten. Konsekvensen blev 25 miljoner i kostnader samt värderingssänkningar från de banker som följer bolaget, från Danske Bank exempelvis med drygt 2 miljarder kronor (riktkursen sänktes från 175 till 165 kronor för koncernens drygt 200 miljoner aktier).

Ytterligare haverier drog upp kostnaderna i det andra kvartalet till 55 miljoner kronor, mer än 10 procent av rörelseresultatet samma kvartal.

Drabbas ni oftare än andra motsvarande bolag av haverier?

"Nej, sådana här bränder händer nu och då på alla bruk, och jag tror inte att vi drabbas mer än någon annan. Men vi är så pass små, så när sådant här händer syns det desto mer", säger hon och jämför med andra papperstillverkare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?