ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Amerikansk politik

Bernie Sanders om revolutionen: Vi ska inte bara slå Trump

BROOKLYN. På lördagen inledde Bernie Sanders sin presidentvalskampanj i det område där han växte upp på 1940-talet, i Brooklyn, New York. 

Den självutnämnda socialisten tillhör favoriterna att ta hem partiets nominering inför 2020 med en revolutionär agenda.

Di var på plats.

”Vi väntar på USA:s nästa president.”

Isaiah från Harlem är en av många entusiastiska volontärer som är på plats tidigt denna kyliga lördagsmorgon vid Brooklyn College. Reggaemusik strömmar ur högtalarna medan snömassorna skottas bort runt podiet som är uppställt mitt på skolgården.

Tillsammans med vännen April, som bor i området, ser Isaiah till att Bernie Sanders första kampanjevent inför presidentvalet 2020 går smidigt.

Och de är inte ensamma. Totalt uppges den 77-åriga senatorn från Vermont ha samlat över 1 miljon volontärer. De flesta tillhör en yngre generation. Men publiken på lördagen är blandad. 

”Det är som Bernie säger: Vi startade en revolution som vi nu ska avsluta. Allt han lärde sig 2016 kommer att komma till användning”, säger Isaiah.

Vissa har hängt med sedan primärvalet 2016, då Bernie Sanders fick se sig besegrad av Hillary Clinton. Men det blev betydligt jämnare än vad många hade väntat. Sanders fick 46 procent av de ordinarie delegaterna, jämfört med Clintons 54 procent.

Men till skillnad från 2016 är det en annan konkurrenssituation inom partiet inför 2020. Hittills är det runt tio seriösa kandidater som har annonserat sina kampanjer, och många av dessa håller precis som Sanders till på vänsterkanten, med krav på fri sjukvård, höjd minimilön och en grön omställning av ekonomin.

77-åringen slår heller inte ur underläge längre, som han gjorde mot Hillary Clinton.

”Bernie, Bernie, Bernie!”

 

 

  • Foto: Agaton Strom

 

 

Det är en öronbedövande talkör som möter den vithåriga mannen när han till slut kommer upp på podiet mitt i folkhavet, iförd en rejäl vinterjacka. 

Få amerikaner kan som han skryta med att benämnas endast vid förnamn.

”Det är inte Bernie. Det är ni – vi tillsammans”, svarar han ödmjukt.  

Jämfört med de övriga vänsterkandidaterna i startfältet har dock Bernie Sanders låtit i princip likadant i 30 år. Hans supportrar hyllar honom för att ha förespråkat progressiva värden redan innan det blir populärt. Men det är tydligt att Sanders nu är redo att ta det hela ett steg längre. Som uttalad socialist talar han nu om en revolution.

”Vi ska inte bara vinna primärvalet. Inte bara slå Donald Trump 2020. Vi ska transformera det här landet genom att skapa en ekonomi och ett samhälle som gynnar alla, inte bara den rikaste procenten”, säger han inför den jublande publiken. 

Han kommer ofta in på just den ”procenten” och storföretagen. Bland annat nämner han hur Amazon och Disney tvingades höja minimilönerna som en följd av hans påtryckningar och hur bolag som dessa kommer tvingas att betala höjda skatter när han blir president.

”Vi ska förändra ett system där tiotusentals amerikaner hamnar i straffregistret varje år för innehav av marijuana, medan inte en enda av Wall Street-cheferna fick fängelse för att ha förstört vår ekonomi 2008. Istället fick de 'biljon-bailout'.”  

Det är ett budskap som går hem. Inte bara här i en av de mest liberala delarna av USA, utan i hela landet. Hans stjärnstatus från 2016 tycks ha överlevt.

Under de första fem dagarna efter att ha meddelat sin kandidatur uppges han ha samlat ihop över 10 miljoner dollar i kampanjbidrag, motsvarande 90 miljoner kronor. Det genomsnittliga bidraget är på motsvarande 240 kronor. Det säger en del om vilka hans supportrar är.

”Vi kommer att vinna det här valet, inte för att vi är finansierade av miljardärer, utan för att vi har den starkaste gräsrotskampanjen i USA:s historia”, säger Bernie från podiet.

Det här är hemmaplan för senatorn, som dock representerat Vermont i kongressen sedan 1991, varav de senaste tolv åren som senator. Men han växte upp i Brooklyn, och gick ett år på det college där han nu premiärtalar. 

  • Foto: Agaton Strom

Under en personlig del av lördagens tal berättar han om sin enkla uppväxt, med en pappa som flydde antisemitismens Polen som 17-åring. Om hur varje lön spelade stor roll. Om sin tid i medborgarrättsrörelsen. Han sätter det i kontrast till Donald Trumps guldkantade uppväxt. Eller ”den farligaste personen i modern amerikansk historia”, som han kallar den nuvarande presidenten.

I övrigt tar han upp många av de krav som just nu förenar den progressiva flanken av Demokraterna: sjukvård för alla, lägre medicinpriser, höjd minimilön, gratis college, immigrationsreform, en federal jobbgaranti, att reformera energisystemet till förmån för hållbara lösningar och reform av USA:s vapenlagar.

Men frågan är om Bernie Sanders har det som krävs för att bli partiets kandidat den här gången.

En som tror det är Jorge från Newark i New Jersey.  

”Det är många kandidater som ställer upp, så på det sättet kan man ju säga att det är konkurrens. Men när det däremot gäller vilken typ av kandidat vi behöver, som på allvar kan förändra de ojämlikheter som präglar vårt samhälle. Då finns det bara en”, säger han.

Ser du det som realistiskt att genomföra det han föreslår i dagens USA?

”Den här typen av förändringar som Bernie talar om kommer inte att komma från Vita huset från en dag till nästa. Det måste starta från gräsrötterna”, säger Jorge och fortsätter:

”Det kanske inte är realistiskt att tro att just Bernie kommer att kunna genomföra det här i närtid. Men att tro på en ökad organiseringsgrad i USA är rimligt, och det vore en delseger.”

  • Foto: Agaton Strom
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer