Annons

Bill Gates vill ha skatt på robotar

Bill Gates efterlyser en skatt på robotar för att kompensera för förlorade skatteintäkter från arbetare, vars jobb gått förlorade i trenden med automatisering.

Det sade Bill Gates i en intervju med tidningen Quartz, rapporterar Bloomberg News.

Bill Gates.
Bill Gates.Bild:Christophe Ena

Microsoft-grundaren, och en av världens rikaste människor, menar att intäkterna från en robotskatt skulle kunna finansiera mer vårdpersonal och personal inom äldre- och barnomsorg, områden som fortsatt väntas förlita sig på människor.

Hans förslag kommer mitt under den växande oron för hur robotar och artificiell intelligens kommer förändra arbetsmarknaden. Experter spår att många jobb kommer att bli obsoleta under de kommande 30 åren.

"En mänsklig arbetare som genererar 50.000 dollar per år av värde i en fabrik ska beskattas på inkomsten, sociala avgifter och så vidare. Om en robot tar över dennes jobb bör beskattningen ske på motsvarande nivå", sade Bill Gates till Quartz.

Bill Gates är inte den första som har funderat kring frågan. Förra veckan avvisade Europaparlamentet ett förslag till skatt på robotar, vars intäkter skulle användas för att omskola de anställda som hade förlorat sina jobb. Näringslivet och robotföretag har motsatt sig förslaget då de menar att det skulle hindra innovation.

Ekonomer och robotexperter säger att den nya tekniken ersätter jobb i allt snabbare takt och att många arbetare måste omskolas för att inte gå ut i arbetslöshet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?