1515
Annons

Bezos förlorade 184 miljarder i kursraset

Multimiljardären Jeff Bezos, mest känd som e-handelsjätten Amazons grundare, förlorade 20 miljarder dollar (cirka 184 miljarder kronor) i den gångna veckans kursras.

Men han var inte den ende bland världens allra rikaste som åkte på en smäll.

Jeff Bezos.
Jeff Bezos.Foto:Andrew Harrer/Bloomberg

Elon Musk, världens rikaste person, tappade 25,1 miljarder dollar. Det innebär att hans nettoförmögenhet krympte med 9 procent.

För kryptobörsen Binance grundare Changpeng Zhao blev det minus 17,7 miljarder dollar under den dramatiska börsveckan, medan Facebookgrundaren Mark Zuckerberg tappade 10,4 miljarder av sin förmögenhet, visar Bloomberg Billionaire Index.

Kursnedgången förra veckan var den största sedan kollapsen i samband med utbrottet av coronapandemin 2020. Förklaringen är en våg av oro för räntehöjningar från centralbanker sedan inflationen tagit fart.

Den ende bland världens tio rikaste personer som inte gick back förra veckan var enligt Bloomberg fransmannen Bernard Arnault, som ligger bakom lyximperiet LVMH. Arnault är, om trenden håller i sig, nära att peta Bezos från andraplatsen på Bloombergs topplista över de allra rikaste.

Kursturbulensen som slår mot miljardärernas förmögenheter kommer inför en rapporttät vecka, där Apple, Microsoft och Tesla rapporterar bokslut för 2021. Det kommer även räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) och färsk inflationsstatistik från USA i veckan.


Vänstersväng väntar Colombia

För första gången kan presidentvalet i Colombia resultera i att en socialist utses till landets högsta ämbete. Gustavo Petro förbereder en rejäl vänster sväng i landet som länge attraherat stort internationellt kapital.

Före detta gerillasoldaten Gustavo Petro kan vinna första omgången av Colombias presidentval.
Före detta gerillasoldaten Gustavo Petro kan vinna första omgången av Colombias presidentval.Foto:Jaime Saldarriaga

Colombia har haft god tillväxt under en längre period. Men ojämlikheten är stor och socialistkandidaten Gustavo Petro har i år stadigt ökat sin popularitet. Enligt de senaste opinionsmätningarna kan han få över 40 procent av rösterna i söndagens val. Han två närmaste medtävlare, de konservativa kandidaterna Federico Gutierrez och Rodolfo Hernandez, ligger båda på runt 20 procent.

För att segra i den första valomgången måste en kandidat få en majoritet av rösterna. Det är knappast troligt att Gustavo Petro når dit. Det blir därmed en andra valomgång mellan Petro och någon av Gutierrez och Hernandez. Opinionsmätningar pekar dock på att Gustavo Petro skulle segra i en andra valomgång den 19 juni. Det skulle vara första gången Colombia får en socialistisk regering, något som annars inte är ovanligt i Sydamerika.

Gustavo Petro rekryterades på 1980-talet till en socialistisk stadsgerilla kallad M-19, som bildades på 1970-talet. 1990 lade M-19 ned vapnen, demobiliserades och omvandlades till en politisk rörelse.

Efter universitetsstudier i ekonomi gick Gustav Petro in i politiken. 2002 valdes han in i kongressens representanthus. Fyra år senare kom han in i senaten. 

Gustavo Petro förlorade i 2018 års presidentvalskampanj mot högerpolitikern Iván Duque. 

Colombia har en relativt låg statsskuld och är populärt bland internationella investerare. I årets valkampanj har Gustavo Petro lovat att inte vända upp och ned på Colombias investerarvänliga politik. Men han driver en politisk linje som skulle förändra mycket i landet.

”Vad vi kan erbjuda är ett nytt sätt att uppfatta Colombia”, sa han nyligen på ett valmöte. 

”Vi vill ha ett land där staten levererar fundamentala rättigheter som utbildning och hälsovård, och kan finansiera detta tack var en produktiv ekonomi.”

I praktiken betyder Petros förslag att högre utbildning blir gratis, arbetslösa ska erbjudas statliga jobb. En omfattande skattereform, med bland annat förmögenhetsskatt, ska betala en utbyggd hälsovård och stöd till fattiga. 

Han vill också av miljöskäl stoppa ny exploatering av naturgas och olja. Detta trots att olje- och gasutvinningen står för hälften av Colombias export. Vinstskatten för företag ska höjas kraftigt och statliga pensioner för fattiga ska lyftas rejält.

Nu är det inte särskilt troligt att en president Petro skulle få igenom alla sina förslag. 

Storbanken JP Morgan skriver i en analys att man inte ska inte dra förhastade slutsatser ”eftersom de mesta av förslagen, såsom de som gäller pensioner och skattereform, måste passera kongressen där Petro är långt ifrån att ha en majoritet.”

Sedan gäller det för Gustavo Petro att hålla sig vid liv över valet. Sedan 1989 har fyra colombianska presidentkandidater mördats. Petro har fått en rad mordhot och har därför en stor livvaktsstyrka. När han håller valtal flankeras han på scenen av livvakter som skyddar honom med stora skottsäkra sköldar.

”Dödens spöke följer oss”, säger presidentkandidaten till AFP.
”Jag påminns ständigt om att när jag är i en folkmassa, när jag är på ett podium och det är ett fullt torg, att vem som helst kan skjuta varifrån som helst.”

Mordrisken ”är mycket hög”, enligt Felipe Botero, professor i statsvetenskap vid Andesuniversitetet i Bogota.

”De kommer inte bara att [försöka] döda kandidaten Petro utan det är också mycket troligt att de kommer att försöka mörda honom om han vinner presidentposten”, säger han till AFP.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?