Betssons vd Ulrik Bengtsson lämnar sin post med omedelbar verkan, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Aktien faller tungt på beskedet.
Johan Wendel
Text
Enligt ett pressmeddelande från Betsson har bolagets styrelse och vd:n Ulrik Bengtsson kommit överens om att Ulrik Bengtsson ska lämna sin post med omedelbar verkan.
Pontus Lindwall, för närvarande styrelseordförande och tidigare vd i Betsson, går in i rollen som tillförordnad vd tills dess att en ny vd rekryterats. Styrelseledamoten Patrick Svensk tar tillsvidare över rollen som styrelseordförande efter Pontus Lindwall.
”Ulrik Bengtsson har gjort goda insatser för Betsson under de fem år han har varit anställd i koncernen. Han har tydliggjort strategin och genomdrivit betydelsefulla produktlanseringar. På mina egna och styrelsens vägnar vill jag tacka Ulrik för hans arbete”, säger Pontus Lindwall, styrelseordförande i Betsson, i pressmeddelandet.
Att Ulrik Bengtsson avgår beror på att han och styrelsen har olika uppfattningar om strategiska prioriteringar framöver, säger han till nyhetsbyrån Direkt.
"Det är egentligen inget drama. Vi har lite olika uppfattningar om några prioriteringar framåt i Betsson. I ett sådant scenario - jag har varit i koncernen ganska länge - är det bättre att gå åt olika håll."
Betssons aktie föll med drygt 5,2 procent på beskedet, men hade strax före 15 återhämtat sig något och handlades då för 72,70 kronor, en tillbakagång på 2,6 procent.
Johan Wendel
Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons
Carbon2x – så minskar infångad koldioxid utsläppen och blir till råvara för nya produkter
Även om vi i Norden är bra på att återvinna finns det många material som är svåra att använda igen och ett typexempel på det är plast. Mekanisk återvinning kan bara ta hand om en del av den svårsorterade plasten. Den plast som inte kan återvinnas används som bränsle för att producera el och värme. Den typen av energiåtervinning löser dock inte utmaningarna med koldioxidutsläpp från förbränningen och det faktum att 90 procent av plast idag tillverkas av ny olja. Men det finns alternativ.
Kalle Saarimaa, chef för Fortums återvinningsverksamhet, berättar:
– Vid Fortums anläggning i finska Riihimäki återvinner vi redan delar av den insamlade plasten mekaniskt vilken sedan blir till ny plastråvara. Av den plast om inte kan materialåtervinnas produceras el och värme. Vid ett tillfälle ställde vi oss frågan om det fanns fler lösningar än att bara fokusera på just materialåtervinning. Resultatet av det är Carbon2x, ett pilotprojekt som nu pågår för fullt i just Riihimäki.
Dagens problem en del av morgondagens lösning
Vad är då Carbon2x? Det är ett revolutionerande projekt som bygger på insikten att även om koldioxid är en växthusgas består den samtidigt av en av byggstenarna för allt liv och organiskt material på jorden – kol. Tillsammans med väte utgör kolväten råvaran i många olika material, bland annat plast. Genom att fånga in koldioxid och använda den för nya material minskas utsläppen samtidigt som återvinningsgraden skjuter i höjden. Det som behövs är att addera vätgas, samma vätgas som också används för fossilfri stålproduktion, hållbara kemiprodukter och hållbara bränslen.
”Att både nå nettonollutsläpp och samtidigt möta växande behov av råmaterial i en mer cirkulär värld är en utmaning där Carbon2x är en del av lösningen.”
Från pilot till fullskalig produktion
Sedan i våras fångas delar av koldioxiden in från kraftvärmeverket i Riihimäki. Som ett av de första konkreta exemplen i världen producerar Fortum metan av den koldioxid som tidigare gick ut i atmosfären. Det är en pilot och det är därför en begränsad produktion, 10 liter metan i minuten. Målet är däremot högt satt, redan om ett antal år ska fullskaliga lösningar finnas på plats på de anläggningar Fortum Recycling & Waste har i Finland, Danmark och Sverige.
Dagens avfall är morgondagens råmaterial
Bara i Europa förbränns idag 100 miljoner ton avfall årligen. Carbon2x innebär att det avfall som finns idag kan tas omhand på ett sätt där det både bidrar till ökad materialåtervinning och möter ett ökande behov av el och värme. Genom att återvinna koldioxiden minskas inte bara koldioxidutsläppen, det är också ett steg i cirkulärekonomisk riktning som är nödvändig, för den metan som produceras utgör även en av råvarorna till koldioxidbaserad plast.
– Redan idag ser vi att elbilstillverkare betraktar sina batterier som en del av ett cirkulärt materialflöde där de återvunna metallerna går tillbaka in i nyproduktionen och ökar självförsörjningsgraden i Europa. I plastens fall handlar det även om att minska beroendet av fossila råvaror. En hållbar värld händer inte bara. Vi skapar den, säger Kalle Saarimaa.