Annons

Bilhandlaren fick kanonstart när corona kom

ESKILSTUNA.
Att shoppa bil på distans var otänkbart för bara några år sedan, men blir nu allt vanligare. Erik Aoun skissade fram sitt företagskoncept precis före corona, och har med sin satsning på hemleveranser fått en flygande start på sitt entreprenörskap.

Erik Aoun är mannen bakom Svenska Bilnet.
Erik Aoun är mannen bakom Svenska Bilnet.Foto:Henrik Lenngren

När Erik Aoun i mars 2020 scrollade runt i nyhetsflödet gjorde han det inte direkt med klackarna i taket.

”Som nystartad egenföretagare blev jag orolig över covidpandemin. Jag visste inte hur vi skulle påverkas och förväntade mig inte att vi kunde sälja mer än 50 bilar det första året”, säger han.

Men ängslan visade sig vara obefogad. Redan andra veckan sålde han en Maserati SUV, ”en otippad första bil att sälja” och när årsbokslutet var klart hade Bilnet salufört närmare 500 bilar. 

”Grundkonceptet bygger på att vi arbetar mer digitaliserat med hemleveranser och bokade visningar med stort kundfokus på varje objekt. På så sätt kan vi skära ner på traditionella bemannade öppettider och större hallytor för att vara mer flexibla”, säger Erik Aoun.

På grund av tilltagande restriktioner 2020 fick Bilnet en flygande start. Kunderna var rädda för att träffas. Samtidigt som många bilhandlare tvingades frångå sitt koncept med besök i hallarna och långa öppettider hade Erik Aoun en fördel gentemot konkurrenterna.

”För många blev distansköpen nästan påtvingat när pandemin slog till, men vi hade redan en färdig struktur i verksamheten för den här typen av försäljning. Tack vare det kunde vi snabbt sälja och leverera hem bilar i stället för att behöva fokusera på omställningsarbetet.”

Erik Aoun är ingen duvunge i bilbranschen. I barnrummet hängde han upp klassiska bilaffischer på väggarna och som vuxen har han i åtta år jobbat med bilförsäljning av premiumbilar i ett showroom, med öppettider sex dagar i veckan.

”Kundbeteendet förändrades de sista åren; det var färre besök, telefonen ringde oftare och intresseanmälningarna blev allt mer informativa via Blocket. Det var så min idé väcktes till liv”, säger Erik Aoun.

Bilnet fokuserar på hemleveranser och bokade visningar på plats, men utan öppen bilhall.

”Vi erbjuder bara bokade visningar med våra säljare, vilket mynnar ut i ett bättre fokus och snabbare avslut både för köpare och säljare. När kunden väl är på plats hos oss vet vi exakt vilket objekt han eller hon är intresserad av. Covid har ökat på det digitala skiftet och bekvämligheten hos konsument.”

Foto:Henrik Lenngren

Inspiration till sin affärsidé hämtade han från flera olika branscher.

”Man kan inte undgå hur lätt det är att beställa hem produkter. Du kan göra väldigt mycket på nätet i dag, så varför inte beställa hem en bil online eller via videosamtal? Allt fler väljer att handla digitalt. En del generalagenter har exempelvis infört nybilsbeställning och servicebokning online”, säger Erik Aoun.

På två år har Bilnet gått från 0 till 75 Mkr i omsättning – och ambitionen är att fortsätta växa.

”Efter corona är det allt vanligare att de större bolagen jobbar med distansköp och hemleveranser. Det är ett kvitto på att vår affärsidé ligger rätt i tiden.”

Under 2022 valde Erik Aoun att satsa på ett separat leveranscenter för försäljning. Här kommer man kunna ta emot fler bokade visningar samtidigt och även kunna utnyttja det till att exponera bilarna via videosamtal. Bredvid byggs det nu ett mindre logistikcenter som ska effektivisera arbetet innan annonsering.

”Vi videofilmar och fotar bilarna när de lämnar vår rekond- och testavdelning. En fördel för oss är flexibiliteten, men vi har också ett otroligt bra personalteam.”

Erik Aoun tror inte att det fysiska mötet i hallen kommer att försvinna i närtid, ”det finns flera olika sätt att sälja bilar på och många duktiga bilföretag”, konstaterar han. Däremot finns nu verktyg på plats som förenklar skiftet.

”Förr har känslan av att göra bilköp hemifrån varit komplicerad, men nutidens breda digitala tillgänglighet och e-signering har förenklat köpen.”

Erik Aoun konstaterar att han drivs av att hjälpa kunden med drömbilen, oavsett prisklass.

”Den stora motorn för mig som entreprenör är viljan att förändra och förbättra.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera