1515
Annons

Biden kopplar greppet om presidentposten

NEW YORK. 

Joe Biden kommer allt närmare att utropas till segrare i presidentvalet, efter en stark upphämtning i rösträkningen i de avgörande delstaterna.  

Men efter Trump-kampanjens stämningsansökningar mobiliserar båda sidor nu sina juridiska team för ett avgörande i domstolarna.

Foto:Agaton Strom

Under torsdagsförmiddagen lokal tid såg det fortsatt ut som att USA står inför ett maktskifte. 

Joe Biden kopplade ett grepp om presidentposten redan under onsdagen efter att ha utropats som segrare i Wisconsin och Michigan. Vissa medier, som nyhetsbyrån AP, gav honom även segern i Arizona, trots att bara 86 procent av rösterna räknats där. För fyra år sedan vann Donald Trump alla dessa delstater.

Demokraternas kandidat fortsatte dessutom att knappa in på den sittande presidentens ledning i Pennsylvania i takt med att post- och förtidsrösterna räknats, och var nästan i kapp i Georgia när 60.000 röster återstod att räkna.

Vinner Joe Biden Pennsylvania skulle saken vara klar. Gör han inte det kan han fortfarande nå de 270 elektorsröster som krävs genom att ta hem Arizona, där han leder med 2 procentenheter, samt Nevada eller Georgia.

På torsdagsförmiddagen ledde Joe Biden med 0,6 procentenheter i Nevada, som Hillary Clinton vann 2016, när 86 procent av rösterna var räknade, enligt New York Times. Men enligt delstatsföreträdare utgjorde post- och förtidsröster en stor andel av de återstående rösterna, där demokraten överlag har gått starkt. 

 

 

Joe Biden verkar också bli allt mer segerviss.

”Jag är inte här för att utropa mig till segrare utan för att rapportera att vi tror att vi kommer vinna när rösträkningen är avslutad”, sa demokraten under ett framträdande i Wilmington på onsdagseftermiddagen.

Presidenten gör dock sitt bästa för att streta emot det som allt mer liknar en valförlust. Under onsdagen skrev Donald Trump ett antal inlägg på Twitter om påstått valfusk och felaktigheter i rösträkningsprocessen, vilket föranlett Twitter att markera flera av dem som ”missledande”. 

”Avbryt rösträkningen!” skrev han vid flera tillfällen.

Hans kampanj skickade ut e-post till alla anhängare med rubriken ”Demokraterna planerar att stjäla valet”, med uppmaningar om att bidra med pengar till den juridiska process som nu sannolikt väntar. 

För Trump-kampanjen skickade på onsdagen in stämningsansökningar till både Michigan, Pennsylvania och Georgia med krav på att rösträkningen ska avbrytas på grund av valfusk. På torsdagen väntades även en liknande process mot Nevada. I Wisconsin, där Joe Biden utropats till segrare med en marginal på 0,6 procentenheter, har man krävt en omräkning av rösterna. 

Rösterna i Wisconsin räknades om även för fyra år sedan. Den gången gav omräkningen bara en skillnad på mindre än 200 röster jämfört med originalresultatet. Joe Biden leder i dagsläget delstaten med cirka 20.000 röster. 

Även Biden-kampanjen mobiliserar nu sina juridiska team i de berörda delstaterna och har dessutom startat ”Biden Fight Fund”, för att ha tillräckliga ekonomiska medel för att ta kampen i domstolarna.

Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Allt handlar om kraft - och elektricitet är även nyckeln i klimatomställningen

Det är inte konstigt att frågan om klimatomställningen hamnat lite i skymundan det senaste året. Men höga elpriser till trots, frågorna hänger ihop eftersom det är just elen som är grunden för klimatomställningen. Kortsiktigt går det att spara och vi kan bli bättre på att flytta effektkrävande användning bort från de mest ansträngda timmarna, men i grunden handlar det om att det behövs mer el för att ge kraft åt omställningen. 

– Det är ett enormt åtagande vi har framför oss som kräver stora investeringar i fossilfri elproduktion och ett balanserat kraftsystem, säger Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige, och fortsätter: -Samtidigt är just avsaknaden av tillräckligt med fossilfri el som är planerbar en bidragande orsak till dagens situation. Det positiva är att de investeringar vi gör för att kunna driva omställningen även kommer bidra till att ta oss ur den situation med höga elpriser som vi är i nu.  

– EU-länderna får 70 procent av sin energi från fossila bränslen – och globalt sett har vi precis hamnat under 80-procentsstrecket. Det är också därför det ryska gasvapnet ger så stora effekter. I Norden är fossilberoendet betydligt lägre, tack vare våra historiska satsningar på vatten-, kärn- och bioenergi även om det senaste decenniets nedläggningar av planerbar kraft i södra Sverige medfört att vi till större del importerar kontinentala elpriser, berättar Anton Steen.

Han menar att även om vi har ett bättre utgångsläge än många andra länder så använder vi fortfarande mycket fossila bränslen inom transport- och industrisektorerna. Att ersätta all denna energi med ren el innebär en nästintill fördubbling av mängden el vi producerar till år 2040 – och det bara i de nordiska länderna. – Det innebär att vi kommer behöva alla fossilfria kraftslag. Vi brukar prata om en tallriksmodell med en tredjedel stabil kärnkraft, en tredjedel flexibel vattenkraft och en tredjedel väderberoende vindkraft, säger han.

– Fler människor än tidigare kommer att påverkas. Vindkraftverk och kraftledningar kommer att bli mer synliga i landskapet och små modulära reaktorer kommer byggas på nya platser, närmare industrier och städer. Att lyfta fram de enorma fördelarna med elektrifiering kommer att vara nyckeln till att bygga lokal acceptans för dessa investeringar, tror Anton Steen.

Några av fördelarna har vi redan börjat märka av där andelen elbilar ökar och skapar en hållbarare stadsmiljö, i norra Sverige råder en febril nybyggaranda när en ny våg av hållbar industrialisering skapar jobb och framtidstro.  Andra delar av omställningen kommer vi kanske inte märka så tydligt, men omställningen av exempelvis den idag fossilberoende kemiindustrin spelar stor roll. Visste du att kemiska produkter ingår i 95 procent av alla produkter på marknaden?  Allt detta gör vi möjligt med fossilfri el.

– Elektrifieringen är det stora industriprojekt som har potential att säkerställa jobb och välfärd för Sverige även i framtiden. Det kommer att ställa stora krav på alla samhällsinstitutioner att dra åt samma håll och även stora insatser att uppdatera och modernisera regelverken, säger Anton Steen. 

Ett fossilfritt energisystem | fortum.se

 

Mer från Fortum Recycling & Waste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera