1515
Annons

Bilderna av 2018 – året när klimatet förändrades

Klimatets påverkan var utmärkande för Sverige under 2018. Den torraste sommaren i mannaminne ledde till kostsamma bränder och stora svårigheter för jordbruket.

Det politiska klimatet satte sin prägel på hösten och vintern, med ett valresultat som fortfarande inte har gett en regering.

MINNS LEGENDAREN. Den 27 januari avlider Ingvar Kamprad och Ikeas varuhus håller en tyst minut. I Barkarby minns Margarita Romeo, Anita Haugen, Nicole Nilsson, Sara Isbäck och Johanna Grossman möbeljättens grundare.
MINNS LEGENDAREN. Den 27 januari avlider Ingvar Kamprad och Ikeas varuhus håller en tyst minut. I Barkarby minns Margarita Romeo, Anita Haugen, Nicole Nilsson, Sara Isbäck och Johanna Grossman möbeljättens grundare.Foto:Jonas Ekströmer/TT
SKOGAR I BRAND. Värmen och torkan gör brandrisken stor i skog och mark och under sommaren rasar skogsbränder runt om i landet. Området kring Ljusdal i Hälsingland är ett av de värst drabbade.
SKOGAR I BRAND. Värmen och torkan gör brandrisken stor i skog och mark och under sommaren rasar skogsbränder runt om i landet. Området kring Ljusdal i Hälsingland är ett av de värst drabbade.Foto:Erik Simander/TT
SKÖRDARNA DÖR. Torkan och påföljande bevattningsförbud slår mot skördarna som blir betydligt sämre än normalt.Foto:Johan Nilsson/TT
MATEN TORKAR BORT. Sommaren 2018 går till historien som en av de varmaste och torraste på många år. Torkan gör att bönderna tvingas nödslakta djur för att kreaturen inte ska svälta.Foto:Johan Nilsson/TT
CENTRALFIGUR. Efter valet blir moderaten Andreas Norlén riksdagens nya talman och får det kniviga uppdraget att hitta en ny statsminister. Det har blivit många och långa samtal, men ingen regering.Foto:Henrik Montgomery/TT
MILJÖKÄNDIS. Klimatmötet i polska Katowice betraktas som en framgång. Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg, som Time Magazine utser till en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar, står i centrum och alla – till och med tomten – vill synas i hennes sällskap.
MILJÖKÄNDIS. Klimatmötet i polska Katowice betraktas som en framgång. Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg, som Time Magazine utser till en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar, står i centrum och alla – till och med tomten – vill synas i hennes sällskap.Foto:Martina Huber

JANUARI

#INTEMINSKULD. I spåren av metoo-rörelsen går 300 kvinnor i finans- och försäkringsbranschen ut i ett gemensamt upprop. Initiativtagarna Hilma Björk och Louise Thilander berättar om en tystnadskultur i en bransch där kvinnor utsätts för en sexistisk och förminskande jargong.

FRI MAN. Hexagons vd Ola Rollén frias av en enig Oslo tingsrätt från anklagelserna om insiderbrott i samband med att han köpte aktier i det norska sensorbolaget Next Biometrics i oktober 2015. Domstolens slutsats är att det inte är sannolikt att Ola Rollén haft insiderinformation. Domen har senare överklagats.

STORSTÄDAR. Byggsektorn bromsar in och byggjätten Skanska vinstvarnar. Den nya koncernchefen Anders Danielsson möblerar om i ledningen och utlovar kostnadsbesparingar på 1 miljard kronor per år, bland annat genom att säga upp 3 000 anställda. Bolaget tvingas även vinstvarna under hösten.

BÄSTA AFFÄR. Christer Gardell, med aktivistfonden Cevian, berättar för Di TV om den spektakulära affären där han sålde hela sitt innehav i AB Volvo till kinesiska Geely strax före årsskiftet. Förtjänsten landar på runt 20 miljarder kronor, därmed fondens största och bästa affär räknat i kronor, enligt Christer Gardell.

MAN TALAR OM: Den svenska världsfotografen Mikael Janssons utställning Witnesses som visar dem som överlevde Förintelsen. Di Weekend träffar fyra av överlevarna.

Foto:JOEY ABRAIT

FEBRUARI

OMBYTE. Dystra rapporter från modejätten H&M duggar tätt i början av året. Lagret växer när försäljningen minskar i Tyskland, bolagets enskilt största marknad. Helårsrapporten för 2017 drar ned aktiekursen till den lägsta nivån sedan 2008. Inte ens bolagets allra första kapitalmarknadsdag kan vända humöret. Under hösten vänder det. Med bättre försäljningssiffror och avveckling av Cheap Monday klarar H&M en skakig börshöst bra och aktien stiger 40 procent mellan september och november. Rapporter om svagare julhandel för klädsektorn drar dock ned de flesta klädaktierna i december.

GRUVLIGT. Mikael Staffas blir ny vd för gruv- och smältverksjätten Boliden, efter tio år med Lennart Evrell bakom spakarna. Det blir ett första år med fallande råvarupriser och aktiekurs. Den nya vd:n beskriver sin bransch som volatil och mycket kapitalkrävande. I slutet av året tas beslut om att investera 350 miljoner kronor i ökad kapacitet vid bolagets kopparsmältverk i Rönnskär. Samtidigt meddelar gruvjätten LKAB att järnmalmen i Kiruna tar slut snabbare än väntat.

ÄGARKAOS. Kinesiska Geely, med ordförande Li Shufu, köper 10 procent av Volvos tyska konkurrent Daimler. Geely är ägare till Volvo Cars och nyligen också storägare i den tunga fordonstillverkaren AB Volvo. Affären väcker oro bland övriga ägare, däribland den största som är Industrivärden med ordförande Fredrik Lundberg. I en debattartikel i Di i april försvarar Li Shufu köpen i AB Volvo och Daimler och skriver att det krävs andra samarbetsformer för att hantera de nya tekniska förutsättningarna.

BÖRSVITTRING. Årets mest omtalade börsnotering som kom av sig är den av fintechuppstickaren Izettle, grundat 2010 och känt för sin mobila kortläsare. Grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson planerar för en notering före sommaren men ändrar sig. I maj tackar ägarna ja till ett uppköpsbud på 19,2 miljarder kronor från den amerikanska betaltjänsten Paypal.

MAN TALAR OM: OS-invigningen i Pyeongchang i Sydkorea då värdlandet tillsammans med grannen Nordkorea fredligt marscherar in under samma flagga.

Foto:Evelina Carborn

MARS

EXPORTHOT. Samtidigt som Sveriges export slår alla rekord med god draghjälp från svensk bilindustri hotar USA:s president Donald Trump med exporthinder. Hot om strafftullar på stål och aluminium ger världens börser skrämselhicka. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är med och förhandlar fram ett tillfälligt undantag för europeiska företag. Denna tidsfrist löper ut den 1 juni. EU svarar då på USA:s införande av ståltullar med strafftullar på en mängd amerikanska varor såsom jeans, sprit, cigaretter och motorcyklar.

EXIT. Di avslöjar att regeringen, med finansminister Magdalena Andersson, säger nej till Skatteverkets hårt kritiserade förslag om en ny exitskatt för familjeföretag som vill genomföra ett generationsskifte. Ambitionen är att täppa till luckorna för personer som vill fly undan skatt genom att flytta utomlands. Förslaget presenteras i samband med den stora Paradisläckan i slutet av 2017 men visar sig vara illa förberett.

FLYTTAR. En överväldigande majoritet av Nordeas aktieägare röstar igenom det historiska beslutet att flytta storbankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors i Finland.

”På sikt kommer vi att bli mer konkurrenskraftiga”, säger Björn Wahlroos, ordförande för Nordea, om flytten till Helsingfors.

LÄMNAR. Carola Lemne meddelar att hon tänker lämna sin post som vd för Svenskt Näringsliv efter tio år i organisationen. Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca i Sverige, blir hennes efterträdare.

MAN TALAR OM: Sveriges statsminister Stefan Löfven och ett antal näringslivsrepresentanter, såsom kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg, som träffar USA:s president Donald Trump i Vita huset.

Foto:Amanda Lindgren

APRIL

PUBLIKT. Efter flera år av spekulationer noteras till slut grundarparet Daniel Eks och Martin Lorentzons strömningstjänst Spotify på New York-börsen. Noteringen är den största för ett svenskt bolag sedan Telia började handlas publikt i juni 2000. På mindre än tio år har Spotify blivit en global jätte i musikbranschen. Genom direktlistningen värderar marknaden Spotify till närmare 250 miljarder kronor. Daniel Ek och Martin Lorentzon, som inte närvarar vid noteringen och väljer bort det traditionella ringandet i börsklockan, säljer under hösten aktier för närmare 2 miljarder kronor, avslöjar Di Digital.

HÅLLBAR FRAMTID. För att möta näringslivets ökande intresse och engagemang för hållbarhetsfrågan trappar Di upp bevakningen i ämnet. Tillsammans med koncernkollegan Aktuell Hållbarhet lanseras sajten Hållbart Näringsliv och en ny hållbarhetsrankning av börsbolagen. Kriterierna tas fram i samarbete med ledande forskare vid Lunds universitet.

BÖRSHAVERI. Ett felaktigt utlöst brandlarm och påföljande automatisk släckning i Stockholmsbörsens serverhall i Upplands Väsby skadar utrustningen och Lauri Rosendahl, vd för Stockholmsbörsen och Nasdaq Nordic, beslutar att skjuta upp börsöppningen i fem timmar. Det blir det längsta avbrottet sedan elektronisk handel infördes. Även Nasdaqs börser i Helsingfors, Köpenhamn, Reykjavik och de baltiska länderna drabbas.

ORDFÖRANDEBYTE. Intresseorganisationen Företagarnas ordförande Monica Lindstedt, grundare av Hemfrid, väljer att efter fem år inte ställa upp till omval. Vid kongressen i Göteborg i maj utses entreprenören Fabian Bengtsson, ägare av och ledamot i Netonnet och tidigare vd för Siba, till ny ordförande.

MAN TALAR OM. Två hårt arbetande artister och entreprenörer från olika generationer som går ur tiden – Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 80 år, och Tim ”Avicii” Bergling, 28 år.

Foto:Mats Andersson/TT

MAJ

STJÄRNSMÄLL. Spelutvecklaren Starbreeze rusar på rapporten för första kvartalet. Bolaget tillhör datapelsundret på börsen och värderas till 4,3 miljarder kronor. I juni når aktien toppnoteringen 16,59 kronor. Varningar om likviditetsproblem tilltar dock under hösten. En vinstvarning i november, ansökan om rekonstruktion, vd-avhopp och Di:s avslöjande att en razzia mot huvudkontoret i december gäller misstankar om grovt insiderbrott mot två personer gör att aktien kollapsar och flyttas till observationslistan.

BYGGFROSSA. Fallande bopriser har fått bostadsutvecklarna att dra i bromsen. Marknaden fortsätter att försvagas under första kvartalet och bland de stora aktörerna är Bonava hårdast drabbat med ett försäljningsras på över 70 procent jämfört med samma period 2017. Under hösten visar Sveriges Byggindustriers prognos att byggstart för nyproduktion av bostäder minskar med en tredjedel 2019, jämfört med konjunkturtoppen 2017.

KRONAN SJUNKER. Den svenska kronan har inte varit så svag mot dollarn och euron sedan finanskrisen 2008–2009. Försvagningen gynnar exportbolagen samtidigt som den sätter hård press på små och medelstora importbolag som har inköpskostnader i dollar eller euro, men intäkter i kronor. Många av dessa brottas nu med högre inköpskostnader, samtidigt som de har svårt att höja priserna i den ökande konkurrensen, bland annat en del underleverantörer till fordonsindustrin.

GDPR. Den 25 maj träder EU:s nya dataskyddslag, General data protection regulation, GDPR, i kraft. För företag eller organisationer som inte hanterar personuppgifter korrekt väntar dryga böter. En undersökning från kredithanteringsbolaget Intrum visar att ett svenskt företags kostnad för att implementera GDPR landar på drygt 140 000 kronor. Totalt för företag inom EU blir kostnaden över 2 000 miljarder kronor.

MAN PRATAR OM: Di som tar storslam när kommunikationsbyrån Hallvarsson & Halvarssons årliga pris till bästa ekonomijournalister delas ut. Di vinner årets dagstidning, årets digitala media och flera tunga förstaplatser.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

 

JUNI

NYTT JOBB. Hans Vestberg blir ny vd för USA:s största teleoperatör Verizon med ett börsvärde på över 2 000 miljarder kronor. I maj 2016 fick han lämna vd-stolen i Ericsson efter en katastrofal utveckling för verksamheten och aktien. I april 2017 blev han teknikchef hos Verizon som är en viktig kund till Ericsson.

OMSTRIDD. USA:s kongress godkänner i februari försäljningen av luftvärnssystemet Patriot till Sverige. Kronans försvagning mot dollarn fördyrar affären, som officiellt är på 3,2 miljarder dollar, med ett par miljarder kronor. Samtidigt kan Di avslöja att underhållet av Patriot kostar uppemot 300 miljoner kronor om året – en tredjedel av arméns totala materielunderhåll. Trots hård kritik och försök att bordlägga inköpsbeslutet till efter valet, röstar regeringen för en affär i augusti. En fortsatt försvagning av kronan har i december gjort affären ännu dyrare.

SORTI. Tyskland skakas av den allvarligaste regeringskrisen i mannaminne. Striden om migrationspolitiken mellan förbundskansler Angela Merkel,CDU, och inrikesminister Horst Seehofer, CSU, hotar spräcka regeringssamarbetet men de enas om ett migrationspaket. När CDU:s väljarstöd minskar i två delstatsval i oktober meddelar Angela Merkel att hon planerar att vara förbundskansler till 2021 men ställer inte upp för omval som partiordförande efter 18 år på posten. I december väljs Annegret Kramp-Karrenbauer till efterträdare.

TOPPMÖTE. USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un möts i Singapore. Det är det största politiska evenemang som har genomförts i landet. Enligt Singapores premiärminister Lee Hsien Loong beräknas kostnaderna för att arrangera mötet uppgå till 130 miljoner kronor.

MAN TALAR OM: Di:s USA-korrespondent Peter Fellman som gör comeback som chefredaktör.

Foto:Markus Schreiber

 

JULI

MEDIALT. Telia ger upp budstriden om danska teleoperatören TDC för att i stället förhandla om att köpa Bonnier Broadcasting, där TV 4 ingår, för 9,2 miljarder kronor. En majoritet i riksdagen är emot affären och trycket ökar för att stoppa den men Telias vd Johan Dennelind hävdar att det inte är upp till staten att avgöra köpet. Nästa köp blir TDC:s verksamhet i Norge för 21 miljarder norska kronor. Och i och med försäljningen av operatören Ucell i december drar sig Telia ur Uzbekistan som har varit i centrum för mutskandaler.

STORVARSEL. Di avslöjar att försvarskoncernen Saab måste spara och planerar ett storvarsel. Att det omfattar 850 anställda och konsulter avslöjar Saab i oktober, trots nyheten i september att bolaget tillsammans med Boeing ska leverera skolflygplan till USA för cirka 91 miljarder kronor.

DELAT. Avknoppning är fortsatt populärt. Veoneer, specialist på förarassistans och självkörande bilar, knoppas av från Autoliv och noteras på börsen. Även Atlas Copco knoppar av gruv- och infrastrukturutrustningsbolaget Epiroc som får en populär premiär på börsen i juni.

I TOPPFORM. AB Volvos resultat för det andra kvartalet är historiskt högt. För första gången under ett enskilt kvartal är försäljningen över 100 miljarder och koncernens rörelsemarginal över 10 procent. Oro finns dock för en svagare lastbilsmarknad och i oktober får Volvo tekniska problem. Oron ökar för återkallelsekostnaderna efter Volvos avgasproblem och tynger aktiekursen.

MAN TALAR OM: Fotbolls-VM i Ryssland där svenska herrlandslaget, med förbundskapten Janne Andersson, lyckas ta sig till kvartsfinal.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

 

AUGUSTI

SPELMONOPOLET. Från den 1 augusti kan bolag ansöka om licenser på den svenska spelmarknaden. Licenslagen börjar gälla från årsskiftet. Spelbolaget Betssons vd Pontus Lindwall, som länge har kämpat mot spelmonopolet, söker licenser för cirka 2 500 spel.

DRÖMGRÄNSEN. Techgiganten Apple blir den 2 augusti det första amerikanska bolaget med ett börsvärde på över 1 000 miljarder dollar när kursen når 207,05 dollar. Men det nya börsvärdet varar bara i några sekunder. Aktiekursen får dock ny fart och toppar den 3 oktober på 232,07 dollar. Men handelskriget mellan USA och Kina oroar eftersom Iphone tillverkas i Kina. Donald Trump säger i november till Wall Street Journal att han kan tänka sig 10 procent strafftullar på import från Kina. Apples aktiekurs har sedan dess rasat till samma nivå som i januari.

AVTALSBROTT. I maj drar sig USA ur det kärnenergiavtal med Iran som Barack Obama presenterade 2015 tillsammans med avskaffandet av sanktioner. I augusti återinförs sanktionerna – ett bakslag för svenska bolag som exporterade för 4,3 miljarder kronor till Iran 2017. Donald Trump hotar med att den som inte respekterar sanktionerna får stå sitt kast. Sveriges export till USA är värd 90 miljarder. I december grips den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou, anklagad för brott mot sanktioner mot Iran och Nordkorea.

BUDSTRID. Striden om vårdkoncernen Capio trappas upp när vd:n Thomas Berglund vill sälja bolagets franska verksamhet efter att ha nobbat ett fientligt bud från franska Ramsay Générale i juli. Budet höjs till 58 kronor och accepteras i oktober.

MAN TALAR OM: Michelle Obamas självbiografi ”Min historia” som bäddar för klirr i kassan hos bokförlaget Forum som har de svenska rättigheterna. Boken släpps i november på 24 språk.

Foto:Ashlee Rezin

 

SEPTEMBER

MINNESDAG. Det har gått tio år sedan investmentbanken Lehman Brothers konkurs den 15 september 2008 sände chockvågor över världens finansmarknader. I Sverige hotades det finansiella systemet i grunden, börsen rasade, orderingången avstannade, tusentals förlorade sina jobb och staten tvingades garantera hundratals miljarder kronor för att stötta bankerna.

ANNUS HORRIBILUS. I spåren av Metoo avslöjar Di att flera kvinnliga assistenter på Handelsbanken Capital Markets har utsatts för kränkningar av en manlig chef. Fallet har varit känt i bankens högsta ledning men tystats ned.

Detta är bara ett i raden av problematiska avslöjanden för Handelsbanken det här året. Under våren avslöjar Di att Handelsbanken har fått mycket grava anmärkningar från den brittiska finansinspektionen, FCA, att allvarliga brister i bankens rutiner för att förhindra finansiell brottslighet funnits i flera år. I oktober meddelar vd och koncernchef Anders Bouvin att han ska gå i pension nästa år, efter tre år på posten.

MISSLYCKANDET. Trots flera varningar lyckas inte Danske Bank stoppa penningtvättshärvan i Estland. Vd:n Thomas F Borgen avgår i samband med att banken presenterar en extern utredning om härvan. Redan i december 2013 varnade en visselblåsare inom banken för missförhållanden i filialen i Estland. I mars 2017 blev skandalen känd för allmänheten.

SVENSKT. I maj nästa år tar Ola Källenius som första icke-tysk över som vd för den tyska fordonskoncernen Daimler. Han är i dag utvecklingschef och har arbetat inom Daimler sedan han för 25 år sedan började som trainee. Han tar över i ett läge när Volvoägaren Geely även är storägare i Daimler.

MAN TALAR OM: Di Weekend, som är den enda svenska tidning som får en egen intervju med Tibets andliga ledare Dalai Lama under hans Sverigebesök.

Foto:Jack Mikrut

OKTOBER

BÖRSORO. Det börjar med en mörkröd börsdag i Stockholm som raderar ut hela årets uppgång för storbolagen. Den följs av en rad röda dagar och börsen har den näst sämsta oktobermånaden sedan 1980. I USA undrar man om börsturbulensen är slutet för den historiskt långa börsuppgången som har pågått sedan mars 2009, då marknaden bottnade efter Lehman-kraschen september 2008.

LYFTET. Slitet med att få Ericsson i form börjar ge resultat. Vd:n Börje Ekholm kan under året visa tre kvartalsrapporter med bruttomarginal, försäljning och lönsamhet över förväntan, och så vänder koncernen till vinst under tredje kvartalet.

Smolk i bägaren är hotet om ”betydande” korruptionsböter. Bolaget utreds för oegentligheter, högst sannolikt mutor, av myndigheter i USA. Och i december orsakar en miss av Ericsson störningar på mobilnätet i elva länder.

AVHOPPARE. Mordet på den exil-saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul väcker avsky världen över. Misstankar om vem som ligger bakom mordet får många företagsledare och politiker att hoppa av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans investeringskonferens, känd som ”Davos in the desert”. I december utser Time Magazine Jamal Khashoggi till ”Person of the year”.

BUD. Styrelsen för Karo Pharma, med ordförande Anders Lönner i spetsen, rekommenderar aktieägarna att acceptera riskkapitalbolaget EQT:s bud på närmare 6 miljarder kronor – en affär som superentreprenören Anders Lönner, mest känd för sin tid som vd för läkemedelsföretaget Meda, aldrig hinner avsluta. I december går han hastigt bort vid 73 års ålder. Samtidigt byter EQT vd. Ansvaret för budet på Karo Pharma och EQT:s framtida börsnotering hamnar hos Christian Sinding som tar över efter Thomas von Koch.

MAN TALAR OM: Nobelpriset i litteratur som för första gången sedan 1949 inte delas ut på grund av turerna kring kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Foto:Claes-Göran Flinck

 

NOVEMBER

TIDSBRIST. Oron växer för att inget avtal ska finnas på plats den 29 mars 2019 då Storbritannien ska lämna EU. Ett genombrott kommer den 13 november när förhandlare från EU och Storbritannien enas om ett förslag till utträdesavtal som omfattar 585 sidor som senare också godkänns av EU-ledarna. Premiärminister Theresa May får sin regering att godkänna avtalet på bekostnad av flera ministeravhopp. I december skjuter May på datumet för när parlamentet ska rösta om avtalet vilket utlöser en misstroendeomröstning där hon klarar sig kvar med 200 röster för och 117 emot.

NYTT HEM. Hemfosa knoppar av sin kommersiella fastighetsportfölj till fastighetsbolaget Nyfosa, ett självständigt bolag efter utdelningen till stamaktieägarna i Hemfosa Fastigheter. Bolaget noteras på Stockholmsbörsen.

ÖDESVAL. Mellanårsvalet till USA:s kongress blir indirekt en folkomröstning om Donald Trumps presidentskap. Republikanerna förlorar som väntat majoriteten i representanthuset men stärker sin majoritet i senaten. Det ger Donald Trump minskat handlingsutrymme på hemmaplan de kommande två åren. Han har dock fortsatt stor handlingsfrihet i utrikespolitiken vilket marknadsbedömare tror kan leda till eskalerat handelskrig.

OLJA. Från en toppnotering på 85,94 dollar per fat i oktober faller priset på Brentolja med över 30 procent i slutet av november. Och det fortsätter att falla i december, trots att Opec har avslutat sitt möte i Wien med ett avtal om minskad produktion för Opec och samarbetande länder. Oro finns för svagare konjunktur och ökad oljeproduktion i USA.

MAN TALAR OM. Kung Carl XVI Gustaf som ställer in sitt deltagande i en delegationsresa till Kina på grund av den svenska regeringsbildningen.

Foto:Tim Ireland

 

DECEMBER

OKLARHETER. På G20-mötet i Argentina kommer USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping överens om 90 dagars paus i handelskriget. Världens börser drar en suck av lättnad men blir efter att Trump twittrat om mötet osäkra på vad ledarna egentligen har kommit överens om.

FULL FART. Volvo Cars går mot sitt bästa försäljningsår hittills och beräknar nå över 600 000 sålda bilar. Men en inbromsning i Kina och muller om tullar mellan USA och Europa oroar vd:n Håkan Samuelsson. Det säger han i samband med Di:s Stora Bildagen. Hotet om att USA kan införa tullar på europeiska bilar skapar även oro i EU, som hoppas på ett handelsavtal men förbereder motåtgärder.

KRAFTFULLT. Kraftjätten ABB styckar av och säljer sin kraftdivision, Power Grids, till japanska Hitachi. Initialt behåller ABB 19,9 procent av bolaget och för resterande delen får Hitachi betala närmare 71 miljarder kronor till ABB, vilket ska gå tillbaka till aktieägarna. Storaffären beräknas vara klar första halvåret 2020. Storägaren Cevian, med Christer Gardell, krävde en delning redan för två år sedan – något som styrelse, ledning och största ägaren Investor då motsatte sig.

RÄNTAN. Riksbankschefen Stefan Ingves höjer räntan från historiskt låga minus 0,5 procent till minus 0,25 procent. Det är den första räntehöjningen sedan 2011. Även den amerikanska centralbanken Federal Reserve väljer att höja sin styrränta till 2,5 procent, den nionde sedan 2015.

MAN TALAR OM: Att Sverige och uppländska Rimbo står värd för FN:s fredssamtal om konflikten i Jemen. FN:s generalsekreterare António Guterres kommer på besök.

Foto:Banfa Jawla

Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?