ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bildt varnar Trump: Lämna inte Iranavtalet

  • Carl Bildt. Foto: TT

Om Donald Trump river upp Iranavtalet kommer USA:s relation med Europa att bryta samman. Det varnar Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt i en krönika i Washington Post.

USA:s president Donald Trumps motvilja mot Iranavtalet, som reglerar det iranska kärnenergiprogrammet, är välkänd. Nyligen rapporterade New York Times om presidentens frustration då hans rådgivare inte lyckats hitta några framkomliga vägar för USA att lämna avtalet.

I en krönika i Washington Post kritiserar Carl Bildt Trumps konfliktsökande inställning till Iran – och varnar för konsekvenserna.

”Att riva upp Iranavtalet skulle verkligen vara farligt” skriver Carl Bildt och konstaterar att Iran utan tvekan fullföljt sin del av avtalet.

”De har gått med på de mest omfattande inspektioner vi sett i något internationellt avtal.”

Enligt Carl Bildt är den amerikanske presidentens senaste taktik att kräva att ännu fler platser i Iran ska inspekteras. Om Donald Trump sedan inte får igenom inspektionerna får han i stället ett skäl att riva upp avtalet och kan börja att hota med krig.

”Vid någon tidpunkt kan vi till och med få se utrikesminister Rex Tillerson staka sig igenom en dramatisk presentation i FN:s säkerhetsråd. Det är bara att klippa och klistra från vägen som ledde fram till Irakkriget” skriver Carl Bildt.

Men en konflikt med Iran skulle inte accepteras i Europa, varnar den tidigare toppolitikern. Där vill man inte se en ny våg av konflikter i en region som inte ligger alltför långt bort.

Därför rör Iranavtalet inte bara Iran. Ytterst handlar det om att upprätthålla ordningen i världen, hävdar Carl Bildt.  

”Om Trump fortsätter att trycka på för en brytning med Iran kommer han också att orsaka en brytning med Europa.”

Tyck till