1515

Billerud Korsnäs: Branddrabbad produktion fortsatt nere

Produktionen i Billerud Korsnäs fabrik i Karlsborg ligger fortsatt nere efter den eldsvåda som härjade anläggningen i veckan, och bolaget vill inte lämna någon uppskattning för hur lång tid det kan ta att komma i gång igen.

Bild:TT

Det säger Susanne Lithander, finanschef på förpackningskoncernen, till Nyhetsbyrån Direkt på fredagsförmiddagen, 2,5 dygn efter tisdagskvällens förödande brand.

"Vi vet ännu inte när produktionen kommer att kunna återupptas, men kommer att kommunicera det när så sker och då även gå ut med vad produktionsbortfallet är", säger hon, utan att vilja indikera om det handlar om dagar, veckor eller månader innan ordningen är återställd.

"Det är otroligt vanskligt att säga i nuläget, och omöjligt att ge någon uppskattning av vad den totala slutnotan blir innan vi blir klara."

Bruket i norrländska Karlsborg i Kalix kommun är ett av åtta i Billerud Korsnäs-koncernen och står med 300.000 ton producerad pappersmassa och papper (säck- och kraftpapper) per år för cirka 10 procent av bolagets produktionsvolym.

Värdemässigt är andelen lägre än så, eftersom den massa som i hög grad är vad som säljs från bruket har lägre försäljningspris än papper, bolagets andra produkt. Av det som tillverkas i Karlsborg utgörs 40 procent av papper och 60 procent av massa, vilket är en högre massaandel än koncernen i stort.

Brandorsaken har i veckan fastställts till läckage i en säkerhetsventil på förgasaren till en syrgasförångare, förklarar Susanne Lithander. Byggnaden som brann var ett tidigare blekeri där det numera finns bland annat en ångturbin. Lokalerna används till kemikaliehantering och syrgasförångning, men inte längre för blekning.

Anledningen till att produktionen behövts stoppas är att det har brunnit i ett så kallat korskopplingsrum, varför energiförsörjningen till bruket har stoppats. Leverantörerna - Air Liquide levererar utrustning för syrgasförångning, exempelvis - undersöker för närvarande möjligheterna att tillhandahålla ersättningsutrustning, såväl permanent som provisorisk.

Beträffande försäkringsersättning säger Susanne Lithander att Billerud Korsnäs har avbrotts- och egendomsförsäkringar som täcker kostnader över självrisken, och att man har anmält försäkringsskada.

Ett annat och större Billerud Korsnäs-bruk, Gruvön, drabbades i maj i år av ett stort haveri som stoppade produktionen av det vågiga skiktet i kartongpapperssorten. Konsekvensen blev 25 miljoner i kostnader samt värderingssänkningar från de banker som följer bolaget, från Danske Bank exempelvis med drygt 2 miljarder kronor (riktkursen sänktes från 175 till 165 kronor för koncernens drygt 200 miljoner aktier).

Ytterligare haverier drog upp kostnaderna i det andra kvartalet till 55 miljoner kronor, mer än 10 procent av rörelseresultatet samma kvartal.

Drabbas ni oftare än andra motsvarande bolag av haverier?

"Nej, sådana här bränder händer nu och då på alla bruk, och jag tror inte att vi drabbas mer än någon annan. Men vi är så pass små, så när sådant här händer syns det desto mer", säger hon och jämför med andra papperstillverkare.


Innehåll från Blue IntegratorAnnons

Modern integrationslösning håller ihop Golvabias informationsflöden

Småländska Golvabia producerar och säljer olika slags golv till återförsäljare och konsument. Verksamheten innebär att lagersaldo liksom stora mängder produktdata och materialspecifikationer måste vara tillgänglig och uppdaterad 24/7. Offertförfrågningar, order och fakturering behöver också hanteras i ett väl sammanhållet och rationellt flöde. För att klara det och främja tillväxten har Golvabia valt att hålla samman olika delsystem och data med hjälp av en integrationsmotor. 

Genom att använda Blue Integrator kan Golvabia effektivt hantera olika filformat och system som finns hos företagets kunder och leverantörer. För Golvabia har integrationslösningen gett betydande tidsbesparingar samtidigt som risken för fel orsakade av manuellt arbete och skrivfel minimerats. Det är särskilt viktigt när information om exempelvis mått, egenskaper och certifieringar alltid måste vara aktuell och tillgänglig.

– Vi tänker långsiktigt i allt vi gör och vill därför ha en flexibel och framtidssäker lösning som så långt det går kan automatisera våra dataflöden. Det gäller också att kunna möta nya behov och önskemål från våra kunder och leverantörer. En annan viktig aspekt är att ha kortast möjliga ledtider från order till leverans. Vi är en relativt liten aktör i den här branschen men genom att arbeta proaktivt och erbjuda en hög tillgänglighet har vi skapat en konkurrensfördel, kommenterar Peter Albertsson, vd på Golvabia. 

Möjliggör expansion på nya marknader

I dag är Golvabias största marknader Sverige och Norge. Genom en ökad digitalisering och en modern IT-plattform har företaget samtidigt skapat goda möjligheter att växa i andra länder.  

– Genom att Blue Integrator integrerar vårt affärssystem Jeeves med e-handelslösningen Storm finns mycket goda förutsättningar att koppla ihop oss med återförsäljare på nya marknader. Det innebär också stora fördelar att ha en sammanhållande plattform oavsett hur vi fått en order. Integrationsmotorn har över lag gjort oss extremt flexibla. Vi vet att vi alltid kan hantera de format som krävs, fortsätter Peter Albertsson.  

– I dag är Blue Integrator ett kostnadseffektivt nav i alla våra integrationer. Saker som tidigare kunde ta lång tid att lösa hanteras nu snabbt och enkelt, avslutar Peter Albertsson. 

Golvabias integrationslösning innebär:

* Tidsbesparing – betydligt mindre administration 

* Ökad kvalitet – mindre manuellt arbete – färre felkällor – inga skrivfel

* Sammanhållen information – kommunicerar med både kunder och leverantörer

Kort om integrationsmotorn

Med Blue Integrator får företag en flexibel och kostnadseffektiv integrationsmotor som kan användas för i stort sett alla typer av integrationer. Blue Integrator är enkel att införa och möjliggör ett stort antal integrationer, däribland med affärssystemen SAP, Dynamics 365, Jeeves och Garp. Till skillnad från traditionell direktintegration påverkar Blue Integrator heller inte drift och prestanda i det befintliga affärssystemet. Blue Integrator används i dag av cirka 200 företag i världen.

Läs mer på www.blueintegrator.com 

 

Mer från Blue Integrator

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blue Integrator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?