1515
Annons

Biljättarna har flygande planer i jakten på ny tillväxt

I jakten på tillväxt har den amerikanska biljätten General Motors nu börjat titta på alternativ mobilitet. Flygande taxis till exempel. Det hävdar två initierade källor. Ett uttalande från GM:s vd tyder på att det stämmer. 

Tyska startupen Volocopter är ett av företagen som backas av tunga biltillverkare. Nya uppgifter gör gällande att även GM är på väg i på marknaden för luftburna fordon.
Tyska startupen Volocopter är ett av företagen som backas av tunga biltillverkare. Nya uppgifter gör gällande att även GM är på väg i på marknaden för luftburna fordon.Foto:Volocopter

”Vi tror starkt på vår framtid inom EV-marknaden och inte bara för fordon. Styrkan och flexibiliteten i vårt Ultium-batterisystem öppnar dörrar för många användningsområden – inklusive mobilitet i luften”, sa Mary Barra vid en RBC-konferens tidigare i veckan enligt enligt sajten Automotive News.

Flygtaxi är i princip mindre flygplan som kan starta och landa vertikalt, och som använder elmotorer istället för jetmotorer. Väl i bruk skulle de sannolikt flyga rutter på låg höjd och avlasta trafiksituationen på vägarna. 

Att det är en marknad många vill in på råder det ingen tvekan om. Investerare har hittills plöjt ner minst 20 miljarder kronor på över 100 start-ups som fokuserar på just luftburna elektriska fordon, där bland annat drönare och lufttaxis ingår.  Men det är fortfarande långt innan tekniken är så pass mogen att den går att kommersialisera och profitera på, enligt investerarsajten PitchBook.

Enligt källorna överväger GM flera olika alternativ, och det är oklart huruvida deras strategi är att bygga, leverera eller samarbeta kring fordonen. GM kommer troligtvis att presentera sin satsning under nästa år, skriver Automotive News.

Flera större bil-tillverkare har tidigare visat intresse för den flygande marknaden. Till exempel inledde Hyundai ett samarbete med Uber i januari i år för att utveckla elektriska lufttaxis.  Den koreanska biltillverkaren har lovat att investera 13 miljarder kronor i luftburen mobilitet för städer fram till 2025.

Toyota investerade i januari nästan 3,5 miljarder kronor i lufttaxi-startupen Joby. Samtidigt har både Daimler och Geely investerat i tyska Volocopter. Volkswagen-ägda Porsche arbetar tillsammans med Boeing med att utveckla ett koncept för luftburna fordon.

Förra veckan släppte World Economic Forum tillsammans med den amerikanska mångmiljonstaden Los Angeles en uppsättning principer för att ge fart åt utbyggnaden av luftburen rörlighet i amerikanska städer, skriver organisationen på sin hemsida. 


Bosch investerar i kinesisk startup inom autonom körning

Foto:THOMAS KIENZLE

Bosch har investerat en hemlig summa i den kinesiska startupen Weride, som är verksamma inom autonom körning. Det uppgav de båda bolagen i ett uttalande på onsdagen, skriver Technode.

Weride backas av en grupp stora biljättar som Nissan och statligt ägda GAC, medan rivalerna Pony.ai och Momentum har länkar till Toyota respektive General Motors.

Samarbetet kommer att göra vägen till massproduktion av självkörningslösningar kortare, enligt vad Li Yin, chef för Boschs enhet för självkörning i Kina, säger i ett pressmeddelande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?