Annons

Biden: ”Rättfärdigt” att ställa Putin inför rätta

Internationella brottmålsdomstolens (ICC) arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin vinner stöd hos Ukrainas allierade i väst.

ICC:s åklagare håller hoppet uppe om att en dag kunna ställa Putin inför rätta.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Yuri Gripas/AP

USA:s president Joe Biden säger att arresteringsordern är ”rättfärdigad” och en viktig markering, när han passerar ett pressuppbåd vid Vita huset. Han poängterar dock samtidigt att USA inte är medlem av ICC.

”Det råder inga tvivel om att Ryssland begår krigsbrott och illdåd i Ukraina och vi har varit tydliga med att de ansvariga måste ställas till svars”, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

EU beskriver ordern som ”bara början” och Storbritannien välkomnar också domstolens beslut. 

Mängder av misstänkta ryska krigsförbrytelser och människorättsbrott utreds i kriget. I detta fall handlar det om massförflyttningar av ukrainska barn. ICC har meddelat att Putin kan ”vara ansvarig för krigsförbrytelsen olaglig deportation av befolkning (barn) och olaglig överföring av befolkning (barn) från ockuperade områden i Ukraina till Ryssland”.

Det innebär att den ryske presidenten skulle kunna gripas om han sätter sin fot i något av de 120 länder som har skrivit under den så kallade Romstadgan. Det har dock varken Ryssland, Ukraina eller USA gjort.

Kreml avfärdar beslutet helt och hållet.

”Ryssland, liksom ett flertal olika länder, erkänner inte den här domstolens jurisdiktion så utifrån ett juridiskt perspektiv har dess beslut ingen betydelse”, säger Dmitrij Peskov, presstalesperson för den ryske presidenten. 

ICC har också utfärdat en arresteringsorder mot den ryska barnombudsmannen Maria Lvova-Belova, som har framträtt tillsammans med Putin och då gjort gällande att hon har adopterat en 15-åring från den ockuperade staden Mariupol, som Ryssland i princip har jämnat med marken.

”Nu vet jag vad det innebär att vara mor till ett barn från Donbass. Det är ett svårt jobb, men vi älskar varandra, det står helt klart”, sade hon vid det framträdandet.

ICC-åklagaren Karim Khan besökte nyligen ett barnhem i Ukraina där det inte längre fanns några barn.

”Det är gripande. Man ser tomma vaggor och tomma sängar intill barnens teckningar på väggarna”, säger han till AFP.

Khan vill tro att man någon gång kommer att kunna ställa Rysslands president inför rätta.

”Titta på (Slobodan) Milosevic eller Charles Taylor eller (Radovan) Karadzic eller (Ratko) Mladic”, säger han, syftandes på dömda krigsförbrytare från det forna Jugoslavien samt Liberia. 

I ett tidigt skede av det fullskaliga kriget släppte Ukraina in ICC:s utredare i landet för att utreda misstänkta förbrytelser. I samband med det gavs domstolen också jurisdiktion på ukrainsk mark, även om Ukraina inte är ICC-medlem.

I Kiev välkomnas beskedet om arresteringsordrarna.

”Det är ett historiskt beslut för Ukraina och hela systemet för internationella lagar”, konstaterar Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin.

Krigsbrottsutredningar pågår i flera andra länder, bland annat i Sverige, vilket innebär att förbrytelser i Ukraina kan komma att prövas på flera platser i framtiden. 123 länder är medlemmar av ICC.

USA har återkommande poängterat att Ryssland bör ställas till svars för brotten i Ukraina, men landet har självt en infekterad relation till just ICC.

När åklagare i Haag har försökt utreda krigsbrott i till exempel Afghanistan så har USA svarat med att lägga sanktioner mot dem. Den amerikanska kongressen har stiftat lagar som ska skydda alla amerikanska militärer från internationella rättsprocesser.

Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera