ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Biljätten kapar utdelningen med 70 procent

Fordonstillverkaren Renaults styrelse föreslår att utdelningen för 2019 skärs ned med omkring 70 procent jämfört med föregående år, framgår av torsdagens bokslut.

Franska Renaults styrelse föreslår utdelningen 1:10 euro, att jämföra med fjolårets 3:55 euro. Detta efter att bolaget summerat en nettoförlust i helåret, 141 miljoner euro. Det är en kraftig försämring jämfört med fjolårets vinst på 3,3 miljarder. Väntat, enligt Bloombergs konsensusestimat, var en vinst på omkring 2 miljarder euro.

Rörelsevinsten i helåret landade på 2,1 miljarder euro, också det lägre än Bloombergs konsensusestimat på 2,7 miljarder euro. Omsättningen blev dock i linje med förväntan: 55,5 miljarder euro, att jämföra med analytikersnittet 55,4 miljarder.

Renaults utdelningsslakt är i linje med vad flera andra fordonskoncerner föreslagit för det nu avrapporterade 2019, bland Daimler, som tidigare i veckan skar ned på direktavkastningen till ägarna. 

Tunga investeringar inom elektrifiering och i teknikutveckling för självkörande fordon är två av skälen bakom detta, behov som också seglat upp samtidigt som den globala fordonsmarknaden bromsat in de senaste åren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer