Annons

Besvikelser på Wall Street – men jätten överraskar

NEW YORK. Fordonsjätten GM fick fart på Wall Street efter starka kvartalssiffror. Men tisdagens rapportskörd innehöll annars mest besvikelser. Maskintillverkaren Caterpillar, en temperaturmätare över konjunkturläget, varnade för osäkerhet i Europa och stiltje i Kina.

Foto:Richard Drew/AP

Fordonstillverkaren GM fick rejäl skjuts i den inledande tisdagshandeln efter att ha leverat en överraskande stark rapport för det fjärde kvartalet. Bland annat steg den justerade vinsten per aktie med över 50 procent jämfört med samma period 2021, en klart större återhämtning än analytikerkåren hade väntat sig.

GM spådde dessutom ett lägre vinsttapp under det kommande året än vad analytikerna hade förväntat sig. Vd Mary Barra uppgav att den justerade vinstmarginalen kommer att landa på mellan 10,5 och 12,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 110–131 miljarder kronor.

Aktien belönades med en kursuppgång på 7 procent i den inledande tisdagshandeln trots att rapporten också visade på marginalpress under slutet av året.

Överlag steg Wall Streets ledande börsindex försiktigt. S&P 500 handlades upp 0,3 procent och gick därmed mot en uppgång på totalt 5 procent för januari.

GM:s vd Mary Barra.
GM:s vd Mary Barra.Foto:Håkan Matson

Bortom GM bjöd dock flera tunga bolag på rapportbesvikelser på tisdagsförmiddagen.

Den amerikanska maskintillverkaren Caterpillar bjöd på en svagare rapport än väntat för fjolårets sista kvartal och misslyckades med att nå sitt eget lönsamhetsmål för helåret. 

Bolaget rapporterade en justerad vinst på 3,86 dollar eller 40,5 kronor per aktie. Det var en ökning med drygt 20 procent jämfört med motsvarande period 2021 men cirka 4 procent under konsensusprognosen inför rapporten, enligt Refinitiv. 

Rörelsemarginalen föll med 1,6 procentenheter på årsbasis till 10,1 procent. Det är trots att Caterpillar stärkte marginalerna successivt under året i takt med att prisökningar kunde skjutas över på kunder. Vanligtvis är det fjärde kvartalet bolagets svagaste.

Resultatet tyngdes bland annat av negativa valutaeffekter efter att dollarn försvagats under slutet av förra året. Aktien straffades med ett fall på 4,4 procent i den inledande tisdagshandeln i New York. 

Caterpillar ses som en temperaturmätare för konjunkturen och tillverkningsindustrin eftersom bolagets utrustning används i många andra sektorer. Under en telefonkonferens med investerare i samband med rapportsläppet flaggade vd Jim Umpleby för att den kinesiska marknaden väntas vara fortsatt svag medan osäkerheten är stor i Europa. 

Nord- och Sydamerika samt övriga Asien förväntas dock utvecklas bra under det kommande året, bland annat på grund av infrastrukturinvesteringar i USA.

”Överlag är efterfrågan hälsosam över alla våra segment och vi förväntar oss att 2023 blir bättre än 2022”, sa Jim Umpleby.

Maskinjätten var långt ifrån ensam om att få ett svalt mottagande på börsen. Även oljejätten Exxon Mobil EWRK +0,61% Dagens utveckling föll i den inledande tisdagshandeln, trots att bolagets rapport för det fjärde kvartalet brädade förväntningarna både vad gällde vinst och resultat. Aktien tappade 1,6 procent.

Snabbmatskedjan McDonald's straffades också i börsöppningen. Aktien tappade 1,8 procent trots att rapporten för det fjärde kvartalet innehöll både bättre resultat och försäljning än väntat. Vd Chris Kempczinski flaggade för att inflationen fortsätter att utgöra ett problem på kort sikt.

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera