Hoppa till innehållet

Annons

Bidragsfusk för 650 miljoner avslöjat

Bidragsfusk för mer än 650 miljoner kronor har avslöjats genom ett samarbete mellan Försäkringskassan och Skatteverket.

Bara under fjolåret upptäcktes fusk för nästan 100 miljoner kronor.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Under drygt tio år har Försäkringskassan fått information från Skatteverket om felaktiga utbetalningar ur välfärdssystemen.

”Skatteverket meddelar oss att någon har deklarerat en inkomst samtidigt som vi har betalat ut bidrag. Det rör sig till exempel om sjukpenning eller sjukersättning”, säger Britt-Marie Hultström, verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassan.

I fjol ledde informationsutbytet till att utbetalningar på närmare 56 miljoner kronor stoppades och 39 miljoner kronor begärdes i återkrav eller skadestånd.

Sedan starten för utbytet mellan de två myndigheterna fram till och med mars i år har utbetalningar på mer än 420 miljoner kronor stoppats. Under samma period har drygt 230 miljoner kronor begärts in i återkrav eller skadestånd och 828 polisanmälningar har gjorts.

”Vår socialförsäkring ska gå till dem som behöver den, inte till dem som medvetet försöker få mer pengar än vad de har rätt till”, säger Britt-Marie Hultström.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera