Annons

Biden huvudperson i demokratdebatt

För andra dagen i rad debatterade presidentkandidater från Demokraterna i USA. Som förutspått hamnade mycket fokus på den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som just nu leder i opinionsmätningarna.

Som förutspått hamnade mycket fokus på den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som just nu leder i opinionsmätningarna.
Som förutspått hamnade mycket fokus på den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som just nu leder i opinionsmätningarna.Foto:TT/AP
För andra dagen i rad debatterade presidentkandidater från Demokraterna i USA.
För andra dagen i rad debatterade presidentkandidater från Demokraterna i USA.Foto:TT/AP
”Ta det lugnt med mig tjejen”, hördes Biden säga till Kaliforniensenatorn Kamala Harris när de hälsade på varandra inför debatten.
”Ta det lugnt med mig tjejen”, hördes Biden säga till Kaliforniensenatorn Kamala Harris när de hälsade på varandra inför debatten.Foto:TT/AP

Sjukvård, migration, rättsväsendet, klimatpolitik, ekonomi och utrikespolitik. Det var ämnena som avhandlades när tio presidentaspiranter från Demokraterna möttes på scenen i Detroit, Michigan.

Stort fokus hamnade på Barack Obamas vicepresident Joe Biden – som vid den här debatten var något mer på tårna jämfört med förra gången, i juni i Miami.

”Ta det lugnt med mig tjejen”, hördes Biden säga till Kaliforniensenatorn Kamala Harris när de hälsade på varandra inför debatten.

Mittenorienterade Biden var placerad mellan två av sina skarpaste kritiker – senatorerna Kamala Harris och Cory Booker. Och många attacker mot Biden kom just från duon Harris-Booker. Joe Biden fick även upprepade gånger stå till svars för sitt agerande som ibland ligger flera årtionden tillbaka i tiden. Även den tidigare presidenten Obama och hans politik kom upp upprepade gånger.

Kamala Harris kritiserade bland annat hur Biden samarbetet med personer som var för segregering mellan svarta och vita i USA.

”Om dessa segregationister fått som de ville, skulle inte jag ha suttit i USA:s senat, Cory Booker skulle inte ha suttit i USA:s senat och Barack Obama hade inte varit i en position där han kunde nominera Biden till vicepresidentposten”, sade hon.

Men det var inte bara Biden som attackerades, även Harris fick flera gånger ta emot kritik från partikollegor. Tulsi Gabbard, kongressledamot från Hawaii, tog exempelvis upp beslut som Harris fattat under tiden som delstatsåklagare i Kalifornien.

Men presidentaspiranterna attackerade såklart även den gemensamma motståndaren – president Donald Trump.

”Det första jag ska göra som president är att rengöra Ovala rummet med klor. Det andra är att sjösätta en grön politik”, sade New York-senatorn Kirsten Gillibrand.

”Den 21 januari 2021 säger vi tillsammans 'adiós' till Donald Trump”, sade den tidigare bostadsministern Julián Castro.

I varje debatt möts tio presidentaspiranter, föregående kväll stod bland andra de mer vänsterorienterade senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders på scenen.

Många räknar med att startfältet bland Demokraternas presidentaspiranter kommer att tunnas ut något efter debatterna i Detroit då de med minst stöd kan få svårt att finansiera sina kampanjer framöver.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera