1515
Annons

Bil in i folkmassa i New York

NEW YORK. Den 26-åriga Richard Rojas från Bronx körde vid lunchtid på torsdagen en Honda Accord personbil upp på trottoaren på Time Square i New York. Han dödade minst en person och skadade ytterligare 22 personer.

Bild:TT

Den vackra torsdagen förändrades i ett ögonblick på Manhattan under lunchtid när Richard Rojas körde in i folkhopen på det livligaste turiststråket på Time Square. Eftersom området främst fylls av människor som promenerar är hastighetsgränsen satt till 30 kilometer i timmen.
Richard Rojas har tjänstgjort i den amerikanska flottan och har ett kriminellt förflutet. Han har bland annat varit arresterad två gånger på grund av att han kört rattfull.

Just nu tyder allt på att detta inte någon terroristattack, enligt borgmästare Bill de Blasio.

”Jag tänkte direkt på det värsta när jag hörde vad som hade hänt men lyckligtvis ser det inte ut vara någon terroristattack. Men chauffören förhörs som bäst av polisen”, sade Bill de Blasio.

Den misstänkta startade sin vansinnesfärd från 42 gatan och slutade tre och ett halvt kvarter längre fram på 45 gatan. Chauffören körde upp på trottoaren och träffade 23 personer. Polisen hittade inte bromsspår utan det mesta tyder på att chauffören gjorde allt för att få upp bilen i så hög fart som möjligt innan den körde in i folkmassorna. Den anhållna har två gånger varit arresterad för att ha kört rattfull.

Det hela slutade med att bilen körde in i några pelare på Time Square och blev stående på ena sidan. En trafikpolis brottade sedan ner Richard Rojas när bilen hade blivit stående. Polisen stängde snabbt av området kring bilen av säkerhetsskäl.

Av de fyra kritiskt skadade kommer sannolikt alla att överleva förutom den 18-åriga unga kvinna som dog. Ytterligare tre personer är svårt skadade medan resten av de överkörda har lindrigare skador.

Satellitbilder uppges visa skadade ryska flyg

Ukraina påstår att nio ryska krigsflygplan förstördes i explosioner på den ryska flygbasen Saky på Krim i tisdags.

Ryssland säger att inga flyg skadats, men enligt satellitbilder över området verkar det inte stämma.

Satellitbild på Saki flygbas, från den 11 augusti, efter explosionen den 10 augusti. Minst sju plan har förstörts.
Satellitbild på Saki flygbas, från den 11 augusti, efter explosionen den 10 augusti. Minst sju plan har förstörts.Foto:Planet Labs PBC

Explosionerna kan ha orsakats av en ukrainsk attack, men det är inget som har bekräftat från officiellt håll – varken ryskt eller ukrainskt.

Ryssland menar att de orsakades av en olycka på plats och vill inte ens bekräfta att några plan har skadats. Men satellitbilder över flygbasen uppges visa att minst sju plan har förstörts och troligtvis fler skadats.

Om explosionerna orsakades av en ukrainsk attack så är det den första större sådan mot ett ryskt militärt mål på Krim sedan halvön annekterades av Ryssland 2014.

Flygbasen Saky har använts som bas för flygattacker i Ukraina och fungerar även som den ryska Svartahavsflottans flygfält. En person uppges ha omkommit i tisdagens explosioner och omkring 14 skadats.

Filmklipp på sociala medier visar hur semestrande ryssar hastigt tar sig upp ur sina solstolar på en närliggande strand samtidigt som en enorm rökpelare reser sig mot himlen. Andra klipp visar hur Kertjbron – som Ryssland har byggt för att ansluta den annekterade ukrainska halvön till sitt fastland – fylls med resenärer som tycks vilja ta sig hem.

Krim har enorm symbolisk och strategisk betydelse, både för Ryssland och Ukraina. Kreml har – som ett av nyckelpunkterna för att få ett slut på striderna – krävt att Ukraina ska erkänna halvön som rysk. Samtidigt har Ukraina lovat att driva ryssarna därifrån liksom från alla andra ockuperade områden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera