Annons

Beviset mot Karl Hedin: Använde sig av kodordet "gråben"

Efter en skogstur berättade Karl Hedin för sin syster "att det var gråben".

Telefonsamtalet, som är ett av åklagarens starkaste bevis, avlyssnades i smyg - men Karl Hedins advokat hävdar att avlyssningen var olaglig.

I snart tre veckor har skogs- och sågverksmiljardären Karl Hedin, ägare till AB Karl Hedin, suttit inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm, på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott den 26 oktober i år.

Konkret misstänker åklagaren har Karl Hedin har ägnat sig åt illegal jakt på varg i Virsbo i Surahammars kommun. Någon död varg har åklagaren inte presenterat, utan i nuläget vilar hans fall till stor del på vad Karl Hedin har sagt i telefon - ovetandes om att polisen lyssnade på allt han sa.

Tidigare i veckan häktades Karl Hedin på nytt, men på fredagen överklagade hans advokat häktningsbeslutet. Av överklagandet, som Di har tagit del, framgår flera nya detaljer om utredningen. Bland annat vad Karl Hedin sa i telefon den där fredagen i slutet i oktober då han enligt åklagaren ägnade sig åt att jaga varg illegalt.

Av överklagan framgår även vad Karl Hedin i polisförhör har uppgett att han gjorde den 26 oktober.

Enligt honom var en jakt planerad att äga rum i Virsbo dagen efter, den 27 oktober. En  person ska dock ha hört vargyl i området, och som jaktledare såg Karl Hedin det som sin uppgift att undersöka uppgiften - fanns det varg i området skulle det påverka den planerade jakten där flera hundförare skulle delta. På förmiddagen begav han sig därför till Virsbo för att lyssna efter vargyl och leta efter färsk vargspillning.

Karl Hedin ska dock inte ha hittat några tecken på varg, och lämnade Virsbo någon timme senare för att först äta lunch, sedan införskaffa fikabrök och därefter ha ett affärsmöte i Fagersta. Vid halv fem på eftermiddagen åkte han till hemmet i Matsbo, varpå han greps.

Mot detta lägger polisen vad Karl Hedin har sagt i telefon, samt skrivit i sms. Strax före klockan 12 ska han ha blivit uppringd av en bekant, och då svarat att han "står ute på pass". En timme senare ska Karl Hedin ha blivit uppringd av sin syster, och då sagt att "det var gråben" och att de varit ute med ett "gäng".

Att detta samtal med systern ses som ett starkt bevis bekräftas av åklagaren Lars Magnusson.

"Det stämmer att det är ett av de tyngsta", säger han till Di.

Uppgiften om att han stod på pass och att det var ett gäng som var ute stämmer illa med vad Karl Hedin har sagt i förhör - enligt honom själv var det visserligen ytterligare en person med i skogen, men två personer utgör knappast ett gäng.

I den delen argumenterar försvaret att det där med "gäng" var ett skämt. Försvaret argumenterar även för det orimliga i att någon skulle försöka jaga varg mitt på dagen en klar höstdag - vargar är oftast mycket skygga.

Sammantaget anser Karl Hedins försvarsadvokat Sven Severin att den bevisning som åklagaren har presenterat är klen. Dessutom hävdar försvarsadvokaten i sitt överklagande att den bevisning som inhämtats genom hemlig telefonavlyssningen är "olagligt åtkommen".

För att staten i hemlighet ska få lyssna på en medborgares telefonsamtal måste brottsutredningen uppfylla vissa krav. Antingen ska det handla om specifika grova brott, eller så måste det handla om brott som ger minst två års fängelse. Grovt jaktbrott uppfyller inget av dessa krav.

Men hemlig telefonavlyssning kan även få användas om det går att förutse att brottets straffvärde överstiger två års fängelse. Men enligt advokat Sven Severin är det väldigt svårt att se hur åklagaren kan anta att ett grovt jaktbrott ska leda till mer än två års fängelse.

"Det finns inte någon person i detta land som har dömts för grovt jaktbrott till ett fängelsestraff som överstiger två år. När man begär att få den här telefonavlyssningen måste man luta sig mot den praxis som finns, och på den grunden menar jag att man har inte stöd i lag eller praxis att begära det här tillståndet", säger Sven Severin till Di.

Åklagaren Lars Magnusson delar inte den uppfattningen, och pekar på att han har stöd från tingsrätten i beslutet att avlyssna Karl Hedins telefon.

"Den är inte olaglig, jag har tillstånd", säger han.

Hovrätten beslutade på fredagseftermiddagen att Karl Hedin ska vara fortsatt häktad.

Innehåll från FuturionAnnons

Oron på arbetsmarknaden dubbelt så hög som före pandemin

Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion. Foto: Carola Andreasson.
Källa: Futurions Framtidssäkringsindex (FIX) som genomfördes av Novus 20 oktober – 13 november 2022
Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion. Foto: Carola Andreasson. Källa: Futurions Framtidssäkringsindex (FIX) som genomfördes av Novus 20 oktober – 13 november 2022

Nästan dubbelt så många som före pandemin upplever sin ställning på arbetsmarknaden som hotad. Bland dem uttrycker många ett behov av att vidareutbilda sig för att kunna behålla jobbet. Samtidigt erbjuds de inte kompetensutveckling i samma utsträckning som de som upplever sig som attraktiva på arbetsmarknaden. Det är några av resultaten från FIX, tankesmedjan Futurions årliga framtidssäkringsindex. 

Hushåll och företag pressas av räntor, höga elpriser och en stundande lågkonjunktur. Arbetsförmedlingen meddelade i december att vi befinner oss i den värsta varselvågen sedan pandemiåret 2020. Det är tydligt att den ekonomiska situationen driver på arbetsmarknadsoron.

Mer än var fjärde yrkesverksam (26 procent) upplever att de har en svag ställning på arbetsmarknaden. Det motsvarar 1,2 miljoner svenskar. Före pandemin (2019) bedömde 14 procent av den yrkesverksamma befolkningen att de skulle ha svårt att hitta ett nytt jobb om de plötsligt blev av med sitt nuvarande och att de inte är attraktiva på arbetsmarknaden. Sedan dess har siffran alltså nästan dubblerats. 

Andelen som bedömer att de har en stark ställning på arbetsmarknaden har däremot återhämtat sig efter att ha störtdykt under pandemin. Före pandemin upplevde en fjärdedel av den yrkesverksamma befolkningen att de skulle ha lätt att hitta ett nytt jobb och att de är attraktiva på arbetsmarknaden, och nu är siffrorna tillbaka på samma nivå. 

– Det är en oroväckande utveckling. På många sätt håller världen på att återhämta sig efter att pandemin vände allting upp och ner 2020. Men nu väntar en lågkonjunktur och det osäkra omvärldsläget sprider oro och otrygghet på arbetsmarknaden, säger Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion.  

För att kunna följa och påverka utvecklingen på arbetsmarknaden, studerar Futurion hur arbetstagarna uppfattar sin position på arbetsmarknaden. I Framtidssäkringsindex, FIX, mäter Futurion sedan 2019 bland annat hur många som tror att de skulle kunna hitta ett nytt jobb om de plötsligt blev av med sitt nuvarande, och om de anser sig vara attraktiva på arbetsmarknaden. 

Erbjuds inte kompetensutveckling 

Många av dem som upplever sin position som hotad på arbetsmarknaden (18 procent) tror att de skulle behöva vidareutbilda sig för att behålla sina jobb. Samtidigt uppger hälften av dem att de inte erbjuds kompetensutveckling av sin arbetsgivare. Bland de som ser sig som attraktiva på arbetsmarknaden däremot, uppger bara 23 procent att de inte erbjuds kompetensutveckling, medan hela 60 procent blir erbjudna det. 

– Det är anmärkningsvärt att de grupper som har störst behov av kompetensutveckling i många fall blir utan. Vi ser en polarisering på arbetsmarknaden där allt fler känner sig hotade och samtidigt inte får det stöd de behöver, fortsätter Ann-Therése Enarsson. 

Om Futurion

Futurion är den breda tjänstemannarörelsens tankesmedja som fokuserar på morgondagens arbetsliv. Tankesmedjan följer och analyserar utvecklingen på arbetsmarknaden och skapar arenor där olika tankar möts och bryts mot varandra. Futurion arbetar forskningsnära och i dialog med andra aktörer.

Läs mer på futurion.se 

 

Mer från Futurion

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Futurion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera