1515
Annons

Biden vill sälja F16 – och välkomnar Schweiz

Årets Natotoppmöte är över, efter historiska beslut om utökade styrkor och inbjudan av Finland och Sverige.

Eller var det Schweiz?

Foto:Susan Walsh

USA:s president Joe Biden stod för en klassisk felsägning på sin avslutande presskonferens i Madrid, när han återberättade hur Finlands president Sauli Niinistö kom på besök till USA i våras.

”Vi tog telefonen och han föreslog att vi skulle ringa ledaren för Schweiz. . . eller nej, herregud. . . nu blir jag alldeles för angelägen om att utöka Nato. Sverige, menar jag”, förklarar Biden i Madrid.

Efter att ha rättat sig själv gick USA-presidenten vidare till att bland annat prata om sin önskan om att sälja moderniserade F16-plan till Turkiet.

Och det var inte ett sätt för att få Turkiet att ge upp sitt motstånd mot att dra igång Sveriges och Finlands ansökningsprocess, hävdar Biden.

”Vad jag sade, var att jag sade i december, som ni minns, att vi borde sälja F16-plan till dem och modernisera dem samtidigt. Det är inte i vårt intresse att inte göra det. Och det var inget quid pro quo (latin för ”något för något”) för det”, säger presidenten i Madrid.

”Vi borde sälja, men jag behöver klartecken från kongressen för det. Och jag tror att vi kan få det.”

Avslutningsdagen av Natotoppmötet ägnades åt bland annat den globala livsmedelskris som blivit följd av Rysslands krig i Ukraina.

”Följderna är allvarliga och dessutom för några av världens mest sårbara folk. Många länder är beroende av Ukraina för viktig import av vete och andra grödor”, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens efter toppmötet.

Flera Natoländer agerar aktivt för att kunna få ut ukrainska varor över Svarta havet, trots det ryska kriget.

”Turkiet spelar en nyckelroll för att försöka få igenom någon form av uppgörelse. Även Grekland är engagerat för att få loss fartyg. Litauen och Rumänien och andra länder har också uppdaterat oss om deras försök att utöka transporterna till land”, säger Stoltenberg. 

Natomötet i Madrid lär annars gå till historien främst för beslutet om att bjuda in Sverige och Finland som nya medlemmar och för de stora utökningar av truppstyrkorna i öster som nu aviserats.

Upprustningen kritiseras och ogillas av både Ryssland och Kina – men är fullt motiverad enligt Stoltenberg.

”Nato gör världen tryggare, för Nato bidrar till att hindra krig och tryggar nästan en miljard människor i 30, snart 32, Nato-länder. Att auktoritära regimer hotar kan ju inte hindra oss från att skydda våra länder. I så fall får ju de auktoritära sin vilja igenom varenda gång”, konstaterar han på en avslutande pressträff med nordiska journalister i Madrid.

Volvo visar vägen på turbulent marknad

Efter några turbulenta månader börjar läget på obligationsmarknaden nu att ljusna. Det uppger Tomas Lundquist, chef för den europeiska obligationsverksamheten på Citi, efter att lastbilskoncernen AB Volvo gett sig ut på marknaden med gott resultat.

”Tajmingen var så nära perfekt man kan komma”, säger Tomas Lundquist till Di.

AB Volvos finanschef Tina Hultkvist och Tomas Lundquist, chef för den europeiska obligationsverksamheten på Citi.
AB Volvos finanschef Tina Hultkvist och Tomas Lundquist, chef för den europeiska obligationsverksamheten på Citi.Foto:Pressbild; Mostphotos

Samtidigt som världens börser rasade i våras var det tufft även på obligationsmarknaden. Den snabba ränteuppgången och den höga inflationen ledde snabbt till högre kreditrisker och höjda avkastningskrav vilket fick marknaden att inta en mer försiktig inställning till företagsobligationer. Inte minst fastighetssektorn drabbades hårt.

Men de senaste veckorna har läget snabbt förbättrats, säger Tomas Lundquist, chef för den europeiska obligationsverksamheten på den amerikanska storbanken Citi. Sedan början av juli har finansieringskostnaderna gått ned med runt 1-1,5 procent vilket han beskriver som en dramatisk förändring. Han säger bland annat att marknaden tolkade förra veckans amerikanska inflationsrapport som ett tecken på att prisökningstakten är på väg att avta.

”Nu känns det som att marknaden har en bättre förmåga att värdera primäraffärer, så nu är frågan om bolagen kan dra nytta av det tillfället. Det är fortfarande osäkert på en rad olika punkter men trots det ser marknaden relativt stark ut”, säger Tomas Lundquist.

I slutet av förra veckan prissatte Citi en obligation med fem års löptid värd 500 miljoner euro för AB Volvo. Lastbilskoncernen var därmed först ut på obligationsmarknaden efter sommaren bland de svenska storbolagen.

”Tajmingen var så nära perfekt man kan komma. Det visade sig vara ett väldigt stort intresse”, säger Tomas Lundquist, och lyfter bland annat fram Volvos starka kreditbetyg som en bidragande orsak.

Obligationen lockade till sig ordrar på 3 miljarder euro och prissattes med en kupongränta på 2 procent. 

”Kupongen är givetvis högre än vad den var i början av året, men samtidigt bättre än för fem-sex veckor sedan”, säger Tomas Lundquist som jämfört med en liknande obligation som Volvo genomförde i maj 2020 som hade en ränta på 1,625 procent.

En signal om att marknaden ser bättre ut är också att obligationen prissattes i princip i linje med räntekurvan i Volvos redan utestående obligationer. I normala fall betalar bolagen en premie till dess utestående skuld för att attrahera investerare att gå in i en ny affär.

”När du har en affär som går så bra som den gjorde för Volvo så lockar det till sig många andra bolag till marknaden. Vår förväntan är att sista halvan av augusti och september kommer att bli en aktiv tid på kreditmarknaden, såvida det inte blir en större osäkerhet på kapitalmarknaden”, säger Tomas Lundquist.

Finns det en tillräcklig aptit hos investerare om många företag ger sig ut på marknaden?
”Det finns ett stort investerarintresse, men samtidigt är det svårt att säga hur länge det håller i sig. Det finns tecken som visar på att inflationen kanske är på väg ned något, men samtidigt kvarstår osäkerhetsfaktorn.”

Obligationer i fastighetsbolagen var särskilt utsatta under våren, och i samband med den senaste kvartalsrapporten i mitten av juli sa Rutger Arnhult, vd och huvudägare i Castellum, att han ”inte kommer att gå ut på kapitalmarknaden över huvud taget” under de förutsättningar som rådde då.

Tomas Lundquist tror att fastighetsbolagen kan komma tillbaka till en marknad med mer attraktiva nivåer igen, men att det kan dröja.

”Det är mer industriella bolag som kommer ut först och sen beroende på hur marknaden ser ut så är det andra företag som följer efter. Det kan även gälla fastighetsbolagen.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera