”Vi tror starkt på vår framtid inom EV-marknaden och inte bara för fordon. Styrkan och flexibiliteten i vårt Ultium-batterisystem öppnar dörrar för många användningsområden – inklusive mobilitet i luften”, sa Mary Barra vid en RBC-konferens tidigare i veckan enligt enligt sajten Automotive News.
Flygtaxi är i princip mindre flygplan som kan starta och landa vertikalt, och som använder elmotorer istället för jetmotorer. Väl i bruk skulle de sannolikt flyga rutter på låg höjd och avlasta trafiksituationen på vägarna.
Att det är en marknad många vill in på råder det ingen tvekan om. Investerare har hittills plöjt ner minst 20 miljarder kronor på över 100 start-ups som fokuserar på just luftburna elektriska fordon, där bland annat drönare och lufttaxis ingår. Men det är fortfarande långt innan tekniken är så pass mogen att den går att kommersialisera och profitera på, enligt investerarsajten PitchBook.
Enligt källorna överväger GM flera olika alternativ, och det är oklart huruvida deras strategi är att bygga, leverera eller samarbeta kring fordonen. GM kommer troligtvis att presentera sin satsning under nästa år, skriver Automotive News.
Flera större bil-tillverkare har tidigare visat intresse för den flygande marknaden. Till exempel inledde Hyundai ett samarbete med Uber i januari i år för att utveckla elektriska lufttaxis. Den koreanska biltillverkaren har lovat att investera 13 miljarder kronor i luftburen mobilitet för städer fram till 2025.
Toyota investerade i januari nästan 3,5 miljarder kronor i lufttaxi-startupen Joby. Samtidigt har både Daimler och Geely investerat i tyska Volocopter. Volkswagen-ägda Porsche arbetar tillsammans med Boeing med att utveckla ett koncept för luftburna fordon.
Förra veckan släppte World Economic Forum tillsammans med den amerikanska mångmiljonstaden Los Angeles en uppsättning principer för att ge fart åt utbyggnaden av luftburen rörlighet i amerikanska städer, skriver organisationen på sin hemsida.