1515
Annons

Biden får grönt ljus för att påbörja övergångsarbete

NEW YORK. 

Efter att trycket ökat från både storföretag och det republikanska partiet låter president Trump till slut sin adminstration samarbeta med Joe Bidens övergångsorganisation.

Wall Street applåderade beskedet.

Den amerikanska förvaltningsmyndigheten GSA meddelade på måndagskvällen att man officiellt har utropat Joe Biden som sannolik vinnare i presidentvalet, nästan tre veckor efter valdagen. Därmed kommer den 78-årige demokraten nu att få tillgång till de resurser som normalt tillfaller en tillträdande president, dagliga underrättelsegenomgångar och tillträde till departement och myndigheter, inför installationen den 20 januari 2021.  

Joe Biden och hans team har visserligen kommit långt i sin planering inför maktövertagandet, trots att varken GSA eller Donald Trump har erkänt hans valvinst. Men frånvaron av ett formellt besked från GSA har ändå bidragit till osäkerheten som präglat landet sedan valdagen, utöver den sittande presidentens agerande. 

Att döma av Donald Trumps reaktion verkar nu även han vika sig en aning.

”Mot bakgrund av vad som är bäst för vårt land rekommenderar jag Emily och hennes team att göra vad som måste göras enligt reglerna, och jag har sagt åt mitt team att göra detsamma”, skrev han på Twitter på måndagskvällen apropå GSA:s besked.

Det tolkas som att Donald Trump inte kommer att motsätta sig att hans administration börjar samarbeta med den inkommande Biden-administrationen – som ett indirekt erkännande av valnederlaget. 

Något direkt erkännande verkar det dock inte bli tal om. 

”Vad har det faktum att GSA tillåts att preliminärt jobba med demokraterna att göra med att vi fortsätter driva våra olika rättsfall om det som kommer bli ihågkommet som det mest korrupta valet i USA:s politiska historia?” skrev Donald Trump senare under kvällen, och tillade:

”Vi kör vidare med full fart framåt. Vi kommer aldrig kapitulera till falska valsedlar och Dominion.”

Dominion är det bolag som tillhandhållit de röstningsmaskiner som Trump-kampanjen anklagar för att ha riggat valet. Med ”Emily” syftar presidenten på Emily Murphy, chefen på GSA, som han själv utnämnt. Hon har varit under stor press att ge Joe Biden klartecken att påbörja övergångsprocessen. I brevet till den tillträdande presidenten intygar hon dock att hon inte låtit sig påverkas av någon. 

Även många republikaner har pekat på säkerhetsriskerna av inte låta Joe Biden ta del av underrättelsegenomgångar, trots att de inte erkänt hans valvinst. De senaste dagarna har dock allt fler både företagsledare, varav flera är kända Trumpsupportrar, och senatorer uppmanat Donald Trump att släppa fram sin efterträdare.

GSA-beskedet kom samma dag som omstridda Michigan bekräftade sitt valresultat till Joe Bidens fördel. Georgia, en annan nyckelstat, gjorde detsamma i fredags. Trump-kampanjen har dessutom haft flera juridiska motgångar, inklusive i Pennsylvania.

”Dagens beslut är ett behövligt steg för att kunna börja hantera utmaningarna som vår nation står inför, inklusive att få pandemin under kontroll och vår ekonomi tillbaka på rätt köl”, sa Yohannes Abraham, en av toppcheferna för Joe Bidens transitionsteam, i ett uttalande. 

”Det här beslutet ger oss grönt ljus att formellt påbörja övergångsprocessen med statliga myndigheter.”

Utvecklingen välkomnades av finansmarknaderna. Efter en stark inledning av Thanksgiving-veckan öppnade USA-börserna på plus även på tisdagen.

Beskedet från GSA betyder dock inte att valet officiellt är avgjort. Det sker först efter att delstaternas elektorer lagt sina röster den 14 december.

 


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?