1515

Betsson: Domstolsbeslutet har ingen påverkan

Beslutet i den nederländska domstolen påverkar inte Betssons verksamhet i landet överhuvudtaget. Det säger bolagets kommunikationschef Pia Rosin till Finwire. 

Domstolen har enligt branschsajten EGR dömt till nackdel för Betsson efter att bolaget hävdat att en ny policy från landets spelmyndighet, KSA, är olaglig. Det svenska bettingbolaget ville få ett stopp för de nya reglerna som aviserades i juni. 

Pia Rosin säger att bolaget försökte få ett föreläggande för KSA att inte tillämpa en lag som är oförenlig med EU-rätt. Domstolen fann enligt Rosin att bolaget har en möjlig väg i en administrativ domstol, vilket betyder att "den lokala domstolen inte prövat frågan ".

"Situationen har alltså inte förändrats. Vi har nu sex veckor på oss att överklaga detta beslut om vi vill." 

"Det här är ett steg i en eventuellt lång process och det påverkar inte vår verksamhet alls, utan det är 'business as usual'", understryker hon. 

Bolaget har ännu inte bestämt sig för huruvida man kommer att överklaga beslutet eller inte. 

"Vi måste sätta oss in i domen, det finns olika beslut att ta och olika vägar att välja. Vi kommer inte göra något stressat. Vi har sex veckor på oss att överklaga om vi vill göra det." 

Kommer ni att gå ut med beslutet i ett pressmeddelande?

"Nej, det vore att missleda marknaden, att göra det mer betydelsefullt än vad det är", säger kommunikationschefen. 

De nya regler som KSA infört innebär att operatörerna begränsas i att rikta sig mot lokala spelare. Spelmyndigheten har också sagt att man utan förvarning kan utdöma böter till spelbolag som bryter mot reglerna, vilket enligt vissa bedömare kan få effekter när legala spellicenser ska tilldelas de närmsta åren.


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?