Annons

Bidens vädjan: Vänta med godkännandet av Barrett

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden vädjar till senaten att vänta med att godkänna Amy Coney Barrett som ny domare i USA:s högsta domstol till efter presidentvalet den 3 november.

Nomineringen sätter allvarligt Obamacare på spel, anser Biden.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.Foto:Matt Rourke

”Senaten bör inte tillsätta den här vakansen förrän efter det att det amerikanska folket har valt sin nästa president samt en ny kongress”, skriver Joe Biden i ett uttalande , efter det att president Donald Trump tillkännagivit sin nominering av Amy Coney Barrett.

Trump förutspår att Barrett, som är en djupt konservativ domare, snabbt kommer att godkännas av senaten, den kammare i USA:s kongress som frågar ut och godkänner federala domare och där Republikanerna har majoritet.

Coney Barrett kommer i så fall att ersätta den liberala domaren Ruth Bader Ginsburg, som avled förra fredagen.

Biden skriver att utnämningen är ett sätt för Trump att möjliggöra en nedmontering av Affordable Care Act, i folkmun kallad Obamacare, och som är den sjukförsäkringslag som president Barack Obama införde.

”President Trump har försökt att undanröja Affordable Care Act i fyra år. Republikaner har försökt att få bort den i ett decennium”, skriver Biden.

Republikanerna har velat få lagen upphävd i USA:s högsta domstol, men vid två tillfällen har domstolens ledamöter fastslagit att lagen är förenlig med den amerikanska konstitutionen.

”Till och med nu, mitt i en global pandemi, vill Trumps regering att högsta domstolen avskaffar hela lagen”, säger Biden och menar att nomineringen av Coney Barrett är en viktig pusselbit i den frågan.

”Hon har en skriftlig förteckning över att ha motsatt sig högsta domstolens beslut att upprätthålla lagen”, skriver han.

Den snabba nomineringen av Amy Coney Barrett går stick i stäv med den process som Trumps eget parti Republikanerna förordade för fyra år sedan. Då försökte Trumps demokratiske företrädare Obama få igenom juristen Merrick Garland som efterträdare till HD-domaren Antonin Scalia, som då avlidit. Men Republikanerna, med senatens majoritetsledare Mitch McConnell i spetsen, underströk att det var valår och hävdade att nästa HD-domare skulle utses av nästa president – och vägrade att ens fråga ut Garland.

Till ny HD-domare kunde därmed i stället Donald Trump nominera den konservativa domaren Neil Gorsuch, som tillträdde i april 2017.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?