Annons

Beslut om Hemnet skjuts upp

Mäklarsamfundet backar efter den interna kritiken och har nu beslutat att skjuta upp sitt extra årsmöte. Det innebär att ett beslut om att sälja Hemnet dröjer.

Bild:Fredrik Sandberg/TT

Di kunde i förra veckan berätta om den interna kritiken inför Mäklarsamfundets extra årsmöte om Hemnet-affären, som skulle ha hållits den 17 november.

Kritikerna hävdar att styrelsen agerat i strid med organisationens stadgar och pekar på handlingar som skickats ut för sent och medlemmar som nekats rösträtt.

Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg hävdade så sent som i fredags att allt gått riktigt till. Beskedet från honom då var att styrelsen agerat helt enligt stadgarna.

Men nu har styrelsen valt att backa. I ett nytt utskick till medlemmarna meddelar Mäklarsamfundet att det extra årsmötet är framflyttat till den 15 december.

Utskicket bekräftar Di:s uppgifter om medlemmar som inte haft rätt att rösta på mötet, eftersom deras anmälningar kommit in för sent.

”För oss är det väldigt viktigt att den interna demokratiska processen fungerar och då måste man vara lyhörd som styrelse, för det här är stora frågor”, säger Mäklarsamfundets styrelseordförande Anders Edmark.

Enligt Mäklarsamfundets stadgar ska aktuella handlingar skickas ut minst 30 dagar före ett extra årsmöte. Men de aktuella handlingarna om Hemnet-affären skickades ut först den 2 respektive 9 november, inför mötet den 17 november.

Jonas Anderberg hävdade i förra veckan att kravet på 30 dagars framförhållning inte gäller rekommendationer och information om en eventuell försäljning.

Men i det nya utskicket skriver Mäklarsamfundets styrelse att det är ”angeläget att formerna för inbjudan inte ska kunna ifrågasättas”.

”Vi tycker inte att det får finnas något utrymme för att ens fundera om det här”, säger Anders Edmark.

Mäklarsamfundets styrelse har tidigare tagit ställning för en försäljning av Hemnet och den bedömningen ligger fast.

”Det är vår rekommendation att vi säljer 15 procent av bolaget och att vi behåller 10 procent av aktierna. Vi är eniga i styrelsen om den rekommendationen”, säger Anders Edmark.

Enligt Mäklarsamfundets styrelse ”står det klart att Hemnet kommer att få en ny huvudägare oavsett hur Mäklarsamfundet agerar”.

Innebär det att den här frågan redan är avgjord?
”Det vore fel av mig att kommentera andra ägares ställningstaganden mer än vad vi beskrivit för våra medlemmar. Vi måste få ha vår interna process”, säger Anders Edmark.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?