1515

Besvikelse för Lundin – borrning "var torr"

Lundin Petroleum hade förhoppningar om att hitta oljefyndigheter på 244 miljoner fat utanför Norges kust. Men nu kommunicerar bolaget att att prospekteringsborrningen i Børselvstrukturen "var torr".

Den 31 augusti inledde Lundin Petroleum ett borrprogram för prospektering i Børselvstrukturen i södra Barents hav, utanför Norges kust. Bolagets aktie steg 1,4 procent på Stockholmsbörsen samma dag som beskedet kom.

Då uppskattade bolaget att området kunde innehålla prospekteringsresurser om 244 miljoner fat oljeekvivalenter. Det stod att jämföra med Lundins bevisade och sannolika reserver om 714 miljoner fat oljeekvivalenter, per den 31 december 2016.

Men nu visar det sig att förhoppningarna om det svarta guldet inte har infriats. Efter torsdagens börsstängning kommunicerade bolaget att provborrningen i Børselvstrukturen "var torr" och blev ett fiasko.

”Förekomst av olja påträffades men reservoaren var vattenbärande”, skriver Lundin Petroleum i ett pressmeddelande.

Borrningen avsåg licensen PL609, för vilken Lundin är operatör med en ägarandel om 40 procent.

Børselvstrukturen är belägen på Loppahöjden, i samma geologiska förlängning som Altafyndigheten. Där genomför Lundin sedan tidigare produktionstester med ett stabilt flöde om 6.050 fat olja per dag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?