Annons

Betydelsen av ai är svår att överskatta

Det var märkligt tyst kring nyheten om att ai räknat ut den tredimensionella strukturen till mångmiljontals olika proteiner. Sällan har jag sett bättre exempel på något som kommer gynna mänskligheten. Och sannolikt går det att kommersialisera – för astronomiska belopp, skriver Anders Hansen i en krönika.

En artificiell intelligens har räknat ut den tredimensionella strukturen till 200 miljoner olika proteiner.
En artificiell intelligens har räknat ut den tredimensionella strukturen till 200 miljoner olika proteiner.Foto:Mostphotos

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Vänligen notera att fr.o m 1 februari 2023 är det vårt koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, vi uppdaterar då personuppgiftspolicyn och användarvillkoren.

Innehåll från ABIC KemiAnnons

Rätt smörjmedel ger en mer hållbar livsmedelsproduktion

Pär Bolin, Sales Manager, ABIC Kemi.
Pär Bolin, Sales Manager, ABIC Kemi.Foto:CRELLE

Med rätt smörjmedel i en produktionslinje minskar energiåtgången och slitaget på maskinerna. 

Det skapar en mer hållbar verksamhet till en lägre kostnad.

– Olika verksamheter kräver olika typer av smörjmedel. För livsmedelsindustrin har vi speciella smörjmedel som är livsmedelsgodkända, säger Pär Bolin, Sales Manager på ABIC Kemi.

I moderna produktionslinjer finns mängder med maskiner och annan utrustning med rörliga delar. Dessa måste ha smörjmedel för optimal drift. Till exempel behöver en kedja ett smörjmedel som sitter kvar så länge som möjligt men samtidigt penetrera ner i länkarna och skyddar dem mot yttre damm och partiklar.

– Det finns stora pengar att spara på att välja rätt kedjeolja. Man kan lätt göra energibesparingar med upp till 25 procent på vissa ställen. De kedjor som används på vissa anläggningar är ganska långa, upp till någon kilometer, så slitage märks fort, säger Pär Bolin.

Växellådor kräver en annan typ av smörjmedel medan hydraulik kräver ytterligare en annan typ.

Arbetar maskinerna i värme eller i kyla är det parametrar som ska tas hänsyn till vid valet av smörjmedel. Andra faktorer som påverkar är framdrivningshastighet, belastning och hur ofta maskinerna tvättas.  

ABIC Kemi har rätt smörjmedel för rätt maskin

Att välja rätt smörjmedel påverkar drift, energiåtgång, slitage och i slutändan hållbarheten i hela verksamheten. Och det gäller inte bara maskinerna i själva livsmedelsproduktionen utan även de maskiner som används för förpackningarna. 

ABIC Kemi har ett brett utbud av livsmedelsgodkända smörjmedel. Dessa är petroliumbaserade men raffinerade på ett annat sätt och med andra typer av tillsatser som inte är skadliga för människor.

För att undvika kontaminering, där traditionell olja inte av misstag används nära livsmedelsproduktionen, kan en verksamhet helt övergå till livsmedelsgodkända smörjmedel, även för enheter där det inte skulle behövas.

Ett smörjmedel från ABIC Kemi kan ersätta många

ABIC Kemi erbjuder livsmedelsgodkända smörjmedel som har flera applikationsområden. Det betyder färre produkter i lager vilket också kapar kostnader.

– Det kan vara värt väldigt mycket att välja rätt smörjmedel. Detta kan vi hjälpa våra kunder med, säger Pär Bolin och avslutar:

– Vi står för en helhetslösning.

Om ABIC Kemi

ABIC Kemi AB är distributör och levererar material för sammanfogning och tätning, kompositkonstruktioner, modeller, prototyper och verktyg, elkraft och elektronik, smörjmedel och oljor.

Vi levererar bland annat produkter från JAX, Huntsman, Indium Corporation, Wacker, Jesmonite, Airtech och många fler.

ABIC Kemi finns sedan 1978 med försäljningskontor och distributionslager i Norrköping och ingår i Lindberg & Lund-gruppen, som i sin tur ingår i Biesterfeld Spezialchemie GmbH, en av världens ledande distributörer av specialkemiska produkter till tekniska applikationer.

Läs mer på: www.abic.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ABIC Kemi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera