Annons

Biden: Trump gör våld på demokratin – ”otroligt skadligt budskap”

USA:s tillträdande president Joe Biden går till hård attack mot Donald Trump, som drygt två veckor efter valet vägrar erkänna sin förlust.

”Det är svårt att begripa hur den här mannen tänker”, säger han.

Joe Biden.
Joe Biden.Foto:Andrew Harnik

Då den sittande amerikanske presidenten Donald Trump i söndags twittrade att Biden vunnit, visserligen med det stora förbehållet att det skett medelst fusk, trodde många att det var Trumps sätt att medge sitt nederlag.

Trump, som förlorade presidentvalet med drygt sex miljoner röster och en elektorsmarginal på 306 röster mot 232, tycks dock inte ha några som helst planer på att kasta in handduken. Presidentens inledande taktik att bestrida resultatet med hänvisning till valfusk har i stället bytts ut mot ett påverkansarbete riktat mot politiker och tjänstemän i delstaterna, bland annat i syfte att få dem att upphäva certifieringen av redan fastslagna valresultat.

I torsdags skickade Trump fram sin advokat Rudy Giuliani för att presentera påstådda bevis för valfusk. Presskonferensen beskrivs av den nyligen sparkade chefen för USA:s cybersäkerhetsmyndighet Chris Krebs som det farligaste tv-framträdandet i USA:s historia, och ”möjligen det galnaste”.

Även Sidney Powell, advokat för Trumpkampanjen, tog i från tårna då hon ifrågasatte valresultatet.

”Vi kommer inte att låta oss skrämmas. Nu är det dags att röja upp. President Trump vann en jordskredsseger, och det ska vi bevisa. Sedan ska vi ta tillbaka USA åt alla de människor som lagt sin röst på friheten”, sade hon med ett harmset vibrato.

Den demokratiske segraren Joe Biden beskriver Trumps agerande som ett ”otroligt skadligt budskap till omvärlden” om den amerikanska demokratins funktionssätt.

Presidentens påtryckningar mot lokala företrädare i Michigan är ännu en händelse i raden som kommer att skriva in Trump i historieböckerna som ”en av de mest oansvariga presidenterna i USA:s historia”, enligt Biden.

Den tillträdande presidenten får stöd av den republikanske senatsledamoten Mitt Romney, som ofta riktat kritik mot Trump.

”Efter att ha misslyckats med att lägga fram något rimligt fall av utbrett valfusk i rätten har presidenten nu sänkt sig till att utöva påtryckningar på företrädare i delstaterna och på lokal nivå för att undergräva folkviljan och riva upp valet”, skriver han på Twitter.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?