1515
Annons

Biden vädjar om samarbete i FN-tal: ”Vi har vänt blad”

USA:s president Joe Biden vill undvika ett nytt kallt krig, och hoppas på internationellt samarbete.

Utspelen kom i FN:s generalförsamling där många av världens stats- och regeringschefer möts.

Foto:Evan Vucci

President Biden har hållit sitt första tal i FN:s generalförsamling, ett linjetal som markerade presidentens utrikespolitik.

”Vi har vänt blad”, sade Biden och konstaterade att USA för närvarande inte befinner sig i krig.

Han framhöll att USA går in i en tid av obeveklig diplomati efter händelserna i Afghanistan. Biden sade också att USA ska undvika militära insatser om de inte är ”tydliga och uppnåeliga”. 

Biden konstaterade att USA inte har någon allierad som står närmare, eller är mer pålitlig, än Australien. Uttalandet bör ses mot bakgrund av den uppmärksammade ubåtsuppgörelsen länderna emellan, som gett upphov till en diplomatisk kris med Frankrike och EU på ena sidan och USA och Australien på den andra.

Vidare meddelade han att USA kraftig ökar sitt stöd till arbete som rör covid-19 och till internationella klimat- och miljöinsatser.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade presidentens tal.

”Biden är fullt medveten om betydelsen av det internationella samarbetet. Jag har träffat Biden fyra gånger när han var vicepresident och känner mig trygg med att han har den insikten och vill bygga relationer.”

”Han var tydlig med det i sitt tal i dag också”, tillägger Löfven som befinner sig i New York. 

Men först ut när generalförsamlingen officiellt samlades på tisdagsförmiddagen lokal tid var FN:s generalsekreterare António Guterres.

FN-chefen varnade för en alltmer splittrad värld och manade till dialog mellan stormakterna USA och Kina.

”För att återställa förtroendet och inspirera till hopp behöver vi samarbete”, sade Guterres.

”Vi behöver dialog. Vi behöver förståelse”, tillade han. 

Därefter följde Brasiliens president Jair Bolsonaro. Hans tal handlade bland annat om framsteg Brasilien gjort i klimatfrågor och han ansåg att landets lagar för att skydda miljön borde tjäna som internationell förebild.

Senare på kvällen, svensk tid, sändes den iranske presidenten Ebrahim Raisis förinspelade tal till församlingen.

I talet riktade Raisis skarp kritik mot USA. Han sade att landets sanktioner mot Iran under coronapandemin var ett brott mot mänskligheten.

Raisi öppnade dock för möjligheten att fortsätta förhandlingar om landets kärnenergiprogram, men med ett krav:

”Islamiska republiken överväger konstruktiva samtal med målet att alla förtryckande sanktioner hävs.”

Generalförsamlingen samlas för sin 76:e session, med många av världens stats- och regeringschefer på plats i New York. På grund av coronapandemin väljer dock flera ledare att skicka förinspelade tal till generalförsamlingen.

Statsminister Löfven talar i generalförsamlingen på fredag.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Ökad omsättning och förlust för Oneflow andra kvartalet

SaaS-bolaget Oneflow rapporterar en nettoomsättning på 16,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (10,3).

Rörelseresultatet uppgick till -13,4 miljoner kronor (-7,1) medan resultatet per aktie summerades till -0:58 kronor (-0:39). 

Total ARR ökade med 66 procent till 74,7 miljoner kronor. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera