1515

Biden förbjuder handel med ryska statspapper

President Joe Biden skärper tonen mot Ryssland, och förbjuder handel med ryska statsobligationer.

Det är straff för hackerattacker och försök att påverka USA:s presidentval.

Uppgifterna drog upp ryska räntan och sänkte Moskvabörsen på torsdagen.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Andrew Harnik/TT

Bidenadministrationen införde på torsdagen en rad nya sanktioner mot Ryssland.

Det är delvis normala sanktioner liknande dem som USA och EU har lagt på Ryssland flera gånger de senaste åren. Det har varit straff för inblandning i USA-valet, upptrappning i Ukraina och förgiftning av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj – vilket Ryssland har förnekat.

USA utvisar tio ryska diplomater. Dessutom sätts ytterligare 16 personer och 16 ryska ”enheter”, företag och institutioner, upp på landets sanktionslista.

USA vill svara hårdare efter fjolårets avancerade hackerattack mot det amerikanska it-säkerhetsföretaget Solarwinds och CIA:s uppgifter att Ryssland har erbjudit skottpengar till personer som dödar amerikansk militär i Afghanistan.

Därför stoppar Bidenadministrationen amerikanska banker och institutioner från att handla med nyemitterade statsobligationer från Rysslands centralbank, finansministerium och pensionsfond.

Förbudet, som träder i kraft i juni, handlar om så kallade OFZ-obligationer värda motsvarande 310 miljarder kronor, varav utlänningar äger en femtedel, enligt New York Times.

Priset på på populära OFZ-obligationerna noterade i rubel har fluktuerat de senaste veckorna på grund av oro för just det amerikanska handelsstopp som presenterades på torsdagen.

USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har flera gånger varnat Ryssland att det inte bara blir sanktioner utan ”en blandning av verktyg som syns och inte syns”.

Redan före torsdagens besked från Washington steg räntan på ryska statsobligationer medan Moskvabörsen noterade det största fallet sedan december, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Det är i linje med vad som har hänt vid tidigare sanktioner.

Den direkta ekonomiska skadan är dock begränsad för Ryssland, som har en relativt liten utlandsskuld och som fyller statskassan när oljepriset stiger.

Även situationen i Ukraina förblir ett konfliktämne, sju år efter att Ryssland annekterade Krimhalvön och i praktiken tog över två områden i östra Ukraina. Efter årsskiftet har nya strider blossat upp, med både skadade och döda, trots en vapenvila som förhandlades fram i juli.

Efter uppgifter om stora ryska truppförflyttningar mot gränsen till Ukraina höll Joe Biden på tisdagen ett samtal med Vladimir Putin. Enligt USA finns 68000 ryska soldater i området.

Även försvarsalliansen Nato och EU har i veckan protesterat mot den ryska kraftsamlingen vid gränsen.

Den ökande oron har slagit även mot Ukrainas ekonomi. Valutan, hryvnian, har fallit mot dollarn medan räntan har gått upp. Däremot nosar Kievbörsen på rekord.

Samtidigt är Ukraina hårt drabbat av en ny våg av coronasmitta. Landet rapporterade på torsdagen 16.427 nya bekräftade coronasmittade och 433 dödsfall, enligt regeringsorganet Cota. Det är högre än toppen i höstas.

På onsdagen meddelade Kievs borgmästare, den tidigare boxningsvärldsmästaren Vitalij Klytjko, att restriktionerna för staden med nära 3 miljoner invånare blir kvar till åtminstone den 30 april för att hejda viruset.

Bara 1 procent av Ukrainas befolkning har hittills vaccinerats mot covid-19.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?