1515
Annons

Biden närmar sig segern: Knappar in i både Georgia och Pennsylvania

Joe Biden kommer allt närmare presidentposten. Under onsdagskvällen tog han hem segern i de båda nyckelstaterna Wisconsin och Michigan. Nu knappar Joe Biden in i både Georgia och Pennsylvania där Donald Trump haft övertaget.

”När räkningen är klar så tror jag att vi har vunnit”, sa Joe Biden själv under onsdagskvällen.

Samtidigt planerar Trump-kampanjen ytterligare rättsliga åtgärder, denna gång i Nevada. 

Här kan du uppdatera dig om läget just nu. 

 

Avgörandet i det amerikanska presidentvalet närmar sig, men fortfarande återstår röster att räkna i flera nyckelstater. Joe Biden tog under onsdagskvällen hem segern i vågmästarstaterna Wisconsin och Michigan, och fokus ligger nu på uppdateringar från Nevada, Arizona, Georgia, North Carolina och Pennsylvania.

Det traditionellt republikanska Georgia, som har pekats ut som en av de främsta vågmästarstaterna i valet, har 16 elektorsröster. Vid 22-tiden torsdagskvällen har den sittande presidentens stora försprång, med över 370.000 röster, krympt till en ledning med blott 13.000 röster. Donald Trump har 49,5 procent mot Joe Bidens 49,2 procent, med omkring 98 procent av rösterna räknade. Vid 21-tiden meddelade valmyndigheten i delstaten att runt 47.000 röster återstod att räkna. Tidigare var prognosen att resultatet skulle vara klart ”under dagen”, men under kvällen var beskedet att räkningen ”kommer ta tid”.

”Enligt en av Trumps rådgivare kommer Georgia att utgöra 'skillnaden mellan Vita huset och uthuset'”, säger Jim Acosta, CNN:s chefskorrespondent i Vita huset, i tv-kanalens valvaka.

Även i Pennsylvania, som också pekats ut som en nyckelstat och där båda kandidaterna lagt mycket energi under slutet av sina respektive kampanjer, minskar Donald Trumps ledning. Den sittande presidenten har nu 50,1 procent av rösterna medan Joe Biden har 48,6 procent. Trump-leder med cirka 98.000 röster när 92 procent av det uppskattade antalet röster i delstaten har räknats. Runt 370.000 röster återstår att räkna vid klockan 22 svensk tid. Delstaten har signalerat att ett resultat kan vara klart på torsdagen. De många poströsterna som återstår anses gynna Biden, och han har också knappat in på Trump under natten. Delstaten har 20 elektorer.

North Carolina är värd 15 elektorsröster och är en viktig hållpunkt i presidentvalet. Delstaten räknas som en av de som Donald Trump bör vinna för att ta hem segern. När rösterna senast uppdaterades, klockan 16 på torsdagen, var 95 procent av rösterna räknade. Då ledde Donald Trump med 50,0 procent mot Bidens 48,6 procent. Delstaten kommer inte uppdatera siffrorna mer innan nästa vecka då man inväntar samtliga poströster, enligt CNN.

Nyhetsbyrån AP har slagit fast att Joe Biden har vunnit Arizona, men CNN betraktar inte delstaten som avgjord – och under natten har Bidens ledning minskat med cirka 10.000 röster. Vid klockan 22 på torsdagen svensk tid leder Joe Biden i Arizona med 68.000 röster. Demokraternas presidentkandidat har nu 50,5 procent av rösterna mot Donald Trumps 48,1. Delstaten är en viktig pusselbit i kampen om Vita huset och om Biden behåller övertaget är det första gången sedan 1996 som Arizona stödjer en demokrat. Än så länge har 86 procent av rösterna räknats. I delstaten står 11 elektorsröster på spel. I Arizona väntas en uppdatering om läget 03.00 natten mot fredagen svensk tid, men det finns ingen prognos om när räkningen kan vara klar.

Läget i Nevada, med 6 elektorsröster, är fortsatt jämnt. Vid 20-tiden på torsdagen var uppskattningsvis 89 procent av rösterna räknade. Joe Biden leder då med 49,4 procent av rösterna mot Donald Trumps 48,5 procent. Bidens ledning motsvarar ungefär 12.000 röster. Rösträkningen i Nevada kommer med största sannolikhet inte vara färdig på torsdagen. Delstaten kommer att räkna alla poströster som inkommer senast den 10 november, så länge de är stämplade på valdagen, vilket innebär att det definitiva resultatet kan dra ut på tiden.

Från republikanskt håll höjs röster nu om att utmana eventuella resultat till högsta domstolen. Trumpkampanjen har lämnat in stämningsansökningar till domstolar i Michigan, Pennsylvania och Georgia samt krävt en omräkning i Wisconsin, enligt nyhetsbyrån AFP.

Fox News rapporterar på torsdagseftermiddagen Trump-kampanjen planerar ytterligare rättsliga åtgärder, denna gång i Nevada. Fox News skriver att stämningen kommer kräva att alla lagliga röster räknas, och kampanjen menar att minst 10.000 personer har röstat i delstaten trots att de inte längre bor där, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

”Stoppa räkningen”, skriver president Donald Trump på Twitter strax efter klockan 15 svensk tid.

Den sittande presidenten har upprepade gånger sagt att rösträknandet bör stoppas och antytt att de stora mängder poströster – som beroende på delstat får räknas i upp till flera dagar efter valdagen såvida de skickades in i tid – på något sätt är förknippade med valfusk, skriver TT.

Läget i övriga delstater

Vid klockan 20 på onsdagskvällen bedömde CNN den viktiga nyckelstaten Wisconsin, med 10 elektorsröster, som avgjord med Joe Biden som vinnare. Enligt de senaste siffrorna har Biden 49,4 procent av rösterna mot Trumps 48,8 procent. Under onsdagskvällen meddelade Trumps kampanjchef att man kommer begära omräkning av rösterna i Wisconcin.

Sent på onsdagskvällen stod det även klart att Joe Biden tar hem Michigan och dess 16 elektorsröster. Kampen i delstaten har varit oerhört jämn och i slutskedet av räkningen innehar Biden 49,8 procent av rösterna mot Trumps 48,6 procent. Joe Biden lyckades därmed vända delstaten – i förra valet besegrade Donald Trump Hillary Clinton i ett jämnt lopp.

I USA:s nordöstra utpost Maine har Joe Biden pekats ut som vinnare. Delstaten är tillsammans med Nebraska de enda delstater där elektorsrösterna kan delas upp. Enligt CNN har Joe Biden säkrat minst 3 av de totalt 4 elektorsrösterna i Maine. Den demokratiska segern i delstaten var väntad.

I Alaska är rösterna långt ifrån färdigräknade, men Donald Trump har en stor ledning och förväntas ta hem de 3 elektorsrösterna med bred marginal.

I den viktiga nyckelstaten Florida, som är värd 29 elektorsröster, har Trump utropats som segrare. Med 96 procent av det förväntade antalet röster räknade leder Donald Trump nu med 3,4 procentenheter mot Joe Biden. 2016 vann Donald Trump Florida med 49 procent av rösterna mot Hillary Clintons 47,8 procent.

I Ohio stod 18 elektorsröster på spel och de kommer enligt CNN att hamna hos Donald Trump. Med 90 procent av rösterna räknade leder Donald Trump med 53,3 procent över Joe Bidens 45,2. Delstaten har ett viktigt symboliskt värde då ingen republikansk presidentkandidat har lyckats vinna presidentvalet utan att ha delstaten i ryggen. Även för demokraterna har Ohio ett stort symbolvärde då ingen av sidans kandidater sedan andra världskriget har lyckats ta valet utan vinst i delstaten.

I Texas, med hela 38 elektorsröster, har CNN tilldömt segern till Donald Trump. För tillfället leder Donald Trump med 52,3 procent av rösterna mot Joe Bidens 46,2 procent när 95 procent av de beräknade rösterna räknats.

I Virginia har CNN pekat ut Joe Biden som preliminär segrare. Virginia är värt 13 elektorsröster.

I de traditionellt republikanska delstaterna Indiana och Kentucky har Donald Trump planenligt tagit hem de 11 respektive 8 elektorerna. Senaste gången en demokrat vann Kentucky var 1996 då den sittande presidenten Bill Clinton slog den republikanske utmanaren Bob Dole. I Indiana var Barack Obama den senaste demokrat som vann, året var 2008. 2012 förlorade Barack Obama Indiana mot utmanaren Mitt Romney.

I delstaten Iowa, som är värd 6 elektorsröster, har Donald Trump utropas som segrare. Han har plockat hem 53,1 procent av rösterna mot Bidens 44,9 procent.

Delstaten Minnesota har sedan 1976 varit en trygg hamn för demokraterna och det var inget undantag i år. De 10 elektorsröster som står på spel har tilldelats Joe Biden av CNN. Han har i skrivande stund 52,6 procent mot Donald Trumps 45,4 procent med 94 procent av rösterna räknade. Delstaten blev anmärkningsvärt jämn 2016 då Hillary Clinton vann över Donald Trump med 1,6 procents marginal. 

Joe Biden har av CNN tilldelats elektorsrösterna från de klassiskt demokratiska staterna Kalifornien, Oregon och Washington. Även Rhode Island, Colorado, New Mexico och Illinois tilldelas Joe Biden av nyhetskanalen. 

I delstaten Vermont, som är värd 3 elektorsröster, har CNN i sin prognos angett Joe Biden som segrare. Vermont är traditionellt sett en delstat som röstar demokratiskt, senaste gången en republikan vann den nordöstliga delstaten var 1988 då George H. W. Bush besegrade demokraten Michael Dukakis.

Även i Maryland, med 10 elektorsröster, och i Massachusetts, med 11 elektorsröster, spås Joe Biden ta hem segern enligt CNN:s beräkningar. De båda delstaterna är traditionellt demokratiska delstater.   

I Montana, Oklahoma och Idaho väntas i stället Donald Trump ta hem segern enligt CNN:s prognos. Delstaterna har 3, 7 respektive 4 elektorsröster. Också i Tennessee, som röstat republikanskt i varje val sedan 2000, kommer Donald Trump att ta hem delstatens 11 elektorsröster enligt tv-kanalens prognos.  

I delstaten New York har CNN som väntat i sin prognos gett delstatens 29 elektorsröster till Joe Biden. Även New Jerseys 14 elektorsröster placeras i Joe Bidens hörna. Dessutom placeras Connecticuts 7 elektorsröster till Biden.

I Arkansas är det dock Donald Trump som planenligt har tilldelats delstatens 6 elektorsröster enligt CNN:s prognos. Både North och South Dakota har i CNN:s prognos gått till Donald Trump, tillsammans är de två staterna värda 6 elektorsröster.

Texten uppdateras löpande.

 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?