Annons

Biljättar ska bygga en ”superplattform”

Franska biltilverkaren PSA Group och Fiat Chrysler diskuterar ett samarbete där biljättarna ska dela på kostnaderna för att utveckla nya bilar. 

Franska PSA, med märken som Peugeot och Citroën, har haft preliminära samtal med sin italiensk-amerikanska konkurrent Fiat Chrysler om att bygga en ”superplattform” – en grundplatta som kan användas till olika bilmodeller.  Det uppger källor till nyhetsbyrån Bloomberg.

Syftet med samarbetet om en ny plattform är att sänka de för biltillverkarna mycket höga utvecklingskostnaderna. Ett samarbete skulle sannolikt handla om att de två biltillverkarna delar på kostnaderna för att utveckla nya elbilar, enligt Bloombergs källor.

Carlos Tavares, koncernchef för PSA, har tidigare sagt att hans bolag redo att leta tillväxt igen, ett knappt år efter integreringen av varumärkena Opel och Vauxhall som fransmännen köpte av General Motors.

Fiat Chryslers koncernchef Mike Manley har också sagt att han är intresserad av en affär, även allians eller sammanslagning, som skulle göra hans bolag starkare och mer konkurrenskraftigt.

I veckan rapporterade dock Financial Times att även Renault planerar att köpa upp en konkurrent, och då pekade tidningen ut Fiat Chrysler som en potentiell kandidat.

Allianser är på modet i bilvärlden, bland annat mellan Ford och Volkswagen samt mellan BMW och Daimler som ska samarbeta om självkörande bilar.

I ett beryktat tal 2015 sa Fiat Chryslers dåvarande vd Sergio Marchionne att bilindustrin slösar bort två miljarder euro (över 20 miljarder kronor) varje vecka på produktutveckling. I stället skulle industrin kunna dela på kostnaderna, menade han då.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?