Idén om ett billiknande flygande transportmedel har florerat i årtionden. Men det är egentligen först under de senaste åren som rätt teknik funnits på plats. Genombrottet kom med litiumjonbatteriet. Detta i kombination med ultralätta kompositmaterial och avancerade elmotorer gör det möjligt att bygga fordon som kan färdas tillräckligt långa sträckor för att göra dem intressanta bör både taxibolag och för privatpersoner.
Ett bolag som satsar stort på att lämna marken är sydkoreanska Hyundai, som är i full färd med att ta fram flera modeller av sin flygande bil. På listan står ett antal modeller som är tänkta att användas inom storstadsområden med en kapacitet upp till fem-sex passagerare samt en större modell som ska flyga mellan städer, rapporterar Bloomberg News.
”Människor som alltid fastnar i trafiken kommer att inse hur bekvämt det är att färdas med ett luftburet fordon. Det är då vi kommer få se efterfrågan explodera”, säger Jaiwon Shin, chef för Hyundais stadsflygningsenhet, i en intervju.
Vissa av modellerna kan vara klara redan 2023, men Hyundai siktar in sig på 2028, då de räknar med att rätt infrastruktur finns på plats. Men det finns många frågor att besvara för både industrin och tillsynsmyndigheter till dess. Vilken typ av pilotlicens krävs? Hur ska man garantera säkerheten, och minimera olyckor? Hur säkrar man att fordonen inte stör befintlig flyg- och helikoptertrafik.
Hyundai presenterade sitt flygbilskoncept för första gången på CES-mässan i Las Vegas tidigare i år, där biltillverkaren visade upp prototypen av sin flygande bil, S-A1, i full skala, som de utvecklat tillsammans med Uber Elevate.
Fordonet landar och startar vertikalt och uppges ha en hastighet på närmare 300 kilometer i timmen och en räckvidd på 96 kilometer. Enligt Hyundai ska man inledningsvis ha en pilot vid spakarna, men tanken är att fordonen på sikt ska flyga helt autonomt.
Marknaden spås bli enorm. Analytiker på Morgan Stanley har räknat lite på hur enorm. Deras mest hausseartade uppskattning är att industrin fram till 2040 kan komma att omsätta 2.900 miljarder dollar, det är 25.000 miljarder svenska kronor – fem gånger Sveriges BNP 2019.
Morgan Stanleys något mindre optimistiska gissning landar på 615 miljarder dollar, motsvarande nästan 5.500 miljarder kronor.