1515
Annons

Biden tillsätter utredning om att reformera Högsta domstolen

USA:s president Joe Biden har tillsatt en kommission som ska utreda om Högsta domstolen (HD) i landet behöver reformeras.

Därmed är den kontroversiella frågan om att utöka antalet domare i HD uppe på agendan igen.

Foto:Evan Vucci

Beslutet att bilda kommissionen togs genom presidentorder och innebär att Joe Biden har infriat ett av sina vallöften. Kommissionen ska bestå av 36 experter med kopplingar till både Demokraterna och Republikanerna.

”Det här är en del av regeringens ambition att noggrant utreda sätt att förbättra det federala rättssystemet, inklusive sätt som vidgar tillträdet till rättssystemet”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

USA:s HD består av nio domare och är den högsta rättsliga instansen i landet. Domarna tillsätts av den sittande presidenten och har sin plats livet ut. De senaste åren har frågan om att utöka antalet domare i HD klivit högt upp på agendan, inte minst efter att kutymen kring nomineringarna blivit en alltmer politiskt laddad fråga.

Tidigt under valåret 2016 stoppade den republikanskt dominerade senaten den dåvarande presidenten Barack Obamas nominering av Merrick Garland som ersättare till domaren Antonin Scalia, med hänvisning till att det vore opassande under ett valår.

När domaren Ruth Bader Ginsburg gick bort mindre än två månader innan valet i november 2020 skyndade sig Donald Trump med att nominera Amy Coney Barrett som ersättare och – trots att Republikanerna agerade tvärtom fyra år tidigare – godkändes hon i senaten. 

Det var Trumps tredje HD-nominering under sin ämbetstid och för närvarande har sex av nio domare blivit tillsatta av republikanska presidenter.

Presidentordern i sig nämner inte specifikt utökning av antalet domare.

Bland progressiva demokrater har det länge varit en hjärtefråga, men Joe Biden själv har sagt att HD inte bör vara en del av det politiska spelet.

Tog Volvo från kris till stjärnstatus – nu slutar han

När Jan Gurander lämnar posten som vice koncernchef vid årsskiftet förlorar AB Volvos koncernledning en av nyckelpersonerna bakom resan från krisbolag till högpresterare.

Jan Gurander är den andra erfarna lastbilsdirektören som lämnar vd Martin Lundstedts koncernledning på kort tid.

Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.
Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera