1515
Annons

Besättningen på oljetankern har släppts

Polis i Gibraltar uppger att samtliga fyra besättningsmän på den iranska oljetankern Grace 1, som gripits under torsdag och fredag, är släppta mot borgen.

Foto:Marcos Moreno/AP

Utan att ge fler detaljer säger polisen vidare att utredningen om den beslagtagna supertankern fortsätter.

Grace 1 fraktade 2,1 miljoner fat lätt råolja och beslagtogs efter misstankar om att oljan skulle till Syrien och att fartyget därmed agerade i strid med befintliga EU-sanktioner.


”Har alltid gått back” – nu leder han aktietävlingen

Petter Hansson leder Drömportföljen med bara ett par veckor kvar av aktietävlingen.

Nu hoppas han på revansch efter några stukade år som investerare.

”Jag förlorade pengar under några av de bästa börsåren i historien”, säger han.

Den 10 juni avgörs Dagens industris aktietävling Drömportföljen där ledare för närvarande är 36-årige Petter Hansson från Öland. 

Hans portfölj ”Dyngbaggens bollhav” har legat i täten den senaste veckan med en avkastning på totalt 32 procent. Innehaven i ledarportföljen är uteslutande råvarubolag med en dominans av oljebolag. Här finns Lundinbolagen Africa Oil, Africa Energy, IPC och Filo Mining – men också stålgrossisten BE Group.

”Olja har varit enklare att investera i än något annat senaste året. Utöver det har jag fått göra några taktiska byten när jag misstänkt att olja inte kan övertrumfa tech för dagen”, säger Petter Hansson om sin strategi. 

Trots framgången i Drömportflöjen kan han inte se tillbaka på några historiska börsframgångar. Tvärtom.

”Mitt privata sparande har som grundregel alltid gått back. Jag var intresserad av aktier redan som tonåring. I Aktie-SM kom jag via min fars tävlingskonto nästan på sista plats men lyckades inte behålla sistaplatsen när det var några dagar kvar. Minns även hur jag lyckades förlora en stor del av sommarjobbslönen på East Capital Turkietfonden vilket blev ett kvardröjande trauma och jag hatar än i dag fonder”, säger han.

Efter sina dåliga erfarenheter av fondsparande bestämde sig Petter Hansson, för några år sedan, att försöka fokusera på kortsiktig handel. Men inte heller det gav något lyckat resultat. 

”Jag försökte mig på algoritmhandel, daytrading, swingtrading… vilket ledde till att jag förlorade pengar under några av de bästa börsåren i historien. De senaste åren har det dock börjat vända upp efter jag jag gjort saker enklare för mig själv.

Nu är det bara 2,5 vecka kvar av tävlingen, hur tänker du framåt?
”Att jag kommer att förlora förstaplatsen. Det är viktigt att kyla ned egot.” 

Vad skulle du göra om du vann 100.000 kr?
”Betala Skatteverket. Resten skulle jag donera till ukrainska armén möjligen.” 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?