Biljätten kapar utdelningen med 70 procent

Fordonstillverkaren Renaults styrelse föreslår att utdelningen för 2019 skärs ned med omkring 70 procent jämfört med föregående år, framgår av torsdagens bokslut.

Foto:Mostphotos

Franska Renaults styrelse föreslår utdelningen 1:10 euro, att jämföra med fjolårets 3:55 euro. Detta efter att bolaget summerat en nettoförlust i helåret, 141 miljoner euro. Det är en kraftig försämring jämfört med fjolårets vinst på 3,3 miljarder. Väntat, enligt Bloombergs konsensusestimat, var en vinst på omkring 2 miljarder euro.

Rörelsevinsten i helåret landade på 2,1 miljarder euro, också det lägre än Bloombergs konsensusestimat på 2,7 miljarder euro. Omsättningen blev dock i linje med förväntan: 55,5 miljarder euro, att jämföra med analytikersnittet 55,4 miljarder.

Renaults utdelningsslakt är i linje med vad flera andra fordonskoncerner föreslagit för det nu avrapporterade 2019, bland Daimler, som tidigare i veckan skar ned på direktavkastningen till ägarna. 

Tunga investeringar inom elektrifiering och i teknikutveckling för självkörande fordon är två av skälen bakom detta, behov som också seglat upp samtidigt som den globala fordonsmarknaden bromsat in de senaste åren.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?