Annons

Bill Gates: Sverige är ett föredöme – rika ska betala mer skatt

Ojämlikheten förblir ett stort hinder för att uppnå FN:s hållbarhetsmål. 

”Nästan en halv miljard människor lever i områden utan tillgång till basal hälsovård och utbildning”.

Det slår världens mäktigaste filantrop Bill Gates fast, samtidigt som han talar sig varm för progressiva skatter.

Foto:Samuel Habtab

För tredje gången släpper Bill & Melinda Gates stiftelse sin årliga rapport där FN:s 17 hållbarhetsmål synas. Temat för årets rapport är den globala ojämlikheten, som är ett viktigt hinder för att nå hållbarhetsmålen. Även om utvecklingen går åt rätt håll med minskad barnadödlighet och ökat antal år i skolan i utvecklingsländerna, så kvarstår alltför stora skillnader i levnadsvillkor.

”Nästan överallt och inte bara på landnivå utan inom landet på subnationell nivå, som vi kallar distrikt, har vi sett framsteg inom de två viktiga måtten, barnadödligheten och antalet år i skolan”, säger Bill Gates under en telefonkonferens som Dagens industri deltar på.

”Men kontrasten är att ojämlikheten fortfarande är uppseendeväckande. Nästan en halv miljard människor lever i områden utan access till basal hälsovård och utbildning”, fortsätter Bill Gates. 

Rapporten slår fast att platsen för din födsel och ditt kön förutser din framtid mer än någon annan faktor. Och även om utvecklingen går åt rätt håll, så kommer väldigt få utvecklingsländer att nå FN:s mål vad gäller exempelvis barnadödligheten (för barn under fem år) som bör ligga under 2,5 procent senast år 2030.  

I dag är det till exempel 55 gånger mer sannolikt att ett barn dör i Tchad än i Finland. Och fler barn dör dagligen i Tchad än under ett helt år i Finland, enligt rapporten. 

”Länder som är intressanta att titta på är Indien och Nigeria. Där finns det områden som är värst ute och välmående områden som nästan är bättre än utvecklade länder. Vi behöver alltså inte bara dra lärdom från de bästa länderna. Att sprida kunskap och beprövade arbetsformer inom länderna kommer göra stor skillnad”, fortsätter Bill Gates. 

Enligt Bill Gates måste världen agera snabbt för att minska klyftorna annars kommer de bara öka. 

”Om vi inte skyndar på framstegen kommer skillnaderna öka. FN:s hållbarhetsmål är ambitiösa och i de svåraste områdena är vi inte på rätt väg för att nå dessa mål”, säger Bill Gates.  

Ett steg i rätt riktning är att garantera att alla barn har tillgång till bra hälsovård och bra skolgång. Och det är av störst vikt att prioritera primärvården framför den mer avancerade vården, enligt välgörenhetsstiftelsen. 

Vad gäller ojämlikheten i industriländerna nämner filantropen Sverige som ett positivt exempel samtidigt som han talar sig varm för progressiva skatter. 

”Det finns länder som är föredömen på många jämlikhetsområden, såsom Sverige och andra nordiska länder. Det handlar delvis om deras jämställdhetssatsningar”, säger han. 

”För många rika länder är det möjligt att göra skattesystemet mer progressivt så att du kan ha mer resurser, särskilt eftersom hälsovårdskostnaderna stiger i alla länder. Det är en utmaning hur du ska finansiera det”, fortsätter han. 

Rapporten offentliggörs inför öppnandet av FN:s generalförsamling den 24 september och Bill Gates hoppas att den blir ett viktigt diskussionsunderlag. 

”Vi hoppas att en rapport som denna hjälper länder att prioritera det som funkar för de fattiga för att verkligen investera i nästa generation”, säger Bill Gates. 

Gates rapport offentliggörs kort efter att the New Yorker magazine avslöjat att miljardären skänkt pengar till MIT:s världsberömda institution för mediautveckling, på begäran av den dömde pedofilen Jeffrey Epstein, som nyligen hängde sig i häktet. Bill Gates försvarar sig, bland annat i Financial Times, med att han varken hade en affärs- eller personlig relation med Epstein.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera