1515
Annons

Betssons näst viktigaste marknad hotas

Nederländerna är spelbolaget Betssons näst viktigaste marknad. Drygt 300 miljoner kronor uppskattas vinsten vara från landet. Efter skärpta regler kan den däremot vara hotad, det skriver SvD.

Bild:TT

I slutet på maj skärpte de holländska myndigheterna reglerna för de utländska spelbolag som vänder sig till holländska kunder. För den svenska speljätten Betsson kan det innebära problem.  Den holländska spelmyndigheten kan nu döma ut böter till spelbolag som bryter mot reglerna.

Till SvD säger presschefen Pia Rosin att de nya rekommendationerna strider mot grundläggande EU-principer, att Betsson inte tänker göra några förändringar av sina erbjudanden och ser inte heller någon ökad risk för bolaget.

2014 köpte Betsson de holländska kasinona Kroon och Oranje för 100 miljoner euro. Intresseorganisationen Aktiespararna är oroade över utvecklingen i Nederländarna, och riskerna för bolaget. Sedan årsskiftet har Betssons aktie fallit med nästan 18 procent.

”Det är enkelt att luta sig mot EU-lagstiftning. Men om man inte uppfyller villkoren som myndigheterna önskar är det kanske inte orimligt att tänka sig att de kan påverka möjligheten att få en lokal licens”, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, till SvD.

Men presschefen Pia Rosin är ändå säker på att Betssons nederländska verksamhet är laglig.

”Att myndigheten nu, delvis frångår en tidigare överenskommelse tycker vi är problematiskt. Vi behöver inte göra några förändringar i vår verksamhet förrän det införts ett lokalt licenssystem som är förenligt med EU-lag”, säger hon till SvD.


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?