ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bilbråket växlas upp – EU sätter hårt mot hårt

  • Foto: Pontus Lundahl/TT, Pontus Lundahl

Handelsbråket mellan USA och EU trappades upp på måndagen. Flera av EU:s biljättar varnar nu Donald Trump för att införa tullar på fordon.

Samtidigt vill presidenten att Kina öppnar för amerikanska bilar och sojabönor.

Donald Trump bekräftade på måndagen via Twitter att USA:s näringsminister Wilbur Ross kommer att träffa EU-företrädare inom kort för att diskutera avlägsnandet av tullar som presidenten menar missgynnar amerikanska lantbrukare och tillverkare.

Beskedet följer på en kraftig eskalering i retoriken mellan USA och EU efter Donald Trumps beslut i förra veckan att införa tariffer på stål och aluminium, något som EU aviserat att man kommer att svara på genom att tullföra ett ännu icke angivet antal amerikanska varor, inklusive whisky och motorbåtar.

Vid ett väljarmöte i Pennsylvania i söndags beskrev Donald Trump de planerade ståltullarna som sin ”baby” och alluderade till kommande tariffer på europeiska bilar.

”Vi kommer att beskatta Mercedes Benz (och) vi kommer att beskatta BMW”, bedyrade han bland annat.

Det fick i sin tur EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström att gå i taket.

”Nyligen har vi sett hur protektionismen används som ett vapen för att hota och skrämma oss. Men vi är inte rädda – vi kommer att stå upp mot mobbarna”, sa Cecilia Malmström under en konferens i Bryssel på måndagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Cecilia Malmström har krävt att USA undantar EU från de kommande ståltullarna, som Vita huset menar är nödvändiga för att trygga den nationella säkerheten. Skälet är att EU och USA är långvariga säkerhetspartner. Mexiko och Kanada har redan beviljats undantag.

Samtidigt säger Cecilia Malmström att EU är beredda att diskutera biltullar med Donald Trump, så länge presidenten är villig att förhandla i god tro.

”Vi är alltid redo för samtal. Vi har erbjudit oss att ha den typen av samtal. Men vi tänker inte låta oss ut- pressas”, sa Cecilia Malmström till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.

EU har för närvarande en tull på 10 procent på amerikanska personbilar. USA å sin sida har en tull på 25 procent för europeiska lastbilar.

På måndagen varnade BMW:s vd Harald Krüger Donald Trump för att tullar på europeiska bilar kommer att leda till att amerikanska fordonsjobb försvinner. Detta eftersom stora europeiska biltillverkare på senare år investerat kraftigt i fabriker i USA, vars produktion i stor utsträckning går på export.

Enbart de tyska biltillverkarna anställer närmare 37.000 fabriksarbetare i USA. Många av de jobben riskerar nu – ironiskt nog – att flytta till Mexiko, varnar bedömare.

Vid sidan av bråket med EU har Vita huset anmodat den kinesiska regeringen att öppna upp landet för amerikanska exportvaror, däribland bilar, sojabönor och naturgas, rapporterar Financial Times.

Trump-administrationen har uppmanat Kina att komma med förslag på hur USA:s handelsunderskott gentemot landet kan bantas med 100 miljarder dollar, motsvarande 825 miljarder kronor.

Underskottet uppgår för närvarande till omkring 3 100 miljarder kronor per år. Över hälften av underskottet består av amerikansk-ägda produkter som tillverkas i Kina och sedan skeppas till USA.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies