Annons

Bidragsfusk för 650 miljoner avslöjat

Bidragsfusk för mer än 650 miljoner kronor har avslöjats genom ett samarbete mellan Försäkringskassan och Skatteverket.

Bara under fjolåret upptäcktes fusk för nästan 100 miljoner kronor.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Under drygt tio år har Försäkringskassan fått information från Skatteverket om felaktiga utbetalningar ur välfärdssystemen.

”Skatteverket meddelar oss att någon har deklarerat en inkomst samtidigt som vi har betalat ut bidrag. Det rör sig till exempel om sjukpenning eller sjukersättning”, säger Britt-Marie Hultström, verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassan.

I fjol ledde informationsutbytet till att utbetalningar på närmare 56 miljoner kronor stoppades och 39 miljoner kronor begärdes i återkrav eller skadestånd.

Sedan starten för utbytet mellan de två myndigheterna fram till och med mars i år har utbetalningar på mer än 420 miljoner kronor stoppats. Under samma period har drygt 230 miljoner kronor begärts in i återkrav eller skadestånd och 828 polisanmälningar har gjorts.

”Vår socialförsäkring ska gå till dem som behöver den, inte till dem som medvetet försöker få mer pengar än vad de har rätt till”, säger Britt-Marie Hultström.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?