1515
Annons

Beskedet: Regeringen vill förenkla för nya gruvor

Luleå. Regeringen vill göra det lättare att starta gruvor. Natura 2000-prövningen ska göras senare i processen än i dag. 

Förändringen beror till stor del på de problem Boliden haft i Laver-fallet. 

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Åtta år har passerat sedan gruv- och smältverksföretaget Boliden BOL +0,74% Dagens utveckling ansökte om bearbetningskoncession för kopparfyndigheten i Laver i Älvsbyns kommun. 

Men fallet har fastnat i domstol och ligger sedan ett år hos Högsta förvaltningsdomstolen. Orsaken är att Bergsstaten och senare regeringen gjort bedömningen att Natura 2000-tillstånd ska prövas i samband med koncessionsansökan. Ett sådant tillstånd behövs för verksamheter som kan påverka miljön i ett Natura 2000-område. I Laver-fallet handlar det om Pite älv. 

Boliden har anfört att projektet i samband med koncessionsansökan är i ett så tidigt skede att det är omöjligt att göra en Natura 2000-prövning. Dessutom innebär det, menar bolaget, att det i praktiken blir två miljöprövningar. Ansökan om miljöstånd för själva verksamheten sker efter att ett gruvbolag fått en bearbetningskoncession. 

Nu går regeringen på Bolidens linje och tillsätter en utredare som ska se över lagstiftningen. Syftet är att ta fram en ny lag där det slås fast att ett Natura 2000-tillstånd inte krävs för en bearbetningskoncession. Även projektet Norra kärr i Östergötland, en betydande fyndighet av sällsynta jordartsmetaller, har fått nej av samma skäl. 

Natura 2000-prövningen försvinner inte utan ska genomföras i samband med miljöprövningen. 

”Vi hoppas att det det ska göra det mycket enklare för bolagen att få en rättssäker process och att man slipper att dubbelarbeta, att man slipper göra den här prövningen vid två tillfällen”, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S). 

Utredare blir Inge Karlström, rådman vid Nacka tingsrätt. Utredningen ska vara klar den 28 februari 2023. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?