Biden varnar Iran efter flyganfall

USA:s president Joe Biden säger att flyganfallet mot Iranstödd milis i östra Syrien ska ses som en varning.

Ni kan inte agera ostraffat. Var försiktiga.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Evan Vucci

Iran begär i ett ovanligt utspel efter anfallet att de som attacker amerikanska mål i Irak ska identifieras.

Det amerikanska angreppet utfördes som en hämnd på raketattacker riktade mot amerikanska soldater i Irak, som Iranstödda grupper anklagats för att ligga bakom.

Iran har fördömt det amerikanska angreppet och sagt att det i praktiken innebär att terrorrörelsen IS stärks. Iran och Iranstödda grupper strider mot IS i den aktuella regionen.

Men i ett ovanligt utspel uppmanar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif regeringen i Bagdad att identifiera de ”förövare” som ligger bakom raketattackerna mot amerikanska intressen i Irak.

”Den senaste tidens attacker och andra händelser . . . kan användas i syfte att störa Iraks och Irans relation och för att destabilisera (Iraks regering)”, säger Zarif i ett uttalande efter ett möte med sin irakiska motpart Fuad Hussein på lördagen.

22 milismedlemmar dödades i den amerikanska attacken, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien. Men enligt en företrädare för en irakisk milis med nära band till Iran dödades bara en person medan fyra skadades.

Flyganfallet skedde nära gränsen till Irak och längs en viktig transportlinje för vapen och andra varor liksom för militär personal.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?