Annons

Bill Gates: Sverige är ett föredöme – rika ska betala mer skatt

Ojämlikheten förblir ett stort hinder för att uppnå FN:s hållbarhetsmål. 

”Nästan en halv miljard människor lever i områden utan tillgång till basal hälsovård och utbildning”.

Det slår världens mäktigaste filantrop Bill Gates fast, samtidigt som han talar sig varm för progressiva skatter.

Foto:Samuel Habtab

För tredje gången släpper Bill & Melinda Gates stiftelse sin årliga rapport där FN:s 17 hållbarhetsmål synas. Temat för årets rapport är den globala ojämlikheten, som är ett viktigt hinder för att nå hållbarhetsmålen. Även om utvecklingen går åt rätt håll med minskad barnadödlighet och ökat antal år i skolan i utvecklingsländerna, så kvarstår alltför stora skillnader i levnadsvillkor.

”Nästan överallt och inte bara på landnivå utan inom landet på subnationell nivå, som vi kallar distrikt, har vi sett framsteg inom de två viktiga måtten, barnadödligheten och antalet år i skolan”, säger Bill Gates under en telefonkonferens som Dagens industri deltar på.

”Men kontrasten är att ojämlikheten fortfarande är uppseendeväckande. Nästan en halv miljard människor lever i områden utan access till basal hälsovård och utbildning”, fortsätter Bill Gates. 

Rapporten slår fast att platsen för din födsel och ditt kön förutser din framtid mer än någon annan faktor. Och även om utvecklingen går åt rätt håll, så kommer väldigt få utvecklingsländer att nå FN:s mål vad gäller exempelvis barnadödligheten (för barn under fem år) som bör ligga under 2,5 procent senast år 2030.  

I dag är det till exempel 55 gånger mer sannolikt att ett barn dör i Tchad än i Finland. Och fler barn dör dagligen i Tchad än under ett helt år i Finland, enligt rapporten. 

”Länder som är intressanta att titta på är Indien och Nigeria. Där finns det områden som är värst ute och välmående områden som nästan är bättre än utvecklade länder. Vi behöver alltså inte bara dra lärdom från de bästa länderna. Att sprida kunskap och beprövade arbetsformer inom länderna kommer göra stor skillnad”, fortsätter Bill Gates. 

Enligt Bill Gates måste världen agera snabbt för att minska klyftorna annars kommer de bara öka. 

”Om vi inte skyndar på framstegen kommer skillnaderna öka. FN:s hållbarhetsmål är ambitiösa och i de svåraste områdena är vi inte på rätt väg för att nå dessa mål”, säger Bill Gates.  

Ett steg i rätt riktning är att garantera att alla barn har tillgång till bra hälsovård och bra skolgång. Och det är av störst vikt att prioritera primärvården framför den mer avancerade vården, enligt välgörenhetsstiftelsen. 

Vad gäller ojämlikheten i industriländerna nämner filantropen Sverige som ett positivt exempel samtidigt som han talar sig varm för progressiva skatter. 

”Det finns länder som är föredömen på många jämlikhetsområden, såsom Sverige och andra nordiska länder. Det handlar delvis om deras jämställdhetssatsningar”, säger han. 

”För många rika länder är det möjligt att göra skattesystemet mer progressivt så att du kan ha mer resurser, särskilt eftersom hälsovårdskostnaderna stiger i alla länder. Det är en utmaning hur du ska finansiera det”, fortsätter han. 

Rapporten offentliggörs inför öppnandet av FN:s generalförsamling den 24 september och Bill Gates hoppas att den blir ett viktigt diskussionsunderlag. 

”Vi hoppas att en rapport som denna hjälper länder att prioritera det som funkar för de fattiga för att verkligen investera i nästa generation”, säger Bill Gates. 

Gates rapport offentliggörs kort efter att the New Yorker magazine avslöjat att miljardären skänkt pengar till MIT:s världsberömda institution för mediautveckling, på begäran av den dömde pedofilen Jeffrey Epstein, som nyligen hängde sig i häktet. Bill Gates försvarar sig, bland annat i Financial Times, med att han varken hade en affärs- eller personlig relation med Epstein.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?