1515
Annons

Biden: Putins rådgivare kan ha satts i husarrest

Från ryskt håll dementeras uppgifterna om att Vladimir Putins rådgivare inte vågar berätta för honom att kriget inte går som planerat.

USA:s president Joe Biden säger att det finns tecken på att flera rådgivare har satts i husarrest.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Patrick Semansky

Amerikanska underrättelser gör gällande att Putin har känt sig vilseledd av den ryska militärens ledning och att det finns stora spänningar däremellan, sade en talesperson för den amerikanska regeringen i onsdags.

På torsdagskvällen, svensk tid, kommenterade presidenten Joe Biden uppgifterna om Putin.

”Det spekuleras mycket. Jag kan inte säga det här helt säkert, men han verkar isolera sig själv och det finns tecken på att han har sparkat eller satt några av sina rådgivare i husarrest”, säger Biden på en presskonferens enligt CNN.

”Men det har vi inte så mycket konkreta bevis på.”

Från ryskt håll förnekas uppgifterna. Det är snarare ett bevis på att USA inte har någon riktig insyn i vad som händer i Kreml, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov.

”De förstår inte president Putin, de förstår inte mekanismerna för hur beslut tas och de förstår inte hur vi arbetar”, säger han.

Peskov varnar vidare för att den här typen av ”total okunnighet” leder till ”felaktiga och snabba beslut med väldigt dåliga följder”.

Ryssland lovade i tisdags att dra tillbaka styrkor från områden nära Kiev och Tjernihiv. Detta har dock mötts med skepsis från den andra sidan och inte mycket tyder på att så har skett.

Ukraina, USA och Storbritannien beskrev det snarare som en nödvändig rysk omgruppering. 

”Rysslands uttalade fokus på en offensiv i Donetsk och Luhansk är sannolikt ett fördolt medgivande att man har svårt att upprätthålla fler än ett betydande avancemang”, meddelade det brittiska försvarsdepartementet på onsdagen.

Putin har gjort en enorm felbedömning av situationen, säger Jeremy Fleming, chef för den brittiska signalspaningsmyndigheten GCHQ, i ett tal i Australien.

”Vi har sett ryska soldater, med brist på vapen och moral, vägra att utföra order, sabotera sin egen utrustning och till och med av misstag skjuta ned sina egna flyg”, säger den brittiske spionchefen.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?