1515
Annons

Biden skyller talibanernas framgångar på Trump

USA:s president Joe Biden försvarar återigen tillbakadragandet från Afghanistan, trots att det öppnat för talibanernas offensiv. Han skyller talibanernas framgångar på sin föregångare.

”Ett år till, eller fem år till, av amerikansk militär närvaro hade inte gjort någon skillnad”, säger Biden i ett uttalande.

Foto:Evan Vucci

I takt med att talibanerna knyter snaran hårdare runt Kabul skyndar sig länder att ta hem sin personal. Enligt The Telegraph kommer den brittiska ambassadören att flygas ut under måndagskvällen, av oro för att talibanerna kommer att ta över flygplatsen i Kabul – och därmed stänga av flyktvägen.

USA å sin sida kommer att skicka ytterligare 1.000 soldater till den afghanska huvudstaden. Det innebär att 5.000 amerikanska soldater kommer att finnas på plats för att säkra evakueringen av personal och de afghaner som tidigare har hjälpt den amerikanska militären och som anses kunna fara illa om staden faller i talibanernas händer. 

Via förhandlingsrepresentanter i Doha har Biden också varnat talibanerna för att utsätta amerikansk personal i Kabul för fara, vilket kommer att mötas av ”ett snabbt och starkt amerikanskt militärt svar”, enligt ett långt uttalande från den amerikanske presidenten.

Talibanerna har å sin sida uppmanat USA att dra ned på flyganfallen.

Under lördagen stod det klart att Mazar-e-Sharif, den afghanska regeringens sista utpost i norr, fallit, enligt provinsmyndigheter. Afghanistans andra och tredje största stad, Kandahar i syd samt Herat i nordväst, har även de fallit till talibanerna, som i princip har omringat Kabul.

Under natten mot söndagen, svensk tid, kom uppgifter om att Jalalabad också har fallit, enligt källor till Reuters. Jalalabad, provinshuvudstad i Nangarharprovinsen, 15 mil öster om Kabul, har hittills varit den sista stora staden förutom Kabul som talibanerna ännu inte kontrollerar.

”Det är tydligt utifrån deras agerande att de försöker att få Kabul isolerat”, sade försvarshögkvarteret Pentagons pressekreterare John Kirby på fredagen, enligt ABC.

Den fundamentalistiska rörelsen har slagit läger omkring fem mil utanför huvudstaden, vilket får oron för en stundande offensiv att växa. 

Trots att USA:s president Joe Biden temporärt skickar fler soldater till Kabul står han fast vid tillbakadragandet från Afghanistan, och skyller talibanernas framgångar delvis på Donald Trump.

”När jag kom till makten, så ärvde jag ett avtal av min föregångare”, skriver Joe Biden i uttalandet.

Avtalet medförde att talibanerna enligt Biden hamnade ”i sin starkaste ställning militärt sedan 2001 och innebar ett åläggande om tillbakadragande av amerikanska styrkor till den 1 maj”.

Enligt Biden ställdes han inför ett val när han tog över – hålla fast vid Trumps avtal, med en kort förlängning av tidsfristen – eller skicka fler soldater. Han valde det förstnämnda.

Biden skriver att USA under det 20 år långa kriget i Afghanistan har investerat närmare 1 biljon dollar, tränat och utrustat 300.000 afghanska soldater och polis och underhållit landets flygvapen.

”Ett år till, eller fem år till, av amerikansk militär närvaro hade inte gjort någon skillnad om den afghanska militären inte kan eller inte vill hålla sitt eget land”, skriver Biden.

Undantagstillstånd utlyst i hela Florida

Floridas guvernör Ron DeSantis har beslutat att utvidga det undantagstillstånd som tidigare gällt för delar av delstaten till att omfatta hela området i takt med att den tropiska stormen Ian tilltar i styrka över Karibien.

”Stormen har förutsättningar att utvecklas till en fullskalig orkan, och vi uppmanar därför alla invånare att förbereda sig. Vi samordnar statliga och lokala myndigheter för att klarlägga vilka effekter stormen kan få”, sade DeSantis i ett uttalande.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa meddelade under lördagen att uppskjutningen av månraketen Artemis, som planerats till den 27 september, försenas på grund av ovädret.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera