1515

Biden bjuder in Putin och Xi till klimatträff

USA:s president Joe Biden bjuder in Kinas Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin till ett digitalt toppmöte om klimatfrågor.

Även Danmarks och Norges regeringschefer är inbjudna, men Sveriges står inte med på Vita husets lista.

Rysslands president Vladimir Putin, USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping.
Rysslands president Vladimir Putin, USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping.Foto:Mikhail Klimentyev/Patrick Semansky/Huang Jingwen

Biden säger att han ännu inte har talat personligen med president Xi Jinping, eller med den ryske ledaren Vladimir Putin. Till journalister säger Biden att ”de vet att de är inbjudna” till klimattoppmötet, som USA planerar till den 22 april.

Bidenregeringen vill flytta upp klimatdiskussionen på den inhemska politiska dagordningen, samt öka det internationella samarbetet.

Uttalandet om viljan att få med Kina och Ryssland gjordes utanför Vita huset i Washington DC inför en avfärd till Bidens privata hem i Delaware.

Biden hoppas på en konstruktiv dialog med stormakten Kina om klimatet, och likaså med Ryssland, trots skarpa motsättningar mellan länderna i andra frågor.

Vita husets har publicerat en lista på 40 stats- och regeringschefer som bjuds in till mötet.

Danska nyhetsbyrån Ritzau rapporterar att statsminister Mette Frederiksen (S) finns bland dem som inbjudits till toppmötet.

På listan finns även Norges statsminister Erna Solberg (H).

Däremot är Sveriges regeringschef Stefan Lövfen (S) inte med på inbjudningslistan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?