1515
Annons

Betongbolaget nobbar presenter – ”men köp gärna företag till oss”

När Finja fyllde 60 nyligen ville de inte ha några presenter utan rekommenderade sina uppvaktare att stötta välgörenhetsorganisationen Hand in hand.

”Köp gärna ett företag till oss”, säger hon Gull-Britt Jonasson, koncernchef på Finja.

I stället för födelsedagspresenter vill Gull-Britt Jonasson, koncerchef på Finja att man stöttar Hand in hand, vilket enligt henne också öppnar upp för en dialog om organisationen.
I stället för födelsedagspresenter vill Gull-Britt Jonasson, koncerchef på Finja att man stöttar Hand in hand, vilket enligt henne också öppnar upp för en dialog om organisationen.Foto:Lennart Månsson / BILDBYRÅN, Lennart Månsson, Lennart Månsson / BILDBYRÅN

Sedan tio år tillbaka är Gull-Britt Jonasson givare till Hand in hand, både som privatperson men också med familjekoncernen som förra året hade en omsättning på närmare 1,9 miljarder kronor. 

”Deras jordnära sätt passar på mig, det är hjälp till självhjälp. De ger också mikrolån till kvinnor som vill satsa på ett eget företag och de ska på sikt återbetala de pengarna så de kommer till nytta för nästa person. Jag har också sett utvecklingen som skett inom Hand in hand, det är otroligt vad de gör med ringarna på vattnet”, säger hon.

Enligt Hand in hand räcker 900 kronor för att starta ett företag och hittills har 2,8 miljoner personer tränats i entreprenörskap av organisationen.

”Många i näringslivet upplever att vi har ett hållbart sätt att bekämpa fattigdom. Att starka näringslivsprofiler som Gull-Britt Jonasson engagerar sig i Hand in hand och uppskattar vårt sätt att arbeta betyder otroligt mycket för oss och bevisar ytterligare vår relevans i företagens sociala ansvarstagande”, säger Stina Götbrink, generalsekreterare på Hand in hand.

Familjeföretaget Finja Betong grundades på 1950-talet av Kaj Andersson, samma årtionde som hans dotter Gull-Britt Jonasson föddes. Trots att hon arbetat inom koncernen Finja i hela sitt yrkesverksamma liv, var det inte helt utan utmaningar att ta över som vd för 30 år sedan.

”Jag kände själv att det var svårt att ta över, så vi skaffade ett mindre bolag som jag var vd för under en period innan det kändes naturligt att gå tillbaka till Finja”, säger Gull-Britt Jonasson.

Hon har sedan dess bland annat utsetts till Årets företagare i Sverige av Dagens industri år 2002. För sex år sedan valdes hon också, som första kvinna, in i styrelsen för Sveriges Byggindustrier. Men att gå in som kvinnlig vd i en mansdominerad bransch har hon inte sett som ett problem, det är på ett annat ställe skon klämmer.

”Det är svårare att vara barn till grundaren än att vara kvinna i en mansdominerad värld. Om någon ville något, skulle de prata med min far och inte med mig. Det satt rätt mycket i väggarna vad han hade tyckt”, säger hon.

Familjen har fortsatt att arbeta inom Finja och Gull-Britt Jonassons båda barn jobbar till hennes stora glädje inom koncernen i dag. Dottern Veronica Jensen är ansvarig för en handfull dotterbolag och sonen Tobias Jonasson arbetar med finans och fastigheter. Men om de ska ta över företaget i framtiden är inte bestämt än.

”Jag får ofta den frågan, det får framtiden utvisa om de passar och om de vill. De är entreprenörer båda två, men på helt olika vis. Det viktigaste är att göra rätt både affärsmässigt och ur barnens perspektiv”, säger hon.

I Hand in hands julkampanj ”Merry Business” kan man välja att stötta en hel by eller köpa en andel i en by. Man har också möjlighet att besöka platsen i fråga för att se hur pengarna används. En möjlighet som Gull-Britt Jonasson tog vara på tidigt under sin tid som givare, då hon besökte en by i den indiska delstaten Tamil Nadu tillsammans med organisationen.

”Det var jätteintressant, det var entreprenörskap i sin lilla men äkta skepnad. Vi fick betala resa och uppehåll själva, vilket stämde överens med mitt sociala engagemang och min etik. Det var roligt att se de här stolta företagskvinnorna som till exempel vävde eller odlade grönsaker, de var fulla av entusiasm.”

Organisationen erbjuder en rad olika givarmöjligheter och för Gull-Britt Jonasson och Finja har gåvorna sett olika ut genom åren.

”Jag har haft en dialog med Hand in hand och frågat var man behöver pengarna bäst. Om de ser att det bäst används genom att jag stöttar en hel by eller sätter in pengarna i något annat projekt, så har jag gjort det.”

Hon berättar att hon istället för födelsedagspresenter till såväl henne som Finja brukar rekommendera att man stöttar Hand in hand, vilket enligt henne också öppnar upp för en dialog om organisationen. Att stötta Hand in hand innebär att möjliggöra för kvinnor och unga att starta egna företag. 

”Om man vill ge oss någon form av gåva så säger jag 'varför inte ge oss ett företag' så har de gått in på Hand in hand och stöttat deras verksamhet. Jag vill inte ha några presenter, men köp gärna ett företag till oss”, säger hon.

 


Omsättning och stigande resultat för Gold Town Games

Gamingbolaget Gold Town Games (GTG) redovisar en nettoomsättning på 4,4 miljoner kronor (2,9) för det första kvartalet 2022. Rörelseresultatet uppgick till 6,0 miljoner kronor (-2,1).

Det framgår av delårsrapporten.

Bolaget arbetar med sex produkter parallellt som befinner sig i olika faser av sin livscykel, däribland de helägda spelen World Hockey Manager (WHM) och World Football Manager (WFM) som bägge är lanserade på flertalet marknader. Utöver att förbereda WFM för fler marknader görs endast mindre förbättringar i nuet, skriver bolaget i rapporten.

FIH Hockey Manager (FIHHM) och Blitz Football Manager (BLITZ) befinner sig båda i intensiv produktionsfas, varav den senare har, efter kvartalets slut, inlett soft launch i Storbritannien. Baseball Franchise Manager (BFM) och Cricket Star Manager (CSM) är båda i ett planeringsstadie inför kommande produktion.

”Vi arbetar just nu intensivt på BLITZ och FIHHM och siktar på att under kvartalet informera om kommande lanseringar /…/ Vår målsättning är att alla produkter skall vara globalt lanserade under 2022. Vi har kapital och resurser för att färdigställa och lansera dem alla”, skriver vd Pär Hultgren.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?